0

В идеалния случай пластмасовите бутилки се изпращат за рециклиране. В нашите условия това невинаги е възможно, но необходимостта от намаляване на отпадъците не изчезва никъде. Затова днес ви предлагаме варианти как да дадете втори живот на пластмасовите бутилки и по този начин да намалите количеството битови отпадъци, а и да създадете с ръцете си нещо оригинално.

Pinterest

1. Зелен лук на перваза

Трябва да отрежете гърлото на голяма пластмасова бутилка и да направите дупки в тялото. След като запълните с почвата, покрийте всяка дупка с лук, като насочите върха в нея. Поставете „саксийката“ върху подложка и ще имате на разположение пресни листа лук за салата и готвене.

Pinterest

2. Органайзер

Това е чудесно приложение за старите пластмасови бутилки. С помощта на нож внимателно изрежете гърлото на подходящо място, в зависимост от това какво смятате да поставите там. Можете да съхранявате офис консумативи, таблети, перилни препарати, шевни артикули, щипки, бои и пирони.

YouTube

3. Чехли за дома

Искате ли да шашнете гостите си? Чудесно – тази идея ще ги остави безмълвни. Или пък ще ги накара да избухнат в смях. Вие се дръжте на положение и не се издавайте, че новите ви и извънредно оригинални чехли за дома са съвършено неудобни. За целта поставете две големи бутилки от кока-кола на пода и стъпете върху тях. След като пластмасата се огъне във формата на краката ви, можете да плъзнете пръстите си под етикета. Разбира се, това са чехли за еднократна употреба, защото едва ли ще повторите експеримента.

techinsider.ru

4. Спасителна жилетка

Честно казано, методът е странен, но в критична ситуация може да спаси нечий живот. За спасителна жилетка ще ви трябват поне 8 бутилки. Те трябва да бъдат поставени под долна риза или тениска и закрепени с капак отвън, хващайки тъканта. Бутилките ще задържат човек на повърхността на водата, ако се поставят в редица на гърба и на нивото на стомаха, а около кръста се затегне колан или въже.

YouTube

5. Практична закачалка

Сигурно сте забелязали, че дрехите, които висят дълго време в гардероба, могат да се деформират в областта на раменете. Става въпрос за грешната закачалка: направете я перфектна, като поставите бутилка в подходящ размер от всяка страна.

6. Хранилка за птици

Окачването на тази любопитна и евтина хранилка за птици е с въже, закрепено с пирон или винт към капачката на бутилката. В средата трябва да направите още няколко дупки и да поставите дървена или използвана пластмасова лъжица, от която птиците ще ядат.

Pinterest

7. Умивалник

Трябва да отрежете дъното на бутилката не докрай, за да се получи отвор. След това закрепете бутилката с гърлото надолу към дърво или стена и я напълнете с вода. Налягането се регулира чрез завинтване и отвиване на капачката.

* Още идеи – в следващия брой на „Златно време“ на 26 септември