0

В секи е чувал колко полезен е чесънът. И всеки знае как не трябва да се прекалява с него, особено ако не планирате да прекарате вечерта в изолация. Името му идва от копие. И да, има и такава версия – че прави мъжете по-привлекателни и стимулира потентността им. Разбира се, една дама би приела това като опит за прикриване на селяндурщина. Но пък една дама не знае какво губи, ако не е опитала чесъна в цялата му „сладост“, а именно – в маринован вид. Ето как се приготвя:

С розмарин

Продукти:

пресен чесън – 4 глави;

бял винен оцет – 1/2 литър;

захар – 1 суп. лъжица;

сол и черен пипер – по 1 щипка;

дафинов лист – 1 бр.;

чили;

плодове от хвойна;

розмарин – 2-3 стръка;

бяло вино – 350 мл.

Приготвяне:

Обелете чесъна, накъсайте на скилидки. Изсипете бялото вино, белия винен оцет и захарта в тенджера. Добавете сол, черен пипер и дафиновия лист. Оставете маринатата да заври и в този момент пуснете в нея чесъна. Варете около три минути. Не преварявайте, за да не омекне. Извадете чесъна и изчакайте леко да изстине.

Наредете в стерилизирани буркани парче люта чушка, две плода хвойна, един дафинов лист и стръкче розмарин. Разпределете чесъна и го залейте с маринатата.

Затворете бурканите с капачките и обърнете надолу. Увийте в одеяло и изчакайте да изстинат напълно. Приберете на хладно. След трийсетина дни е готово за консумация.

Със соев сос

Продукти:

450 г чесън;

240 мл соев сос;

80 мл оризов или бял винен оцет;

65 г захар.

Приготвяне:

Обелете чесъна и го сложете в буркан. В тенджера смесете соев сос с оцет и захар. Оставете да заври. След 10 минути отстранете от огъня и охладете до стайна температура. Залейте чесъна с маринатата, докато скилидките се покрият напълно. Покрийте плътно и съхранявайте три седмици на стайна температура. Съхранявайте готовата туршийка в хладилника, след като сте отвъртели за пръв път капачката.

Лесен вариант

Продукти:

вода – 1 л;

захар – 50 г;

сол – 50 г;

оцет 9% – 100 мл.

Приготвяне:

Обелете чесъна и го разделете на скилидки. Сложете го в тенджера, залейте с вряла вода и оставете така за 1 минута. Изсипете водата и залейте скилидките с ледена вода, след което ги сложете в буркани.

Пригответе маринатата. За целта налейте вода в тенджера, добавете сол, захар и сложете на котлона. Кипнете, махнете от котлона и добавете оцет. Смесете всичко и залейте чесъна с маринатата. Затворете бурканите, обърнете ги, покрийте ги с одеяло и оставете да изстинат напълно. Съхранявайте на сухо и тъмно място.

С хрян

Продукти:

вода – 1 л;

чесън - 10 глави;

сол – 1 суп. л;

корен от хрян;

бахар;

2-3 дафинови листа;

няколко зърна черен пипер;

стрък копър;

горчица;

мащерка, риган.

Приготвяне:

Разделете чесъна на скилидки и ги обелете. Попарете буркана и сложете на дъното хрян, черен пипер, бахар, дафинов лист и горчица. След това сложете скилидките чесън в буркан и сложете копъра отгоре. Пригответе саламура в тенджера: добавете 1 супена лъжица сол към 1 литър вода и варете 10 минути. Залейте зеленчуците със саламура, затворете буркана и го поставете на сухо и тъмно място за поне 3 седмици. След това време чесънът е готов за консумация.

В масло

Продукти:

200 г чесън;

2 дафинови листа;

250 мл вода;

125 мл ябълков оцет;

35 г сол;

40 г захар;

2-3 стръка мащерка;

200 мл зехтин.

Приготвяне:

Обелете чесъна. Изплакнете дафиновия лист във вряща вода и изсушете. В тенджера смесете вода и оцет и ги оставете да заври. Свалете от котлона, добавете солта и захарта и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Оставете маринатата отново да заври на среден огън. Добавете чесъна и гответе за 30-45 секунди. Поставете скилидките в чиния и ги подсушете, след което ги прехвърлете в буркан. Сложете дафиновия лист и мащерката и залейте с олиото. Завийте капака.

В сок от цвекло

Продукти:

500 г чесън;

4 средни глави цвекло;

20 гр сол;

50 гр захар;

5 карамфилчета;

½ чаена лъжичка канела;

½ чаена лъжичка сух копър;

500 мл вода;

50 мл оцет.

Приготвяне:

Обелете чесъна и го поставете в тенджера с гореща вода за 2-3 минути. След това прехвърлете в ледена вода и след 30-50 секунди разпръснете в буркани.

Обелете цвеклото, оставете за 30 минути в студена вода и след това смелете с блендер или прекарайте през месомелачка. Увийте получената каша в тензух и изстискайте сока.

Към сока от цвекло добавете сол и захар, карамфил, канела и копър. Оставете да заври на слаб огън, след 5-6 минути добавете вода. След като заври отново, отстранете от огъня и добавете оцет.

Залейте чесъна с маринатата и покрийте с капак.

С цели глави

Продукти:

1 килограм цели глави чесън;

600 мл вода;

30 мл оцетна киселина 6%;

30 гр сол.

Приготвяне:

Главите се обелват, без да се отделят. Заливат се със студена вода и се оставят да киснат 6-8 часа.

Към водата добавете сол и оцет, кипнете. Залейте чесновите глави с охладената марината и покрийте с марля или лист. Оставете на студено място за 10-14 дни. Проверявайте периодично дали не се налага да се добави марината.

Готовите буркани с глави маринован чесън се затварят с пластмасови капаци. Чесънът се поставя в хладилник или мазе за зимата.

Със сланина

Продукти:

сланина - 1 кг прясна;

сол - 4 с.л.;

чесън - 3 скилидки;

черен пипер;

червен пипер;

чубрица.

Приготвяне:

Правим няколко разреза на сланината. В тенджера поставяме вода и двете супени лъжици сол. Щом водата заври, поставяме сланината и оставяме да ври още 30 минути. След това изваждаме сланината и оставяме да се охлади. През нова време си правим смес от останалите две супени лъжици сол, черния пипер, червения пипер, чубрицата и пресования чесън. Овалваме обилно охладената сланина с подправки. Оставаме така няколко часа и след това прибираме в хладилника за 24 часа.