В секи е чувал колко полезен е чесънът. И всеки знае как не трябва да се прекалява с него, особено ако не планирате да прекарате вечерта в изолация. Името му идва от копие. И да, има и такава версия – че прави мъжете по-привлекателни и стимулира потентността им. Разбира се, една дама би приела това като опит за прикриване на селяндурщина. Но пък една дама не знае какво губи, ако не е опитала чесъна в цялата му „сладост“, а именно – в маринован вид. Ето как се приготвя:
С розмарин
Продукти:
пресен чесън – 4 глави;
бял винен оцет – 1/2 литър;
захар – 1 суп. лъжица;
сол и черен пипер – по 1 щипка;
дафинов лист – 1 бр.;
чили;
плодове от хвойна;
розмарин – 2-3 стръка;
бяло вино – 350 мл.
Приготвяне:
Обелете чесъна, накъсайте на скилидки. Изсипете бялото вино, белия винен оцет и захарта в тенджера. Добавете сол, черен пипер и дафиновия лист. Оставете маринатата да заври и в този момент пуснете в нея чесъна. Варете около три минути. Не преварявайте, за да не омекне. Извадете чесъна и изчакайте леко да изстине.
Наредете в стерилизирани буркани парче люта чушка, две плода хвойна, един дафинов лист и стръкче розмарин. Разпределете чесъна и го залейте с маринатата.
Затворете бурканите с капачките и обърнете надолу. Увийте в одеяло и изчакайте да изстинат напълно. Приберете на хладно. След трийсетина дни е готово за консумация.
Със соев сос
Продукти:
450 г чесън;
240 мл соев сос;
80 мл оризов или бял винен оцет;
65 г захар.
Приготвяне:
Обелете чесъна и го сложете в буркан. В тенджера смесете соев сос с оцет и захар. Оставете да заври. След 10 минути отстранете от огъня и охладете до стайна температура. Залейте чесъна с маринатата, докато скилидките се покрият напълно. Покрийте плътно и съхранявайте три седмици на стайна температура. Съхранявайте готовата туршийка в хладилника, след като сте отвъртели за пръв път капачката.
Лесен вариант
Продукти:
вода – 1 л;
захар – 50 г;
сол – 50 г;
оцет 9% – 100 мл.
Приготвяне:
Обелете чесъна и го разделете на скилидки. Сложете го в тенджера, залейте с вряла вода и оставете така за 1 минута. Изсипете водата и залейте скилидките с ледена вода, след което ги сложете в буркани.
Пригответе маринатата. За целта налейте вода в тенджера, добавете сол, захар и сложете на котлона. Кипнете, махнете от котлона и добавете оцет. Смесете всичко и залейте чесъна с маринатата. Затворете бурканите, обърнете ги, покрийте ги с одеяло и оставете да изстинат напълно. Съхранявайте на сухо и тъмно място.
С хрян
Продукти:
вода – 1 л;
чесън - 10 глави;
сол – 1 суп. л;
корен от хрян;
бахар;
2-3 дафинови листа;
няколко зърна черен пипер;
стрък копър;
горчица;
мащерка, риган.
Приготвяне:
Разделете чесъна на скилидки и ги обелете. Попарете буркана и сложете на дъното хрян, черен пипер, бахар, дафинов лист и горчица. След това сложете скилидките чесън в буркан и сложете копъра отгоре. Пригответе саламура в тенджера: добавете 1 супена лъжица сол към 1 литър вода и варете 10 минути. Залейте зеленчуците със саламура, затворете буркана и го поставете на сухо и тъмно място за поне 3 седмици. След това време чесънът е готов за консумация.
В масло
Продукти:
200 г чесън;
2 дафинови листа;
250 мл вода;
125 мл ябълков оцет;
35 г сол;
40 г захар;
2-3 стръка мащерка;
200 мл зехтин.
Приготвяне:
Обелете чесъна. Изплакнете дафиновия лист във вряща вода и изсушете. В тенджера смесете вода и оцет и ги оставете да заври. Свалете от котлона, добавете солта и захарта и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Оставете маринатата отново да заври на среден огън. Добавете чесъна и гответе за 30-45 секунди. Поставете скилидките в чиния и ги подсушете, след което ги прехвърлете в буркан. Сложете дафиновия лист и мащерката и залейте с олиото. Завийте капака.
В сок от цвекло
Продукти:
500 г чесън;
4 средни глави цвекло;
20 гр сол;
50 гр захар;
5 карамфилчета;
½ чаена лъжичка канела;
½ чаена лъжичка сух копър;
500 мл вода;
50 мл оцет.
Приготвяне:
Обелете чесъна и го поставете в тенджера с гореща вода за 2-3 минути. След това прехвърлете в ледена вода и след 30-50 секунди разпръснете в буркани.
Обелете цвеклото, оставете за 30 минути в студена вода и след това смелете с блендер или прекарайте през месомелачка. Увийте получената каша в тензух и изстискайте сока.
Към сока от цвекло добавете сол и захар, карамфил, канела и копър. Оставете да заври на слаб огън, след 5-6 минути добавете вода. След като заври отново, отстранете от огъня и добавете оцет.
Залейте чесъна с маринатата и покрийте с капак.
С цели глави
Продукти:
1 килограм цели глави чесън;
600 мл вода;
30 мл оцетна киселина 6%;
30 гр сол.
Приготвяне:
Главите се обелват, без да се отделят. Заливат се със студена вода и се оставят да киснат 6-8 часа.
Към водата добавете сол и оцет, кипнете. Залейте чесновите глави с охладената марината и покрийте с марля или лист. Оставете на студено място за 10-14 дни. Проверявайте периодично дали не се налага да се добави марината.
Готовите буркани с глави маринован чесън се затварят с пластмасови капаци. Чесънът се поставя в хладилник или мазе за зимата.
Със сланина
Продукти:
сланина - 1 кг прясна;
сол - 4 с.л.;
чесън - 3 скилидки;
черен пипер;
червен пипер;
чубрица.
Приготвяне:
Правим няколко разреза на сланината. В тенджера поставяме вода и двете супени лъжици сол. Щом водата заври, поставяме сланината и оставяме да ври още 30 минути. След това изваждаме сланината и оставяме да се охлади. През нова време си правим смес от останалите две супени лъжици сол, черния пипер, червения пипер, чубрицата и пресования чесън. Овалваме обилно охладената сланина с подправки. Оставаме така няколко часа и след това прибираме в хладилника за 24 часа.
Кристи Красимирова