З дравословно сладко с консистенция на мед – едва ли ви е хрумвало, че жълтурчетата, които, след като остареят, стават на глухарчета, може да са толкова вкусни. А за да стане вкусът и цветът на сладкото още по-ярък, наберете ги в слънчево време, когато се отворят.

В два поредни броя на приложението „Златно време“ ще ви дадем рецепти за сладко от глухарчета, в което ще се влюбите. Да започваме!

1. Класика

Продукти:

900 г кристална захар

900 мл вода

1 пресен лимон

320 г цветове от глухарче

Приготвяне:

Измийте цветовете със студена вода и ги накиснете за няколко часа. Това ще помогне за премахване на горчивината. След известно време измийте отново, внимателно ги изстискайте и ги сложете в съд за готвене. Залейте с чиста вода.

Попарете лимона с гореща вода, измийте го и го нарежете на малки парченца заедно с кората. Отстранете семките. Изпратете го в съда с глухарчетата и разбъркайте.

Включете котлона на средна мощност и гответе за половин час. Оставете за 7 часа, за да се охлади и запари.

Прецедете през цедка и изстискайте течността от цветчетата. Изсипете обратно в тенджерата, добавете кристална захар и гответе на умерена мощност за 90 минути. Ако го варите по-дълго, сиропът ще бъде по-гъст. Изсипете горещото сладко веднага в стерилни буркани.

2. С лимон

Продукти:

900 г кристална захар

900 мл вода

2 лимона

430 г цветове

Приготвяне:

Когато обясняваме как се готви сладко от глухарче, препоръчваме да избирате цитрусови плодове с по-тънка кора, за да се получи десертът по-нежен. Измийте цветчетата, отстранете листата и ги сложете в тенджера. Залейте с вода и оставете да заври. След като заври, варете четвърт час. Изключете котлона и оставете за 7 часа да се запари. Прецедете получената течност с помощта на цедка и изстискайте цветовете. Добавете кристална захар, разбъркайте и върнете на слаб огън.

Измийте лимоните и ги нарежете на тънки резени заедно с кората. Отстранете семките и добавете плодовете към сладкото. Продължете да готвите още 45 минути, като разбърквате от време на време. Варете, докато сиропът се сгъсти. Изсипете в чисти буркани, като равномерно разпределите резенчетата лимон.

3. С портокал

Продукти:

360 г цветове

900 мл вода

1 портокал

900 г кристална захар

1/3 ч.л. канела

Приготвяне:

Измийте жълтурчетата от мръсотия и прах. Налейте вода в тенджера и я оставете да заври. Сложете цветовете във вряща вода. Варете 16 минути на ниска мощност.

Изключете котлона и оставете за 7 часа да се запарят. Прецедете с тензух и изстискайте течността от цветовете. Измийте портокала и го нарежете на тънки резени заедно с кората. Отстранете семките. Изсипете кристална захар и добавете резенчетата портокал. Разбъркайте и оставете да ври на слаб огън. Варете 45 минути, докато се сгъсти. Добавете канелата към края. Веднага изсипете в чисти буркани и затворете с капаци за консервиране.

4. С мента

Продукти:

430 г цветове

900 мл вода

900 г кристална захар

1 голям лимон

връзка лимон и мента

Приготвяне:

В рецептите за домашно сладко от глухарче често се добавят допълнителни съставки, за да направят вкуса още по-интересен. С различни видове мента се получава освежаващ вкус. Десертът ще се съчетае добре със сирене или палачинки. А ето и как да приготвите този вариант на сладкото: като за начало измийте цветчетата. Напълнете съд за готвене с вода и оставете да заври. Сложете цветовете във вряща вода и варете 16 минути на ниска мощност. Изключете котлона. Измийте лимона и го нарежете на тънки резени заедно с кората. Отстранете семките. Измийте ментата и обелете листата. Нарежете големите листа на ситно. Добавете резените лимон и листата от мента, разбъркайте. Покрийте съда и оставете за 7 часа. Прецедете с цедка и изстискайте цветовете. Изсипете кристална захар, разбъркайте и оставете да заври. Варете 45 минути на слаб огън, докато се сгъсти, като разбърквате от време на време. Веднага изсипете в буркани и затворете с капаци.

5. С лавандула

Продукти:

430 г цветове

900 мл вода

900 г кристална захар (може да се замени с лавандулов мед)

1 пресен лимон

2 ч.л. сушена лавандула

Приготвяне:

Започваме с уточнение: лавандулата трябва да се добавя малко по малко, за да не се пренасити сладкото. Вместо захар добавете лавандулов мед. Измийте пъпките от глухарчето и откъснете листата. Налейте вода в съд за сладко и оставете да заври. Сложете глухарчетата във вряща вода и варете 16 минути на слаб огън. Изключете котлона. Измийте лимона и го нарежете на малки кръгчета. Отстранете семките.

Сложете кръгчетата лимон и лавандулата към глухарчетата. Разбъркайте и оставете за 9 часа да се запарят. Прецедете течността през тензух, отстранете всички цветове. Можете да оставите лимона. Изсипете кристална захар, разбъркайте и оставете да заври. Варете 45 минути на слаб огън, докато се сгъсти. Веднага изсипете в чисти буркани и затворете с капаци. Сладкото може да се сервира с чай или да се използва за напояване на блатове на торта.

6. С цветя

Продукти:

320 г цветове

1/3 лимон

550 г кристална захар

900 мл вода

Приготвяне:

В тази рецепта за вкусно сладко от глухарче съцветията не се отстраняват. Получава се красив и вкусен десерт. Измийте пъпките и ги поставете в съд за сладко. Залейте със студена вода, оставете да заври и варете половин час на слаб огън. След известно време изключете котлона. Покрийте съда и оставете за 9 часа да се запари. Изстискайте лимоновия сок и го изсипете в сладкото. Изсипете кристална захар и разбъркайте. Оставете да заври и варете половин час. Изсипете в чисти буркани и затворете с капаци.

7. С джинджифил

Продукти:

320 г цветове

550 г кристална захар

900 мл вода

410 г пресен корен от джинджифил

5 г лимонена киселина

Приготвяне:

Изплакнете цветовете, сложете ги в купа за готвене, залейте с вода и оставете да заври. След като заври, варете 20 минути. Измийте корена от джинджифил и го нарежете на малки кубчета. Сложете кристалната захар и джинджифила в купа. Разбъркайте и варете още половин час. Изключете котлона и оставете да се запари за 8 часа. Добавете лимонена киселина и варете още 25 минути. Веднага сложете в стерилизирани буркани. Сладкото от жълтурчета с джинджифил е много добро за повдигане на имунитета, помага и при настинки.

8. С мед

Продукти:

520 г цветове

1 голям лимон

550 г мед

900 мл вода

Приготвяне:

Измийте пъпките и откъснете листата. Сложете в съд за готвене, залейте с вода и оставете да заври. Намалете котлона на минимум и гответе 25 минути. Изключете котлона и оставете за 9 часа, за да се кисне сладкото. Прецедете няколко пъти с помощта на тензух. Гответе още 30 минути. Изстискайте лимона, за да извлечете сока. Добавете меда и сока, оставете да заври. Изключете веднага. Изсипете в стерилизирани буркани и затворете с капаци.

9. С роза

Продукти:

320 г цветове

900 г кристална захар

чаша чай розови листенца

900 мл вода

1/3 лимон

Приготвяне:

Измийте глухарчетата с вода и откъснете чашелистчетата. Сложете в тенджера, оставете да заври на среден огън и гответе 35 минути. Смесете розовите листенца със захарта и смачкайте в хаванче. Можете да ги смелите в блендер. Добавете към глухарчето и гответе 20 минути. Изключете котлона и оставете за 9 часа, за да се запари. Прецедете през тензух. Изстискайте лимоновия сок и го изсипете в сладкото. Гответе още четвърт час. Изсипете горещото сладко в стерилизирани буркани и затворете с капаци.

* Следва продължение