З дравословно сладко с консистенция на мед – едва ли ви е хрумвало, че жълтурчетата, които, след като остареят, стават на глухарчета, може да са толкова вкусни. А за да стане вкусът и цветът на сладкото още по-ярък, наберете ги в слънчево време, когато се отворят.
В два поредни броя на приложението „Златно време“ ще ви дадем рецепти за сладко от глухарчета, в което ще се влюбите. Да започваме!
1. Класика
Продукти:
900 г кристална захар
900 мл вода
1 пресен лимон
320 г цветове от глухарче
Приготвяне:
Измийте цветовете със студена вода и ги накиснете за няколко часа. Това ще помогне за премахване на горчивината. След известно време измийте отново, внимателно ги изстискайте и ги сложете в съд за готвене. Залейте с чиста вода.
Попарете лимона с гореща вода, измийте го и го нарежете на малки парченца заедно с кората. Отстранете семките. Изпратете го в съда с глухарчетата и разбъркайте.
Включете котлона на средна мощност и гответе за половин час. Оставете за 7 часа, за да се охлади и запари.
Прецедете през цедка и изстискайте течността от цветчетата. Изсипете обратно в тенджерата, добавете кристална захар и гответе на умерена мощност за 90 минути. Ако го варите по-дълго, сиропът ще бъде по-гъст. Изсипете горещото сладко веднага в стерилни буркани.
2. С лимон
Продукти:
900 г кристална захар
900 мл вода
2 лимона
430 г цветове
Приготвяне:
Когато обясняваме как се готви сладко от глухарче, препоръчваме да избирате цитрусови плодове с по-тънка кора, за да се получи десертът по-нежен. Измийте цветчетата, отстранете листата и ги сложете в тенджера. Залейте с вода и оставете да заври. След като заври, варете четвърт час. Изключете котлона и оставете за 7 часа да се запари. Прецедете получената течност с помощта на цедка и изстискайте цветовете. Добавете кристална захар, разбъркайте и върнете на слаб огън.
Измийте лимоните и ги нарежете на тънки резени заедно с кората. Отстранете семките и добавете плодовете към сладкото. Продължете да готвите още 45 минути, като разбърквате от време на време. Варете, докато сиропът се сгъсти. Изсипете в чисти буркани, като равномерно разпределите резенчетата лимон.
3. С портокал
Продукти:
360 г цветове
900 мл вода
1 портокал
900 г кристална захар
1/3 ч.л. канела
Приготвяне:
Измийте жълтурчетата от мръсотия и прах. Налейте вода в тенджера и я оставете да заври. Сложете цветовете във вряща вода. Варете 16 минути на ниска мощност.
Изключете котлона и оставете за 7 часа да се запарят. Прецедете с тензух и изстискайте течността от цветовете. Измийте портокала и го нарежете на тънки резени заедно с кората. Отстранете семките. Изсипете кристална захар и добавете резенчетата портокал. Разбъркайте и оставете да ври на слаб огън. Варете 45 минути, докато се сгъсти. Добавете канелата към края. Веднага изсипете в чисти буркани и затворете с капаци за консервиране.
4. С мента
Продукти:
430 г цветове
900 мл вода
900 г кристална захар
1 голям лимон
връзка лимон и мента
Приготвяне:
В рецептите за домашно сладко от глухарче често се добавят допълнителни съставки, за да направят вкуса още по-интересен. С различни видове мента се получава освежаващ вкус. Десертът ще се съчетае добре със сирене или палачинки. А ето и как да приготвите този вариант на сладкото: като за начало измийте цветчетата. Напълнете съд за готвене с вода и оставете да заври. Сложете цветовете във вряща вода и варете 16 минути на ниска мощност. Изключете котлона. Измийте лимона и го нарежете на тънки резени заедно с кората. Отстранете семките. Измийте ментата и обелете листата. Нарежете големите листа на ситно. Добавете резените лимон и листата от мента, разбъркайте. Покрийте съда и оставете за 7 часа. Прецедете с цедка и изстискайте цветовете. Изсипете кристална захар, разбъркайте и оставете да заври. Варете 45 минути на слаб огън, докато се сгъсти, като разбърквате от време на време. Веднага изсипете в буркани и затворете с капаци.
5. С лавандула
Продукти:
430 г цветове
900 мл вода
900 г кристална захар (може да се замени с лавандулов мед)
1 пресен лимон
2 ч.л. сушена лавандула
Приготвяне:
Започваме с уточнение: лавандулата трябва да се добавя малко по малко, за да не се пренасити сладкото. Вместо захар добавете лавандулов мед. Измийте пъпките от глухарчето и откъснете листата. Налейте вода в съд за сладко и оставете да заври. Сложете глухарчетата във вряща вода и варете 16 минути на слаб огън. Изключете котлона. Измийте лимона и го нарежете на малки кръгчета. Отстранете семките.
Сложете кръгчетата лимон и лавандулата към глухарчетата. Разбъркайте и оставете за 9 часа да се запарят. Прецедете течността през тензух, отстранете всички цветове. Можете да оставите лимона. Изсипете кристална захар, разбъркайте и оставете да заври. Варете 45 минути на слаб огън, докато се сгъсти. Веднага изсипете в чисти буркани и затворете с капаци. Сладкото може да се сервира с чай или да се използва за напояване на блатове на торта.
6. С цветя
Продукти:
320 г цветове
1/3 лимон
550 г кристална захар
900 мл вода
Приготвяне:
В тази рецепта за вкусно сладко от глухарче съцветията не се отстраняват. Получава се красив и вкусен десерт. Измийте пъпките и ги поставете в съд за сладко. Залейте със студена вода, оставете да заври и варете половин час на слаб огън. След известно време изключете котлона. Покрийте съда и оставете за 9 часа да се запари. Изстискайте лимоновия сок и го изсипете в сладкото. Изсипете кристална захар и разбъркайте. Оставете да заври и варете половин час. Изсипете в чисти буркани и затворете с капаци.
7. С джинджифил
Продукти:
320 г цветове
550 г кристална захар
900 мл вода
410 г пресен корен от джинджифил
5 г лимонена киселина
Приготвяне:
Изплакнете цветовете, сложете ги в купа за готвене, залейте с вода и оставете да заври. След като заври, варете 20 минути. Измийте корена от джинджифил и го нарежете на малки кубчета. Сложете кристалната захар и джинджифила в купа. Разбъркайте и варете още половин час. Изключете котлона и оставете да се запари за 8 часа. Добавете лимонена киселина и варете още 25 минути. Веднага сложете в стерилизирани буркани. Сладкото от жълтурчета с джинджифил е много добро за повдигане на имунитета, помага и при настинки.
8. С мед
Продукти:
520 г цветове
1 голям лимон
550 г мед
900 мл вода
Приготвяне:
Измийте пъпките и откъснете листата. Сложете в съд за готвене, залейте с вода и оставете да заври. Намалете котлона на минимум и гответе 25 минути. Изключете котлона и оставете за 9 часа, за да се кисне сладкото. Прецедете няколко пъти с помощта на тензух. Гответе още 30 минути. Изстискайте лимона, за да извлечете сока. Добавете меда и сока, оставете да заври. Изключете веднага. Изсипете в стерилизирани буркани и затворете с капаци.
9. С роза
Продукти:
320 г цветове
900 г кристална захар
чаша чай розови листенца
900 мл вода
1/3 лимон
Приготвяне:
Измийте глухарчетата с вода и откъснете чашелистчетата. Сложете в тенджера, оставете да заври на среден огън и гответе 35 минути. Смесете розовите листенца със захарта и смачкайте в хаванче. Можете да ги смелите в блендер. Добавете към глухарчето и гответе 20 минути. Изключете котлона и оставете за 9 часа, за да се запари. Прецедете през тензух. Изстискайте лимоновия сок и го изсипете в сладкото. Гответе още четвърт час. Изсипете горещото сладко в стерилизирани буркани и затворете с капаци.
* Следва продължение
