0

С ред боклука, който хората произвеждат, пластмасата е най-често срещаната. Можете бързо да преброите какво изхвърляте всеки ден. На първо място са торбичките, от които можете да направите много полезни неща, а след това са пластмасовите бутилки – продължаваме темата на рубриката „Практични съвети“ от предишния брой на „Златно време“. Човечеството рециклира приблизително 14% от пластмасовите отпадъци в света, но само 2% се рециклират в нещо полезно. И следващите 10 идеи са точно за това:

iStock

1. Корабчето плува

За да надуете платната на това корабче и да го пуснете по вода, ще ви е необходим не повече от половин час. Просто трябва да решите дали бутилката от бира да е кафява или зелена – изборът е ваш. А защо да не направите флотилия от кораби?

ISTOCK

2. Плашило

Това не е най-подходящата идея за детска играчка и може да докара кошмари на някого. Ето защо ще върши идеална работа, ако поставите няколко такива плашила край оградата на дома или на балкона. Хак им на любопитните съседи!

ISTOCK

3. Елха

Ще се съгласите, че тази елха е доста нестандартна. Но пък няма да я кичите много, а и лесно се разтуря след новогодишните празници. До Коледа има време да съберете бутилки и да инсталирате в двора или на балкона такава елха.

ISTOCK

4. Цветарник

Този цветарник е идеален за висящи надолу растения. Може да изберете сукуленти, които са лесни за отглеждане и няма да посърнат, ако не ги поливате няколко дни. Но ако се вгледате в идеята, която ви предлагаме, ще видите изрязано в бутилката прозорче, откъдето можете да овлажнявате почвата.

ISTOCK

5. Сандъчета

Всеки знае колко издържат на слънце и студ пластмасовите сандъчета. Може спокойно да ги замените с такива бутилки, като така ще решите и проблема с преполиването, при което съседката отдолу ви вдига дивен скандал, след като й навлажните прането. Разбира се, не трябва да прекалявате и при този вариант, за да не украсите чаршафите на долния балкон с размекната пръст, защото тогава директно ще ви хванат за гушата.

ISTOCK

6. Робот

Ако се вгледате в детайлите на тази играчка, ще различите бутилки от айрян и плодови сокове. С малко усилия ще ги превърнете в уникален робот, с който ще зарадвате и изненадате внуците.

ISTOCK

7. Самолетче

Красиво и елегантно – това самолетче от празна бутилка от айрян ще се превърне в любима детска играчка. Може да му нарисувате очички с мигли, ако е за момиче или да го оставите семпло във варианта, който виждате.