0

Е дин от трима българи страда от високо кръвно. Правилното измерване на артериалното налягане е от изключително значение за контрола му. Има няколко златни правила, които трябва да спазваме, ако искаме стойностите му да са адекватно измерени.

Мишница

Кръвното налягане се измерва на нивото на мишницата в седнало положение. Измерванията трябва да се направят на една и съща ръка за сравнимост. В клинични условия измерванията се извършват и в други позиции. При началната оценка на хипертонично болен артериалното налягане се измерва на двете ръце. Тези правила на страницата на здравното министерство дава проф. д-р Нина Гочева.
При измерване на кръвното човек трябва да бъде удобно седнал, като мишницата му трябва да е на нивото на сърцето. Когато изследваният е легнал, ръката трябва да лежи до тялото, на нивото на средата на гръдния кош. Желателно е измерването да се извършва след период на покой, в спокойна обстановка. Пациентът не трябва да е пил кафе или да е имал физическо натоварване преди измерването.


Краката не трябва да бъдат кръстосани, а да се опират плътно на пода, без да висят, гърбът трябва да бъде подпрян, тъй като всяко мускулно напрежение по време на измерването причинява временно повишаване на кръвното.
Трябва да се положат усилия за отстраняване на всякакви външни стимули по време на измерването. Ако пациентът очаква неприятно усещане или се страхува от резултата на изследването, това води до повишаване на стойностите и лъжливо завишаване на неговите резултати.
Изследваният трябва да седне, като ръката му е необходимо да лежи на стандартна маса или друга опора, така че средата на мишницата му да бъде на нивото на сърцето.
Артерия

Палпирайте артерията на мишницата в областта на лакътната ямка и поставете маншета така, че участъкът, където излизат гумените маркучи за манометъра и ръчната помпа, да се разположи върху пулсиращата артерия, след което обвийте плътно маншета около мишницата. Избягвайте навиването на ръкава, така че той да образува стягане около мишницата. Хлабавото поставяне на маншета води до отчитане на завишена стойност на артериалното налягане. Когато мишницата е под нивото на сърцето, се отчитат по-високи стойности, а когато е под него - се отчитат по-ниски стойности. Ако краката на човек са провесени, се отчитат по-високи стойности. Поставеният над дрехите маншет води до неточно отчитане. Долният край на маншета трябва да отстои на 2 сантиметра от сгъвката на лакътната ямка. Поставете манометъра така, че скалата да бъде на нивото на очите..

Престилка

При повечето хипертоници артериалното налягане, измерено в лекарския кабинет, е по-високо от измереното през останалата част от деня. Ако измереното в лекарския кабинет налягане е повишено, а останалите стойности са нормални, се счита, че пациентът има „хипертония на бялата престилка”. При такава реакция пациентът често получава „свръхлечение”. Затова е важно измерването на артериалното налягане в домашни условия и стриктното му записване.