0

М ного собственици на кученца смятат, че кучетата им имат безкраен запас от енергия, защото непрекъснато тичат наоколо, хапят пръстите им, гризат чехли, хленчат и си просят внимание. Не е съвсем ясно обаче как животното почива в същото време.

Може би кучето вече е преуморено? Как да намерим правилния баланс между почивка и активност?

Експертите препоръчват да се придържате към правилото за 5 минути. Неговият принцип е пет минути активност на ден за всеки един месец, тоест двумесечно кученце ще се нуждае от 10 минути игра и упражнения на ден. Разбира се, има и изключения. Все пак се препоръчва да вземете предвид породата и размера на вашия домашен любимец.

Пиковата активност при малките кучета започва на около една година, докато при кучетата от едрите породи обикновено се проявява на възраст от две години.

Ако вашият малък домашен любимец наистина е твърде активен, тогава си струва да увеличите времето за активни игри до 20-30 минути на ден. Препоръчително е да ги разделите на няколко подхода, така че кученцето да не започне да се уморява и методът да не загуби своята ефективност.

Порода

Както вече споменахме по-горе, не забравяйте за породата на вашето куче. В крайна сметка има наистина много активни кученца, например джак ръсел, хъски, бийгъл и други. Такива животни трябва да се движат много, така че времето, отделено за игри, може и дори трябва да се увеличи.

Кой е най-добрият начин да играете с вашето кученце? Разбира се, всички те са много сладки до такава степен, че искате да ги гушкате, целувате и мачкате дълго, но не трябва да прекалявате с това. Всяко животно се нуждае от ясни лични граници. Ако вашето кученце започне да хапе ръцете ви, веднага ги отдръпнете, защото колкото по-рано разбере какво е дисциплина, толкова по-добре за него и за неговия собственик.

Не би трябвало да има проблеми с играчките. В днешно време зоомагазините са пълни с различни продукти, вариращи от топки до образователни игри. Купете няколко, за да разберете какво точно предпочита вашето бебе. Ако с течение на времето вашият домашен любимец започне да носи играчки и да ги пуска в краката ви, подканяйки ги да играете, тогава насърчете това поведение с любимите му лакомства.

Опознаване

Игрите с кученца не са просто забавление, а един от начините да опознае света. То изучава нови миризми и места, хора, други животни и затова е по-добре социалната му адаптация да започне по игрив начин, отколкото да го принуждавате да прави нещо. Ако вашето кученце реши да се сприятели с някой от роднините си на разходка близо до къщата, тогава не трябва да се съпротивлявате на това.

Друг важен момент от социалното развитие е разходка в специализирани паркове за кучета. Въпреки това за вашата собствена безопасност и безопасността на кученцето уверете се, че в момента няма бойни кучета или кучета от едри породи. Съгласете се, че ще бъде много по-удобно за домашен любимец в такава ранна възраст да дружи с кучета, равни на неговия размер. Наблюдавайте точно как вашето кученце ще се държи с близките си, както и как те ще се отнасят с него. Ако забележите, че започват да си ръмжат един на друг или показват други признаци на отхвърляне, напуснете тази зона за разходка и намерете по-уединена.