0

Неотдавна световните медии изнесоха информация, че състоянието на звездата Селин Дион е критично и че болестта все повече напредва и превзема организма й. Наред с това в някои от най-посещаваните и четени жълти информационни агенции беше изнесена информация за някои от най-известните холивудски продукции, участниците в които като че ли по време на снимките и след тях са преследвани от тайно и ужасно проклятие. Някои от участниците във филмите губят живота си, а други пък остават физически и психически инвалиди за цял живот. В Меката на филмовото изкуство Холивуд дори има и списък на „прокълнатите филми“, участниците в които не само по време на снимките, а и години след това непрекъснато са съпътствани от нещастия, а някои дори и умират.

Един от най-набеждаваните за „прокълнати“ холивудски филми е „Гарванът“. По време на снимки загива актьорът Брандън Лий, син на друга мистериозно загинала холивудска легенда - Брус Лий.

Брус Лий в Музея на Мадам Тюсо

 Брус Лий в Музея на Мадам Тюсо
Getty Images

В една от финалните сцени актьорът, играещ главния герой Ерик Дрейвън, умира наистина, след като е застрелян с истински, а не с халосни куршуми. И до днес още не е ясно какво се е случило, та бойните патрони да се озоват в револвера, с който е трябвало да се стреля по Брандън. Версиите са различни, но нито една от тях не почива на реални доказателства.

Необяснимата смърт на главния актьор Брандън Лий засенчва тази на друг член от екипа на продукцията, каскадьора Марк Аркъстрим, който е тежко ранен по време на заснемане на сцена с взривове и по-късно умира от раните си.

Златният медал в категорията „хорър“ е за „Полтъргайст“ на Стивън Спилбърг в качеството му на режисьор на лентата. Във филма се разказва за момиче, преследвано от зли духове. Само за шест години след заснемането на филма умират няколко от героите в него. Първата жертва е актрисата Доминик Дюн, която във филма играе по-голямата сестра на главната героиня. Дюн загива, след като е удушена от гаджето си.

Актрисата Доминик Дюн е само една от жертвите на проклятието на лентата Полтъргайст (1982).

 Актрисата Доминик Дюн е само една от жертвите на проклятието на лентата Полтъргайст (1982).
Стоп кадър

Главната героиня във филма Карол Ан умира само за един ден от скоротечен грип. А скоро след това умират и още двама актьори, играещи във филма ролите на детектива и доктора. Умира и Хедър О'Рурк – детето, което играе ролята на малкото момиченце. Според участвали във филма това се е случило, защото по време на снимките са използвани кости от истински мъртъвци. Във втората част на филма „Полтъргайст“ за снимките е използван истински цветнокож, който предложил в историята да бъдат вкарани индиански легенди. Седмица след снимките той умира внезапно, като лекарите така и не успяват да установят причината за смъртта му.

Супермен

В „черната“ класация на „прокълнатите“ филми на Холивуд е и лентата „Супермен“. Един от първите изпълнители на главната роля, Джордж Рийвс, е открит мъртъв седмица преди сватбата си.

Джордж Рийвс като Супермен

 Джордж Рийвс като Супермен
Getty Images

Друг от изпълнителите на ролята на „Супермен“, Кристофър Рийв, пада по време на конна езда и се парализира от раменете надолу. Той не може самостоятелно да диша, говори през специален апарат. Заедно със съпругата си се отдават на създаването и развитието на Център за обучение на парализирани хора. Въпреки тежкото здравословно състояние Кристофър Рийв участва активно в обществения живот до смъртта си през 2004 г.

На Кристофър Рийв също не му провървя като Супермен.

 На Кристофър Рийв също не му провървя като Супермен.
Getty Images

Много от другите актьори, участвали в „Супермен“, също са наказани. Някои от тях като Марлон Брандо претърпяват лични и семейни нещастия, които слава богу не довеждат до тяхната смърт. Според холивудската митология филмът Супермен“ е прокълнат от двама от създателите на образа на главния герой – Джерри Сийгъл и Джо Шугър, които не били удовлетворени от изплатения им твърде нисък хонорар за авторските права.

Зъл дух

В списъка на прокълнатите филми е и една продукция, която у нас не е толкова известна. Това е мексиканският филм „Проклятието на Ла Лорона“. В него на екрана са представени ритуални практики от индианския бит. Повечето актьори споделят, че дълго време след филма те изпитвали някакви необясними чувства, все едно в тях се е вселил зъл дух.

Сред прокълнатите холивудски мегапродукции е и „Аватар“. При него обаче случаите на смърт са не сред актьорите, а сред зрителите. Досега са известни най-малко четири случая на зрители, починали в киносалони по време но прожекции на „Аватар“. Два от случаите са от Индия, а по един от Тайланд и Индонезия.

Обект на черно проклятие е и култовата лента „Матрицата“. Малко след привършване на снимките приятелката на главния актьор Киану Рийвс – Дженифър, ражда мъртво дете. Те така и не успяват да преодолеят тази загуба и скоро след това се разделят. Седмици по-късно умира и актрисата, играеща ролята на Зий. Това принуждава екипа да спре за няколко няколко месеца. Скоро след подновяването им следва нова загуба. Актрисата Глория Фостър, играеща ролята на Оракула, също умира и се налага да бъде заменена.

Глория Фостър от Матрицата е поредната жертва на проклятието на холивудската филмова индустрия.

 Глория Фостър от Матрицата е поредната жертва на проклятието на холивудската филмова индустрия.

В самия край на филма главният актьор Киану Рийвс е принуден да разделя времето си между снимачната площадка и болницата, в която родната му сестра се бори с левкемията. А и самият той след една нелепа катастрофа се озовава в болницата. В крайна сметка Киану Рийвс е принуден да плати 24 млн. долара долара от собствените си средства за завършването на филма.

Жокера

Сред филмите на любителите на хоръри е и „Черният рицар“, с Хийт Леджър в главната роля на Жокера.

Четири години след като изигра Жокера в Черния рицар, Хийт Леджър напусна този свят.

 Четири години след като изигра Жокера в Черния рицар, Хийт Леджър напусна този свят.
Getty Images

По време на снимките на филма умират общо 12 души. Четири години след снимките идва краят и на Леджър. Той е намерен мъртъв на 22 януари 2008 г. в жилището си в Ню Йорк. Близо до тялото му са открити сънотворни и др. лекарства, отпускани само по лекарска рецепта. След проведеното разследване официално е обявено, че причината за смъртта на актьора е „остро отравяне, предизвикано от комбинирания ефект от 6 различни лекарства“.

Чък Норис

Трагедия бележи и снимките на филма „Делта форс 2“, в който участва и легендарният Чък Норис. Снимките са във филипинската джунгла, където хеликоптер трябва да прелети с оператор и трима актьори, за да правят панорамни снимки. По неизвестна причина обаче летателното средство губи височина и пада на земята. Загиват операторът и единият от актьорите. Подобен въздушен инцидент се случва и при заснемането на филма „Зоната на здрача“. В една от сцените актьорът Вик Мороу трябва да спаси две деца виетнамчета от преследващ ги хеликоптер. Пилотът обаче губи контрол над управлението. Вертолетът пада, обезглавявайки с перката си Мороу и едното от децата – 7-годишния Мик Дин Ли. Второто дете, Рене Шин-Йи Чин, на 6 години, загива секунди по-късно, като е затиснато от хеликоптера. Още 4 човека от снимачния екип са тежко ранени. След този инцидент в Холивуд са въведени строги правила за организирането на дейности при участието на деца във филмовите продукции.

Една от най-известните екшън поредици „Непобедимите“ също е влязла в черния списък за прокълнати филми. По време на снимките на всяка една от трите части главните герои едва не загиват. Две от частите се снимат в България. При снимка на част от втората част на язовир „Огняново“ край Елин Пелин двама от каскадьорите са тежко ранени при сцена с взрив. По-късно единият умира от раните си. В болница се оказват и главните герои Арнолд Шварценегер и Силвестър Сталоун. При снимки на третата част пък в болница се озовава друга легенда - Джейсън Стейтъм.