0

П ролетта не само сваля от нас дебелите топли дрехи, но и ни събува. Този сезон идва с идеи, които преосмислят форми от 60-те и 70-те години и ги пресъздават спрямо новите технологични времена. Новите модели на обувките са точно толкова еклектични, колкото и цялата останала мода. Това обаче е шанс за всеки да си намери най-подходящата за него визия и да изглежда в крак с последните тенденции.

Балерини

Балерините, както се наричат обувките, които повтарят формата на балетни пантофки, никога не са излизали от мода. През пролетта обаче завземат изцяло модната сцена. От 60-те години до днес тези ефирни обувки не са изчезвали от гардероба на високите дами със стройни и дълги крака, защото стоят добре на красиво оформен глезен. Сега обаче ще се носят и с панталони, които покриват глезените, така че всяка жена може да си ги позволи. Няма как да не споменем и това, че са изключително практични и удобни. Балерините стоят много добре и на дънки, особено с тези, на които крачолите „метат“ земята. Те се комбинират чудесно с ефирни поли и рокли, но и с всякакъв друг аутфит. Черни или екрю балерините са класика. Новото е обаче, че вече са с метален ефект – златни, сребърни и медни отблясъци. Този ефект се среща не само в обувките, а във всички други части на дрехата, както и в чантите.

Класически

Това, което отличава класическите обувки тази година, е, че са без пета. Хит са за пролетта и лятото, но и сега могат да се обуят за парти или някакъв официален случай. Известни като slingbacks, обувките без пета набират все повече популярност. Това са класически елегантни обувки, които според актуалната модна еклектика могат да се носят и с деним. Докато силуетът с по-нисък или висок ток е класика, то бомбето на обувката може да е с остро или леко квадратно, като припомня различната форма през различните години. При втория вариант токът е по-масивен. Изборът за форма и височина на тока е личен, но това, което ги прави еднакво удобни едновременно за работа или сватба, е, че придават елегантност на цялостната визия. В детайлите, с които са украсени пък, се вихри фантазията на дизайнерите - метални вериги, токи, изкуствени цветя и дори бижута.

Мото ботуши

На ръба на пролетта не прибирайте високите моторджийски ботуши. Те ще се носят до момента, в който високите температури ще накарат краката ви да се потят в тях. Същото важи и за кубинките, които все пак могат да се носят с накъсани шорти от деним и в най-голямата жега. Мото ботушите обаче категорично изискват джинси или кожен панталон, а това със сигурност важи за по-хладните дни. Вмъкването на крачолите на дънките във високи ботуши е особено актуално за по-студените дни на пролетта.

Сникърси

Тази пролет сникърсите имат ретро елементи. Те са от велур и връщат визията към 70-те години с характерната разделителна лента на бомбето на обувката, измислена от една от най-популярните компании за спортни обувки. За разлика от предишния сезон, когато маратонките бяха с доста дебели подметки и дори на платформа, сега спортните обувки са с подметка от две-три сантиметра. Който си е купил класически сникърси, тип тенис обувки, може да си ги носи, няма да са демоде.

Мокасини

Чифт мокасини винаги придават класа на външния вид. Всъщност това са част от класическата офис визия, макар че водят началото си от обувките, които са носили студентите в Оксфорд. Разбира се, мокасините са претърпели много промени през годините и от мъжкия гардероб навлязоха мощно в дамския. И при тях пролетта сваля височината на подметката. Високите груби платформи са заменени с по-ниски и по-елегантни. Цветовете са по-приглушени в офис вариант, но предвид, че модата тази и миналата година е пъстра, ярка и многоцветна, така наречените лоуфъри могат да са и в цвят лайм, циклама или виолет.

Платформи

По-възрастните дами си спомнят как си чупеха краката през 70-те години на хипервисоки платформи. Токчетата на подобен вид обувки не само са изключително високи, но и опасни, навремето дори им казваха „чупи глезен“. Въпреки очевидния риск обувките с високи токове заемат своето място в модата от десетилетия, а тази година дизайнерите дадоха всичко от себе си, за да ги върнат в обращение. На някои от ревютата за сезон пролет-лято моделите се клатушкаха на високите платформи, а някои дори ги захвърлиха и продължиха на бос крак по подиума. Все пак разумната височина за платформа е около 6 сантиметра, а масивният пирамидален ток подкрепя крака и тялото като цяло.