Д ве вкусни изкушения с плънка, които Иван Звездев е майсторил, намираме на zvezdev.com.
Домати
Необходими продукти:
- 4 големи домата
- 1/2 зелена чушка
- 4 яйца
- 200 г сирене
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1 струйка зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Отрязваме капачетата на доматите и ги издълбаваме, слага се щипка сол във всеки и поставяме в тавичка с отворената част надолу. Слагаме сирене в купа, прибавяме нарязана на дребни кубчета зелена чушка. Поръсваме с червен пипер и намачкваме. Пълним сместа в намаслените със зехтин домати, като я разпределяме равномерно по дъното и стените. Във всеки домат счупваме по 1 яйце и забождаме по 2 ивички чушка. Поливаме зехтин и печем във фурна, загрята на 180 градуса, около 15-20 минути.
Калугерска салата
Необходими продукти:
- 2 домата
- 100 г маслини
- ситно нарязан магданоз за поръсване
За пълнените чушки:
- 100 г сирене
- 1 краставица
- 2 червени чушки
- 2 зелени чушки
- 4 стръка копър
- 4 стръка магданоз
- 1 с.л. зехтин
За кьопоолуто:
- 2 патладжана - 400 г
- 1 обелен домат
- 2 с.л. ситно нарязан магданоз
- 1 с.л. винен оцет
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Поливаме патладжани с олио и ги печем във фурна, загрята на 200-220 градуса, около 20-25 минути. Изваждаме патладжаните, охлаждаме ги закратко и ги обелваме, докато са още топли. Стриваме чесън с малко сол и стриваме в хаван. Смесване с патладжаните, които също се стриват . Прехвърляме ги в купа. Нарязваме на ситно обелен домат. Посоляваме, прибавяме винен оцет и олио. Поръсваме ситно нарязан магданоз и разбъркваме добре. Това е кьопоолу за салата. Изпичаме червени и зелени чушки на скарата. Поставяме ги в найлонов плик, за да се задушат и ги обелваме. Нарязваме краставица на малки кубчета, които прехвърляме в купа. Нарязваме копър и магданоз на ситно и ги изсипваме в купата с нарязана краставица. Добавяме сирене и наливаме зехтин. Намачкваме сиренето с вилица и объркваме добре продуктите. Пълним обелени и изпечени чушки с подготвения крем и завиваме. Правим зигзагообразни прорези по домата и отделяме двете половини, които поръсваме с нарязан магданоз и поливаме със зехтин. Слага се в чиния. Салатата се подрежда като е средата на чиния в ринг се слага кьопоолу, поставяме пълнена чушка отстрани и декорираме с маслини. Поливаме салатата със зехтин и оцет по желание.