0

О свен че е полезен за бременните и за жените в менопауза, пъпешът поддържа и мъжкото здраве. Може да го консумирате както пресен, така и във вид на вкусни десерти, които избрахме от bonapeti.bg и receptite.com.

Мелба Орео

Необходими продукти:

  • 150 г сметанов сладолед
  • 4 бр. бисквити Орео
  • 1 ч.л. малиново сладко
  • 1/2 бр. пъпеш
  • 10-15 г шоколадови стърготини

Начин на приготвяне:

Измиваме пъпеша. Срязваме го по средата. Почистваме от семките. С помощта на лъжица издълбаваме част от плода. В средата на купичката от пъпеш слагаме нарязаните парченца плод, сипваме отгоре им малиновото сладко. Върху тях слагаме предварително натрошените бисквити, добре разбъркани със сладоледа. Отгоре поръсваме с шоколадови или кокосови стърготини, орехи, захарни топченца или по ваше желание.

Крем карамел

Необходими продукти:

  • 800 г пъпеш
  • 300 мл прясно мляко
  • 200 г захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 6 яйца

Начин на приготвяне:

Половината захар се загрява, докато се карамелизира. Готовият карамел се разпределя във формички за крем карамел. Пъпешът се почиства, нарязва се на кубчета и се пюрира. След това се кипва заедно с останалата захар и ванилията. След това съдът се дърпа от огъня и шушулката ванилия се отстранява. 3 яйца и 3 жълтъка се разбиват с телена бъркалка. Прибавя се прясното мляко и се разбърква. Налива се пъпешовото пюре, като се прецежда. Сместа се разпределя във формичките за крем карамел, които се нареждат в тава. Налива се гореща вода до половината на формите и кремът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор.

Паниран с мед и орехи и ванилов сос

Необходими продукти:

  • 700 г пъпеш
  • 4 с.л. счукани орехи
  • 2 с.л. мед
  • 2 яйца
  • 300 мл зехтин за пържене
  • хартия за печене
  • 200 мл сладкарска сметана
  • 2 с.л. кафява захар
  • 1/2 пакетче ванилия

Начин на приготвяне:

Пъпешът се обелва, почиства се от семките и се реже на лодки. Орехите се начукват. Парчетата пъпеш се овалват първо в орехите, после в меда и накрая в разбитите яйца. Ако е нужно, може да се използва брашно преди яйцето, за да залепне добре панировката. Пъпешът се пържи в нагорещения зехтин до златисто. Оставя се внимателно върху хартия за печене леко да изстине. Захарта се карамелизира и се сипва сметаната, бърка се с дървена бъркалка на слаб огън, докато поеме сметаната и се получи гъст сос. Накрая се добавя ванилията. Десертът се поднася, залят с 1-2 с.л. от охладения сос. Може да се аранжира с накълцан босилек и топка сладолед.

Крем с портокалов ликьор

Необходими продукти:

  • 900 г пъпеш
  • 150 г захар
  • 40 г мед
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 300 мл животинска сметана
  • 40 мл портокалов ликьор
  • 1 пакетче желатин
  • кората от 1 лайм

Начин на приготвяне:

Пъпешът се почиства, 200 г от него се заделят, а останалият се нарязва на кубчета и се пюрира. Желатинът се накисва в портокаловия ликьор, за да набъбне, след това се разтопява в микровълнова фурна. Сметаната се разбива със захарта и бурбонската ванилова захар, докато стане пухкава. Пюрето от пъпеш се разбърква със загретия в микровълновата фурна желатин, постепенно се добавя и сметаната. Кремът се разпределя в чаши за сервиране. Оставя се в хладилник за 4 часа, за да стегне добре. Заделеният пъпеш се нарязва на много малки кубчета, смесва се с меда и настърганата кора от лайм. Всяка порция крем се гарнира с медения пъпеш и се поднася.

Конфитюр

Необходими продукти:

  • 2 кг пъпеш
  • 1 кг захар
  • 300 мл вода
  • 10 г лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Пъпешът трябва да е с твърда месеста част. Измива се, изчиства се от семената, обелва се и се нарязва на парченца. От захарта и водата се сварява сироп, в който се пускат пъпешовите парченца. Вари се до готовност и 2-3 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква. Насипва се в бурканчета, които се затварят с капачки и се стерилизират 5 минути. Още горещи се обръщат с капачките надолу.

Бисквитена торта

Необходими продукти:

  • 250 г масло
  • 200 г пудра захар
  • 3 ванилии
  • 400 г пъпеш
  • 400 г чаени бисквити
  • 350 г бисквити „Закуска“
  • 300 мл прясно мляко
  • 150 г сметана

Начин на приготвяне:

Маслото се разбива със захарта. Добавят се ванилията и смлените чаени бисквити. Разбърква се до получаване на еднородна смес. Пъпешът се пасира и също се добавя. Всичко се пасира. В тава с размер 20х30 см се подреждат половината бисквити „Закуска“, потопени в мляко. Върху тях се изсипва половината крем. Редят се още един път бисквити, върху тях - крем. Слага се в хладилника леко да стегне. Разбива се сметаната и се разпределя най-отгоре. Престоява в хладилника 12 часа.

Сладкиш

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. хлебна сода
  • 2 ч.ч. брашно препълнени
  • 1 бр. пъпеш (около 1 кг) или банани, или портокали
  • 1 ч.ч. счукани орехи

Начин на приготвяне:

Разбиват се млякото, захарта, олиото, содата и брашното. Сместа се изсипва в намаслена тава, поръсва се със счуканите орехи, а отгоре се слагат парченцата пъпеш. Пече се в умерена фурна, като се пробва с клечка за зъби.