О свен че е полезен за бременните и за жените в менопауза, пъпешът поддържа и мъжкото здраве. Може да го консумирате както пресен, така и във вид на вкусни десерти, които избрахме от bonapeti.bg и receptite.com.
Мелба Орео
Необходими продукти:
- 150 г сметанов сладолед
- 4 бр. бисквити Орео
- 1 ч.л. малиново сладко
- 1/2 бр. пъпеш
- 10-15 г шоколадови стърготини
Начин на приготвяне:
Измиваме пъпеша. Срязваме го по средата. Почистваме от семките. С помощта на лъжица издълбаваме част от плода. В средата на купичката от пъпеш слагаме нарязаните парченца плод, сипваме отгоре им малиновото сладко. Върху тях слагаме предварително натрошените бисквити, добре разбъркани със сладоледа. Отгоре поръсваме с шоколадови или кокосови стърготини, орехи, захарни топченца или по ваше желание.
Крем карамел
Необходими продукти:
- 800 г пъпеш
- 300 мл прясно мляко
- 200 г захар
- 1 шушулка ванилия
- 6 яйца
Начин на приготвяне:
Половината захар се загрява, докато се карамелизира. Готовият карамел се разпределя във формички за крем карамел. Пъпешът се почиства, нарязва се на кубчета и се пюрира. След това се кипва заедно с останалата захар и ванилията. След това съдът се дърпа от огъня и шушулката ванилия се отстранява. 3 яйца и 3 жълтъка се разбиват с телена бъркалка. Прибавя се прясното мляко и се разбърква. Налива се пъпешовото пюре, като се прецежда. Сместа се разпределя във формичките за крем карамел, които се нареждат в тава. Налива се гореща вода до половината на формите и кремът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор.
Паниран с мед и орехи и ванилов сос
Необходими продукти:
- 700 г пъпеш
- 4 с.л. счукани орехи
- 2 с.л. мед
- 2 яйца
- 300 мл зехтин за пържене
- хартия за печене
- 200 мл сладкарска сметана
- 2 с.л. кафява захар
- 1/2 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
Пъпешът се обелва, почиства се от семките и се реже на лодки. Орехите се начукват. Парчетата пъпеш се овалват първо в орехите, после в меда и накрая в разбитите яйца. Ако е нужно, може да се използва брашно преди яйцето, за да залепне добре панировката. Пъпешът се пържи в нагорещения зехтин до златисто. Оставя се внимателно върху хартия за печене леко да изстине. Захарта се карамелизира и се сипва сметаната, бърка се с дървена бъркалка на слаб огън, докато поеме сметаната и се получи гъст сос. Накрая се добавя ванилията. Десертът се поднася, залят с 1-2 с.л. от охладения сос. Може да се аранжира с накълцан босилек и топка сладолед.
Крем с портокалов ликьор
Необходими продукти:
- 900 г пъпеш
- 150 г захар
- 40 г мед
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 300 мл животинска сметана
- 40 мл портокалов ликьор
- 1 пакетче желатин
- кората от 1 лайм
Начин на приготвяне:
Пъпешът се почиства, 200 г от него се заделят, а останалият се нарязва на кубчета и се пюрира. Желатинът се накисва в портокаловия ликьор, за да набъбне, след това се разтопява в микровълнова фурна. Сметаната се разбива със захарта и бурбонската ванилова захар, докато стане пухкава. Пюрето от пъпеш се разбърква със загретия в микровълновата фурна желатин, постепенно се добавя и сметаната. Кремът се разпределя в чаши за сервиране. Оставя се в хладилник за 4 часа, за да стегне добре. Заделеният пъпеш се нарязва на много малки кубчета, смесва се с меда и настърганата кора от лайм. Всяка порция крем се гарнира с медения пъпеш и се поднася.
Конфитюр
Необходими продукти:
- 2 кг пъпеш
- 1 кг захар
- 300 мл вода
- 10 г лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Пъпешът трябва да е с твърда месеста част. Измива се, изчиства се от семената, обелва се и се нарязва на парченца. От захарта и водата се сварява сироп, в който се пускат пъпешовите парченца. Вари се до готовност и 2-3 минути преди да се свали от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква. Насипва се в бурканчета, които се затварят с капачки и се стерилизират 5 минути. Още горещи се обръщат с капачките надолу.
Бисквитена торта
Необходими продукти:
- 250 г масло
- 200 г пудра захар
- 3 ванилии
- 400 г пъпеш
- 400 г чаени бисквити
- 350 г бисквити „Закуска“
- 300 мл прясно мляко
- 150 г сметана
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта. Добавят се ванилията и смлените чаени бисквити. Разбърква се до получаване на еднородна смес. Пъпешът се пасира и също се добавя. Всичко се пасира. В тава с размер 20х30 см се подреждат половината бисквити „Закуска“, потопени в мляко. Върху тях се изсипва половината крем. Редят се още един път бисквити, върху тях - крем. Слага се в хладилника леко да стегне. Разбива се сметаната и се разпределя най-отгоре. Престоява в хладилника 12 часа.
Сладкиш
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.л. хлебна сода
- 2 ч.ч. брашно препълнени
- 1 бр. пъпеш (около 1 кг) или банани, или портокали
- 1 ч.ч. счукани орехи
Начин на приготвяне:
Разбиват се млякото, захарта, олиото, содата и брашното. Сместа се изсипва в намаслена тава, поръсва се със счуканите орехи, а отгоре се слагат парченцата пъпеш. Пече се в умерена фурна, като се пробва с клечка за зъби.