С пресен лук и орехи
Необходими продукти:
- коприва – 500 г
- пресен лук – 2 стръка
- орехи – 100 г
- олио
- сол
- оцет
Начин на приготвяне:
Прясната коприва се почиства и измива. Претрива се със сол. В хаванче с чукало за кълцане се слага копривата и върху нея сол. Чука се и се търка в хаванчето, докато копривата омекне. Добавя се наситнен пресен лук и счукани орехи. Овкусява се с олио и няколко капки оцет. Тази вкусна разядка отключва апетита и доставя енергия на клетките, а освен това предизвиква чувство за ситост.
С извара и сирене
Необходими продукти:
- коприва – 3 шепи
- кисело мляко – 2 с.л.
- краве сирене – 50 г
- извара – 2 с.л.
- орехи – 1 с.л. смлени или няколко едри парчета
- чесън – 1 скилидка
- олио – 1 с.л.
- сол
Начин на приготвяне:
Копривата се измива и се пасира заедно с киселото мляко. Към получената рядка смес се добавя сиренето и отново се пасира. Най-накрая се добавя изварата, която се добавя, за да добие свежата разядка нужната гъстота. Овкусява се със сол, олио и счукан чесън. По желание към пролетна разядка с коприва се добавят парченца орехи или се поръсва със смлени орехи.
С яйца и кисело мляко
Необходими продукти:
- извара – 200 г
- яйца – 1-2 бр.
- коприва – 1 шепа връхчета
- копър
- сол
- кисело мляко – 1 с.л.
- зехтин – 1 с.л.
- солени крекери – за гарнирене
Начин на приготвяне:
Бърза, лесна, вкусна и здравословна разядка с коприва. Сварете твърдо едно-две яйца. Обелете и ги нарежете на едро. Сложете в купа, добавете нискомаслена извара, зехтин, кисело мляко, нарязан копър и малко сол. Копривата се измива, сложете я в гореща вода да заври около 5 минути и отцедете добре. Сложете в купата при останалите продукти. С пасатор се пасира всичко гладко. Прибавете пресовани скилидки чесън, разбъркайте и сервирайте със солени крекери със семена или черен хляб.