С пресен лук и орехи

Необходими продукти:

  • коприва – 500 г
  • пресен лук – 2 стръка
  • орехи – 100 г
  • олио
  • сол
  • оцет

Начин на приготвяне:

Прясната коприва се почиства и измива. Претрива се със сол. В хаванче с чукало за кълцане се слага копривата и върху нея сол. Чука се и се търка в хаванчето, докато копривата омекне. Добавя се наситнен пресен лук и счукани орехи. Овкусява се с олио и няколко капки оцет. Тази вкусна разядка отключва апетита и доставя енергия на клетките, а освен това предизвиква чувство за ситост.

С извара и сирене

Необходими продукти:

  • коприва – 3 шепи
  • кисело мляко – 2 с.л.
  • краве сирене – 50 г
  • извара – 2 с.л.
  • орехи – 1 с.л. смлени или няколко едри парчета
  • чесън – 1 скилидка
  • олио – 1 с.л.
  • сол

Начин на приготвяне:

Копривата се измива и се пасира заедно с киселото мляко. Към получената рядка смес се добавя сиренето и отново се пасира. Най-накрая се добавя изварата, която се добавя, за да добие свежата разядка нужната гъстота. Овкусява се със сол, олио и счукан чесън. По желание към пролетна разядка с коприва се добавят парченца орехи или се поръсва със смлени орехи.

С яйца и кисело мляко

Необходими продукти:

  • извара – 200 г
  • яйца – 1-2 бр.
  • коприва – 1 шепа връхчета
  • копър
  • сол
  • кисело мляко – 1 с.л.
  • зехтин – 1 с.л.
  • солени крекери – за гарнирене

Начин на приготвяне:

Бърза, лесна, вкусна и здравословна разядка с коприва. Сварете твърдо едно-две яйца. Обелете и ги нарежете на едро. Сложете в купа, добавете нискомаслена извара, зехтин, кисело мляко, нарязан копър и малко сол. Копривата се измива, сложете я в гореща вода да заври около 5 минути и отцедете добре. Сложете в купата при останалите продукти. С пасатор се пасира всичко гладко. Прибавете пресовани скилидки чесън, разбъркайте и сервирайте със солени крекери със семена или черен хляб.