0

К ърваво дело в Бургаския окръжен съд от началото на седмицата напомни за зловещата находка от преди две години на две силно разложени тела, затворени в пластмасови бидони. Подсъдим по делото е бургаският бизнесмен Станимир Рагевски. Той отговаря за двете убийства, извършени с вледеняващ кръвта садизъм - на брокерката Теодора Бахлова и на строителня работник Юмер Мехмед.

В хода на разследването на случая, както и от материалите по делото се разбират зловещите подробности. След като са разстреляни, брокерката и работникът са накълцани с електрически трион, а останките им са натъпкани в бидони, пълни с киселина. Целта е била труповете да се разложат максимално бързо. Главите и краката им обаче не са се побрали, затова са били захвърлени в тресавище край Бургас.

Останки

Друга част човешки останки са заровени в гробище, а полустопени с киселина кости са скрити в канализацията в центъра на морския град. Тези вледеняващи кръвта подробности може и да приличат на зрелищна сцена от евтин холивудски хорър, но са част от реални събития, потресли Бургас. Зад бруталната касапница изплуват имоти за милиони, измами, наркотици и канал за крадени коли. Злокобно надничат сенките на Станимир Рагевски, считан доскоро за почтен бизнесмен, и на неговата „дясна ръка“ Деян Дичев - Готвача, по-известен напоследък с прозвището Чистача на Рагевски. Именно Дичев бе човекът, който заведе криминалистите до разчленения труп на Юмер Мехмед, а след това показа и къде са заровени останките на брокерката Теодора Бахлова, застреляна в главата и държана в бидон с киселина месеци наред. С помощта на бившия затворник Дичев серийният убиец е заличавал следите от злокобните екзекуции и се е отървавал от разчленените и разядени останки на жертвите си.

Повече

Засега криминалстите и прокуратурата са събрали доказателства за две подобни брутални убийства, но се работи и по подозрение, че жертвите са повече. Готвача направи пълни самопризнания и бе осъден единствено за вещно и лично укривателство на 4 години и половина затвор. В процеса срещу Дичев бе доказано, че той е знаел за убийствата и е помагал на екзекутора по всякакъв начин, без да е замесен във физическото умъртвяване. В заведението на Готвача бяха открити и всички улики, които според признанията му Рагевски му заръчал да скрие - пистолетът, с който са застреляни Бахлова и Юмер, телефон и сим карта, използвана само за да бъдат извикани  двамата на среща с Рагевски, както и скъпите бижута на брокерката, които е носила в деня на убийството си. Процесът срещу Рагевси, който прокуратурата обяви за сериен убиец,  тепърва започва. Очаква се основен свидетел на обвинението да бъде именно бившият затворник кулинар Деян Дичев - Готвача, който се съгласи да съдейства на разследването.

Обрат

Разплитането на злокобните убийства започна преди две години и половина, когато богатата брокерка Теодора Бахлова изчезна безследно. На 29 октомври 2020 година тя излязла от дома си и тръгнала на среща със своя съдружник и близък приятел Станимир Рагевски, който й дължал много пари. Предупредила за това близките си и повече не се върнала. Девет месеца по-късно на 4 август 2021 година отново след среща с Рагевски безследно изчезна и бачкаторът Юмер Мехмед. Тогава криминалистите свързаха двата случая и скоро стигнаха до останките на двете жертви. От показанията на Готвача става ясно, че Теодора Бахлова била застреляна в гръб от Рагевски с пистолет „Макаров“. Процесът обаче може да придобие интересен развой или дори обрат, ако Рагевки реши да говори и разкаже своята версия за участието и ролята на Готвача в зловещите престъпления и как скъпите бижута на жертвата и пистолета, с който е екзекутирана, са се озовали в него. Неоспорим факт е, че двете убийства са извършени в два различни апартамента, собственост на Рагевски и съпругата му. Причината е прозаична - Бахлова и Юмер имали претенции, че Рагевски им дължи огромни суми пари.

Студени досиета водят към същата зла ръка

Два все още неразкрити случая на убийства може да са свързани със същата зла ръка, посегнала на брокерката и строителния работник, твърдят криминалисти. Първият случай е от 2018 г., когато 30-годишният Александър Стоянов беше намерен с куршум в главата в подземен гараж в бургаския квартал „Славейков“. Убил се сам, след като преди това монтирал заглушител на пистолета, и то в разгара на купон, на който празнували рожден ден на приятелката му. Александър внезапно прекъснал купона, казал, че излиза за малко на чист въздух, а посегнал на живота си. Години по-късно „студеното досие“ проговори, че жертвата е била замесена в бизнес за милион с крадени луксозни коли, разработен от Станимир Рагевски и дясна негова ръка в тази схема. Вторият случай с мистериозно самоубийство е от 13 юли 2021 г., когато  63-годишният инвалид Билян Савов е открит с куршум в главата – и той се самоубил. А по някаква нелепа случайност последният му гост бил неговият благодетел и особено близък приятел Станимир Рагевски. Трупът на Билян  открила чистачката на входа.