0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието.

Агнешко с бакла

Вземаме 1 кг тлъсто месо от предницата, 1 кг млада бакла, 4-5 лъжици масло, 2 връзки млад лук, 1 връзка магданоз, половин връзка копър, сол и червен пипер.

Нарязваме месото на големи еднакви парчета и слагаме да се запържи в маслото. Като се зачервят отвсякъде всички парчета, прибавяме лука, запържваме и него и след това прибавяме червения пипер и изчистената и измита бакла. Захлупваме яденето да се позадуши и след това му наливаме малко гореща вода. Оставяме да ври на тих огън, докато баклата омекне напълно. Малко преди да го свалим от огън прибавяме ситно нарязания магданоз и копъра. Поднасяме с кисело мляко.

Пълнен лук с месо

Избираме средно големи главички лук, обелваме ги, изчистваме центъра, изхвърляме централните листа и получаваме дупка, която запълваме с плънка от мляно месо, примесено с ориз, отгоре леко поръсено със сол, черен пипер и брашно. Така напълнените главички пускаме в тенджерата, където ври масло или мас, да се опържат и зачервят добре, добавяме лъжичка размити домати и капваме по малко вода, за да уврат, като напълно запазят формата си. Яденето е вкусно и извънредно красиво, когато се сервира добре. Ако сосът не е доста гъст, прибавяме малко размито брашно и оставяме да поуври.