0

Н ов диван или ефектно преобразяване – резултатът може да бъде един и същ, а цената различна. През 2023 година възможностите за ударно трансформиране на меката мебел осигуряват не само различен облик и комфорт, но и сигурност, защото тенденциите нямат за цел да изпразнят джобовете ви. Смяната на текстила в жилището е един от най-съвременните подходи в тази насока. Обикновено домакините, с поглед върху цялостния интериорен дизайн, стартират с подмяната на завеси и килими, но далеч не се ограничават само с тях. Пикът настъпва, когато дойде ред на дивана, фотьойлите, табуретките и пр. 

План

Ако не сте претапицирали в миналото, нашият съвет е да се заемате сами с обемните мебели, причината за това е, че ще загубите не малко време и енергия, а финалната визия едва ли ще удовлетвори очакванията ви. Преди да се захванете със същината на процеса, било то сами, с помощници или като наблюдатели, трябва внимателно да подберете мебелите, които искате да реновирате. Вземете качествен плат. Въпреки че на практика може да използвате абсолютно всичко – вълна, памук, коприна, юта, шинил, букле и т.н., целете се към по-здравите платове. Разбира се, всичко зависи от фокусната точка – ако смятате да обвиете в нова материя декоративните възглавнички в хола например, нищо не ви пречи да изберете и по-неиздържлив във времето плат. Изборът е напълно ваш. 

Вид

Преди да се насочите към визуалните предимства, се запознайте със самите материи. Най-често търсена и използвана в света е кожата, тъй като е удобна и изглежда луксозно. Полиестерът е втори по популярност, тъй като предлага разнообразни десени и плътности. Вълната, която вече споменахме, не се нарежда сред фаворитите, но също е естествена материя, която може да се използва като тапицерия. Подходяща е за диван или фотьойли. Памукът от своя страна е №1 – характерен е с красива визия, здравина, удобство и лесна поддръжка.

След избора на основа следва цвят и дизайн. През следващия сезон основните линии ще са две – светла цветова палитра, отговаряща на представата за по-семпъл, лек и изчистен дизайн, обикновено присъщ за по-просторните домове с прави линии, и шеметна яркост – синьо, зелено, червено, розово, жълто, оранжево и т.н., отличаващи се с пъстрота и лична представа за стил. 

След финалните щрихи разгледайте правилата за правилна поддръжка. И воаля – с малки крачки домът ви вече е отбелязал големи промени.

Почистете с влажна кърпа

Кожените дивани са най-популярни. Това е една от причините тяхната поддръжка да интересува купувачите. Първата стъпка - забършете прахта, използвайте влажна кърпа, така няма да навредите на вида. При наличие на петна използвайте специален препарат. Ако нямате време, което е разбираемо предвид динамичния начин на живот, разчитайте на прахосмукачката. 

За да подхраните кожата след основно почистване, можете да нанесете тънък слой зехтин, който да престои около един час. След това се попива задължително със суха материя. Тази процедура се грижи за блясъка и издържливостта на кожата.