0

С портистите в повечето случаи изглеждат здраво стъпили на земята, но и сред тях има чешити, които робуват на суеверия. В предишния брой на „Златно време“ - приложението на вестник „Телеграф“, което ви забавлява и информира всеки четвъртък, започнахме разказа за шантави обичаи на известни спортисти. Ето и продължението.

Най-странен изглежда ритуалът на бившия аржентински вратар Серхио Гойкоечеа, обявен за дузпаджия на Световното първенство в Италия през 1990 г. Преди изпълнението на дузпи на четвъртфинала срещу Югославия той изпитал спешна нужда да облекчи пикочния си мехур. Тъй като нямал време да изтича в съблекалнята, не му оставало нищо друго, освен да си свърши работата на терена пред очите на публиката. Аржентина печели мача и на полуфинала срещу Италия, когато работата опряла пак до дузпи, Серхио, без изобщо да се притеснява, повторил ритуала пред очите на многобройната публика, подкрепяща Италия. С това свое действие вратарят бил жестоко освиркан, но се оказало, че ритуалът работи и Аржентина спечелила отново срещата. А след това и финала, и Световната купа. Бившият вратар на „Ливърпул“, Хосе Рейна, пък рано сутринта в деня на предстоящ мач отива на най-близката бензиностанция с колата си и зарежда точно пет литра гориво без значение колко е пълен резервоарът му.

Фатално

Привърженици на суеверия и странни ритуали са не само играчите, но и техните треньори. И няма и как да е иначе, след като почти всичките от тях са бивши футболисти. Треньорът на испанския национален отбор Луис Арагонес изпитва страх и ужас от жълтия цвят, тъй като според него това е цветът на дявола и носи лош късмет. Затова преди мач той дебне строго някой от играчите му да не се появи с нещо жълто в облеклото си. Без изобщо да се церемони, треньорът върнал звездата си Раул, който се явил пред очите му с жълт тишърт.

Друг известен треньор, румънецът Емерих Йеней, пък подчинявал всичко на любимото си число 13, което според него не само че било фаталното, но и му носело винаги късмет.

 Андре Агаси обичал мъжеството му да се вее свободно на корта.

  Андре Агаси обичал мъжеството му да се вее свободно на корта.
gettyimages

„Винаги избирах 13 да присъства в дните на отбора. Понякога тренирахме от 13 ч. на обяд местно време, където и да бяхме. Винаги исках най-добрия играч или аз да сме в стая №13 или поне завършваща на 13 в хотела, в който отсядахме. Дори бутилките с вода по време на мач край скамейката ни бяха разделени на групи по 13“, споделя Йеней. Е, как човек да не вземе и да му повярва, след като през 1986 г. воденият от него Стяуа печели Купата на европейските шампиони, като по пътя си вкарва точно 13 гола.

Бившият футболист и треньор Джовани Трапатони пък по един доста интересен начин съчетава суеверие и религия. По време на треньорската си кариера на всеки мач той носи със себе си пластмасова бутилка със светена вода.

Униформа

Футболистите обаче далеч не са единствените спортисти, поддаващи се на суеверия и странни ритуали. Баскетболната легенда Майкъл Джордан си има своите късметлийски шорти от началото на кариерата в колежанския отбор на Университета в Южна Каролина.

Майкъл Джордан нахлузва два чифта шорти едни върху други долните са късметлийски.

 Майкъл Джордан нахлузва два чифта шорти едни върху други  долните са късметлийски.
gettyimages

По-късно, когато преминава в НБА и в отбора на Чикаго Булс, Въздушния отказва да облече униформените гащета на новия си тим. Накрая все пак се стига до компромисно решение. Джордан играе с гащетата на Булс, чиято дължина обаче е по-голяма от тази на останалите играчи. Това е така, за да могат те да скриват старите късметлийски шорти, които Майкъл продължава да носи под тях.

В света на хокея легендата Уейн Грецки е цяла фабрика за суеверия и ритуали. Преди мач той винаги потапя стика си в купа с фина бебешка пудра. На въпроса защо го прави, той съвсем сериозно отговаря: „По този начин аз се грижа за това, което се грижи за мене“.

Уейн Грецки топи стика в бебешка пудра.

 Уейн Грецки топи стика в бебешка пудра.
gettyimages

Освен това преди всяка среща Уейн изпива бутилка диетична кока-кола и след това чаша студена вода. Според обясненията му това е начинът да хидратира най-добре тялото си.

Секс

Друга хокейна звезда, руснакът Александър Овечкин, пък държи преди всеки мач да прави секс, без да е задължително със съпругата му. И когато отборът му играе като гост, се налага треньорите да си затварят очите пред тази му слабост, тъй като след това Овечкин играе като луд на леда.

В света на бейзбола също има чешити. Бриан Урлачър държи, преди да излезе на терена, да изяде точно две шоколадови бисквити от определена марка. Колегата му Уейг Богс пък преди мач яде пилешка пържола. Но с това чудатостите му далеч не свършват.

Бриан Урлачър се зарежда с две шоколадови бисквитки, преди да излезе на терена.

 Бриан Урлачър се зарежда с две шоколадови бисквитки, преди да излезе на терена.
gettyimages

Излизайки на зеления терен, той написва на пясъка зад себе си думата „чаи“, което на иврит означава „живот“. Освен това за спортиста голямо значение имали числата 5 и 17. Тренировките си с бухалката той започвал в 5,17 часа, а от 7,17 часа започвал да тренира спринтове. И още един бейзболист в нашето полезрение – Търк Уендел. На терена той винаги носи огърлица, направена от зъбите на животни, които сам е преследвал и убил лично.

* Следва продължение!