0

Галина Герасимова е родом от София, зодия Везни. Повече от 30 г. е последовател на Петър Дънов, който тя нарича просто Учителя. По образоване е богослов, а по професия – режисьор. Автор е на документални филми, статии и интервюта за феноменалния българин, както и на първия филм за него, излъчен по национална телевизия "Молитва за човека" (1992 ). Двадесет години Герасимова се занимава с издаването и популяризацията словото на основателя на Всемирното бяло братство. В момента води курсове по астрология. Няколко дни след като слезе от Рила до столицата, разговаряме с нея за посрещането на Космическата нова година и заветите на Петър Дънов.

- Г-жо Герасимова, на 19 август последователите на Всемирното бяло братство посрещат Космическата нова година. Защо в това време от годината се чества този духовен празник?

- Учителя още в началото, когато събира първите си трима ученици Георги Миркович, Пеньо Киров и Тодор Стоименов, прави първите събори именно през август. За месеца казва, че тогава има събор на Слънчевата йерархия, с която е свързана цялата еволюция на човека. Или ако трябва на по-достъпен език да преведем това, то сега има концентрация на светла, хубава енергия, която човекът навън сред природата може да възприеме много по-пълно.

Когато човек е в планината, той е като в един храм. Всяко едно изкачване във вътрешен план също е изкачване – да се изкачиш над проблемите, над света на обикновеното, над противоречията, от които ние сме изтъкани. И едно от нещата, които Учителя дава като смисъл на учението си, е как да уравновесим тези противоречия.

Защото ако си представим символично, че в живота си се движим между едни полюси, то когато имаме стремеж, идеал, изградим някаква добродетел – това е връх на триъгълник, който балансира нашите противоречия. Ние сме двуестествени същества от Дух и Материя. В света на материята ние сме в противоречие, а светът на Духа, който е и свят на хармония, ни дава начин как да разрешим тези противоречия, конфликти. А това може да стане с един от многото методи, завещани ни от Учителя – Школата на планината.

- Какъв е смисълът на този земен, а може би и вселенски момент?

- 19 август впоследствие се установява. В първите години на съборите Учителя говори за втората половина на август. Ако погледнем астрологически този месец, той е под влиянието на Лъва. Той е единственият знак, който се управлява от звезда, а не от планета. Т.е. фокусът на слънчевата енергия сега е най-силен. Зодиакалният знак Лъв и Слънцето са свързани с висшето съзнание у човека. Или както Учителя казва, това е Христовият Аз.

- Защо Петър Дънов е избрал срещането на т. нар. Божествена нова година да бъде на Седемте рилски езера и какво е споделял приживе за този природен феномен?

- В началото на Седемте езера съборите не са много. През 1929 г. Учителя извежда последователите си за първи път горе и след това до 1944 г. има няколко години, през които не са били там. Даже много често се е случвало да слизат от Рила и на 19-и празникът да е в София на Изгрева. Така че в никакъв случай езерата не са единственото място, на което този празник се е чествал. Съборът на Бялото братство е от началото на XX век и до 1944 г. всяка година се е провеждал във Варна, Бургас, Търново, в София и, разбира се, на езерата.

Учителя много говори като цяло за планината. Казва, че България е благословена с планините си. Разкрива, че в Египет, понеже са нямали планини, е трябвало да построят пирамидите, за да възприемат тази висша енергия и да я разпределят надолу.

За връх Мусала казва, че е свързана с Духа, а езерата с душата. Поначало всички реки и езера символизират света на любовта, на чувствата, на сърцето, а върховете символизират света на ума, на мислите или на Божествения и духовния свят. И когато човек е на такова място, той много по-лесно прави връзка с тези светове в себе си.

Учителя нарича още Седемте рилски езера „свещен храм“. Самият им брой 7 е число свещено във всички религии - толкова са цветовете, чакрите-енергийните центрове в тялото ни - също. Той дава мистични имена на езерата на санскрит – древен език, който душата ни го знае.

Най-долното езеро е Махарзи, което означава голямата почивка. Следващото Елбур - езерото на изпитанията. Третото е Балдер Дару – онзи, който дава благата. Четвъртото Близнака е свързано с мисълта. Петото е Махабур, което означава Големият и Силният. Шестото е Сърцето. А седмото е главата или Шемхаа, което е свързано с мъдростта. През 2001 година от Националния парк, като правиха правилника за Рила, използваха именно тези названия.

- Какво е завещаел Дънов да се изпълнява като ритуали сега и ако може да разтълкувате техния смисъл?

- Трудно може да се говори за ритуалност при него, още повече че Учителя идва да освободи хората от нуждата на посредник с Бога. Всичко, на което ни учи, е да намерим и да пробудим божественото и доброто в себе си. И когато посрещнем изгрева на Слънцето на молитвения връх, да се свържем с идеята за тази светлина. Защото, когато човек е в Зората и му е светло, той разбира в какъв свят живее, а когато няма светлина, ходи пипнешком. Ние уж познаваме материалния свят, но той е все още затворена книга за нас. Само връзката със светлината ни разкрива причината за всичко.

-А кога се играе Паневеритмията?

-Танцът Паневритмия, завещан ни от Учителя, се играе всеки божи ден в цял свят – на петте континента от 22 март до 22 септември. Така че и на 19 август няма нищо много по-различно. Посрещаме изгрева на Слънцето и отиваме на Паневритмията – тогава тя е най-голямата. Аз съм човек, който се е занимавал с кино много години и когато има масовка по мегафона трябва да обясняваш кой къде да отиде и какво да направи. А тези около 2000 души, примерно, просто се подреждат в кръг, започват едни цигулки да свирят и цялото това множество тръгва да се движи в перфектна хармония. Няма викане, подреждане, хаос. Това винаги ме е изумявало как толкова много хора ги организира просто звукът на една цигулка.

След това сядаме в един голям кръг и заедно се храним. Учителя казва, че храната във Физическия свят, музиката в Духовния и молитвата в Божествения са един и същи процес. И тогава всеки ще се поздрави с всички, ще си кажем „брат“, „сестра“ независимо дали се познаваме. Просто усещаш, че хората сме един организъм, едно цяло. Сега на Рила има и специален наряд всяка вечер, в който се молим за мир.

- От къде пристигнаха поклонници тази година?

- В лагера на Бялото братство звучат почти всички най-големи световни езици, просто е невероятна трогателна картина. Точно сега дойдоха от Канада. Горе вече са големи групи от Испания, Италия, Франция. От Ню Йорк пристигнаха хора, имаме още от Македония, Русия, Германия и Австрия. Много е красиво, всички пеят и казват молитвите на Учителя на чист български език.

-Чужденците знаят български!?

-Те учат нашия език само за да разбират словото на Учителя. Защото в превода, колкото и да е добър преводачът, винаги се губи много от смисъла. Така например те разбират, че върху три крепящи колони е построено цялото учение на Учителя - Любовта, Мъдростта и Истината. Зад всяко нещо той вижда проявление на разумния свят- дали ще говори за камъчето, за езерото, за дъжда или за пеперудата, която прелита, докато е на беседа на молитвения връх – във всяко едно нещо той вижда символ. Учи ни да търсим разумността навсякъде. А за природата казва, че това е човекът, разложен на своите части. И там, когато си в една палатчица малка за 10-20 дни, под Слънцето и звездите, цял ден общуваш с тази красота, тя влиза във вътрешния ти свят. Сега като бях горе, говорихме с приятели от цял свят. А всеки като чуе Рила просто е готов да коленичи.

Не знам дали хората у нас си дават сметка, но в духовното пространство на планетата България е светлината, към която се стремят душите от цял свят. В средите на пробудените хора нашата страна е мястото, където те идват да се поклонят. Не сме дивата балканска страна на последно място по всички показатели в Европа. Като олтар на духа сме доста висок в съзнанието на пробудените земляни.

- Доста ни изненада времето това лято с жарко слънце и големи температурни амплитуди, как си обяснявате тези аномалии?

- Просто има години, в които има силни горещини. Ето, аз си спомням 1999-2000 г. пак на Рила - запомнила съм го, защото много рядко се случва - всяка вечер се молихме за дъжд. Беше нетърпима жега. Бяхме по тънки фланелки вечерта, което е абсурдно. А снощи се прибирам оттам и съм с дебело зимно яке, с шал и шапка. Природата реагира като човека, който също е на амплитуди. Но не мисля, че има нещо извънредно, просто хората станахме доста изнежени, глезени и всяко нещо, което ни изважда от комфорта, го приемаме драматично.

- Как ще коментирате пророчества на Петър Дънов, които се тиражират в светлината на войната в Украйна?

- Много неща се ширят, че са казани от Учителя, от Ванга или от Слава Севрюкова, но мисля, че малко се преувеличава. Учителя казва, че ако хората не приемат Христа (Висшето съзнание в човека нарича Христос) тогава отново ще се стигне до война. Всеки един участва в нея. Когато кажем една обидна дума, когато нагрубим някого или не постъпим правилно, ние късаме едно малко конче от голямото въже на мира. Накрая то се къса и войната се проявява някъде. През 1943 г. казва: „Едни мислят, че Русия ще оправи света; други мислят, че Германия ще го оправи; трети мислят, че Англия, Америка ще оправят света. Едно трябва да знаете народите са слуги, които трябва да изпълняват Божията воля. Една велика държава съществува в света. Бог е създал света. Той ще оправи света.

- Какво Дънов е виждал и е споделял за ролята и бъдещето на България?

- За България казва, че е много важно да пази неутралитет във всякакви войни, тъй като е част от специална магнетична верига на нашата планета. Защото когато взима страна, към която и да е, усилва много военолюбивия импулс в цялата енергийна система. За това Учителя винаги е препоръчвал да се молим за мир и да не влизаме в каквато и да е война. Поради тази причина през 1917 г. цар Фердинанд го интернира във Варна, защото тогава е говорил колко е важно да запазим неутралитет в Първата световна война. Когато идва Втората световна война, той пак за същото призовава. Но явно имаме нужда от повече национални катастрофи, докато ни дойде акълът.

За бъдещето на България казва никога да не вярваме на точни предсказания. Защото 10 души да има искрено да се помолят, то те могат да спомогнат да се отмени някакво тежко или страшно събитие. Така че време е да се събудим за този разумен живот, за който той говори, и да се приеме това учение. Но той казва „това не е мое учение“. Всички учители идват да ни припомнят, че сме Божий деца, че сме светлина.

Ако не се приеме това учение, от България и помен няма да остане, казва още Учителя.

Всъщност днес, ако се замислим с какво е известна страната ни – това, че е дала импулс на учениците на Кирил и Методий да създадат книжнина, да донесат светлината и да прогонят тъмата на невежеството. С това е известен и Златният век, а не с копието или меча. После идват богомилите, които разнасят този импулс из цяла Европа, където идва ренесансът. Ако не бяхме изгонили богомилите, ренесансът щеше да дойде първо в България. Родните политици не искат да си дадат сметка, но учението на Учителя в момента е визитката на България в целия свят. Като ходим в чужбина чак се чувстваме неудобно – искат да ни пипнат, като нещо свещено. Не защото сме Х или Y, а защото идваме от родината на Учителя Петър Дънов.