Й оланта Делибозова-Йоли е сред най-харесваните и обичани кулинари. Признаваме, че и ние сме големи почитатели на предаванията й по 24Kitchen и често навестяваме нейния сайт „Вкусно с Йоли“, неизчерпаем източник на идеи. Днес ще наблегнем на рибата – храна за ума и вкусно изкушение.
Скариди в авокадо по португалски
Необходими продукти:
- авокадо - 2 бр.
- сурови белени скариди - 200 г
- зехтин - 2 с.л.
- сок от 1/2 лимон
- соев сос - 1 с.л.
- 2 резенчета лимон, нарязани на ситно с кората
- 1 скилидка счукан чесън
- 2 щипки суха мащерка
- 3 щипки сух босилек
- 2 щипки сух джинджифил
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Ако разполагате със сурови необелени скариди, първо трябва да отстраните главите и обвивките. А ако скаридите са едри, е нужно да махнете и жилката, която се намира в средата на "гръбнака". Лесно може да я отстраните, като с върха на остър нож направите надлъжен срез по "гръбнака". След това лесно ще я издърпате, като я захванете с върха на ножа. Разбира се, може да не правите това, но има опасност скаридите да загорчат, ако жилката не се отстрани.
Разрежете авокадото на две половини. Отстранете костилките и издълбайте по-голямата част от вътрешността с малка лъжичка.
Загрейте зехтина и добавете подправките, чесъна и соевия сос. След като сосът кипне, прибавете скаридите и нарязаните резенчета лимон. Разбъркайте, подправете с още малко лимонов сок и овкусете със сол и черен пипер. Гответе не повече от 2 минути.
Оставете скаридите напълно да се охладят и ги смесете с издълбаната част от авокадо. Напълнете половинките авокадо със сместа. Сервирайте предястието с лъжичка.
Цигара бюрек със сьомга
Необходими продукти:
- филе сьомга - 200 г
- течна сметана - 4 с.л.
- 1 малка глава лук
- сол и черен пипер на вкус
- стрък пресен розмарин
- кори за баница - 400 г
- 1 разбито яйце
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Нарежете рибата на кубчета и заедно с лука, сметаната, солта и пипера я смелете фино в блендер. Нарежете на ситно розмарина и подправете сместа. Нарежете корите на големи триъгълници или купете триъгълни кори за цигара бюрек. Може да ги намерите в турските магазини. Намажете краищата на корите с разбито яйце.
Сипете рибената смес в пош и шприцовайте от крема в широката част на кората. Завийте на рулце. Сгорещете олиото и изпържете пуричките до зачервяване. Сервирайте топли.
Фунийки с крем от риба тон
Необходими продукти:
За тестото:
- меко масло - 125 г
- 1 яйце
- 1/2 ч.л. сол
- микс от розмарин, салвия и мащерка - общо количество 1 с.л. пресни или 1 ч.л. сухи
- брашно - 250 г
За пълнежа:
- консерва риба тон - филе в собствен сос – 1 бр.
- зелен лук - 1 стрък
- пресен чесън - 1 стрък
- сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
- майонеза - 1 с.л.
- галета - 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте подправките на ситно и ги смесете с брашното и солта. Омесете бързо меко тесто и го оставете на студено, докато приготвите крема от риба тон. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още малко брашно. Сложете в дълбок съд предварително отцедената риба, лука и чесъна. С пасатор пасирайте на гладък крем. Сложете майонезата и галетата. Разбъркайте и овкусете с подправките. За да направите фунийки, е най-безпроблемно, ако разполагате с метални форми. Но ако нямате лесно може да ги направите сами от няколко ката алуминиево фолио. Разточете тестото и го нарежете на тънки ленти, широки 1 см и дълги 15 см. Увийте ги спираловидно върху металните фунийки и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170* фурна за около 15-20 минути. Изстиналите фунийки напълнете с рибения крем с помощта на шприц с тънък накрайник.
Хрупкави рибени хапки
Необходими продукти:
- филе сьомга или друга риба по избор - 200 г
- сол и бял пипер на вкус
- люта горчица - 1 с.л.
- стрита суха салвия или мащерка - 1 ч.л.
- настъргана кора и сок от 1/2 лимон
- кашкавал - 50 г
- 4 листа фини кори за баница
- стопено масло - 30 г
Начин на приготвяне:
Нарежете рибата на хапки и я овкусете със сол и пипер. В купичка разбъркайте горчицата заедно със салвията, сока и кората от лимона. Намажете рибата със сместа. Нарежете кашкавала на толкова парченца, колкото е рибата. Намажете корите за баница с масло и ги слепете две по две. Нарежете ги на ленти с широчината на рибените хапки. Лентите също трябва да са на брой колкото е рибата. Върху всяка хапка риба сложете парченце сирене и увийте в една двойна лента. Подредете хапките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с малко стопено масло и изпечете в загрята на 200* фурна за около 20 минути или докато се зачервят приятно. Сервирайте хапките топли. Да ви е сладко!