0

Й оланта Делибозова-Йоли е сред най-харесваните и обичани кулинари. Признаваме, че и ние сме големи почитатели на предаванията й по 24Kitchen и често навестяваме нейния сайт „Вкусно с Йоли“, неизчерпаем източник на идеи. Днес ще наблегнем на рибата – храна за ума и вкусно изкушение.

Скариди в авокадо по португалски

Необходими продукти:

  • авокадо - 2 бр.
  • сурови белени скариди - 200 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • сок от 1/2 лимон
  • соев сос - 1 с.л.
  • 2 резенчета лимон, нарязани на ситно с кората
  • 1 скилидка счукан чесън
  • 2 щипки суха мащерка
  • 3 щипки сух босилек
  • 2 щипки сух джинджифил
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Ако разполагате със сурови необелени скариди, първо трябва да отстраните главите и обвивките. А ако скаридите са едри, е нужно да махнете и жилката, която се намира в средата на "гръбнака". Лесно може да я отстраните, като с върха на остър нож направите надлъжен срез по "гръбнака". След това лесно ще я издърпате, като я захванете с върха на ножа. Разбира се, може да не правите това, но има опасност скаридите да загорчат, ако жилката не се отстрани.

Разрежете авокадото на две половини. Отстранете костилките и издълбайте по-голямата част от вътрешността с малка лъжичка.

Загрейте зехтина и добавете подправките, чесъна и соевия сос. След като сосът кипне, прибавете скаридите и нарязаните резенчета лимон. Разбъркайте, подправете с още малко лимонов сок и овкусете със сол и черен пипер. Гответе не повече от 2 минути.

Оставете скаридите напълно да се охладят и ги смесете с издълбаната част от авокадо. Напълнете половинките авокадо със сместа. Сервирайте предястието с лъжичка.

Цигара бюрек със сьомга

Необходими продукти:

  • филе сьомга - 200 г
  • течна сметана - 4 с.л.
  • 1 малка глава лук
  • сол и черен пипер на вкус
  • стрък пресен розмарин
  • кори за баница - 400 г
  • 1 разбито яйце
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

Нарежете рибата на кубчета и заедно с лука, сметаната, солта и пипера я смелете фино в блендер. Нарежете на ситно розмарина и подправете сместа. Нарежете корите на големи триъгълници или купете триъгълни кори за цигара бюрек. Може да ги намерите в турските магазини. Намажете краищата на корите с разбито яйце.

Сипете рибената смес в пош и шприцовайте от крема в широката част на кората. Завийте на рулце. Сгорещете олиото и изпържете пуричките до зачервяване. Сервирайте топли.

Фунийки с крем от риба тон

Необходими продукти:

За тестото:

  • меко масло - 125 г
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.л. сол
  • микс от розмарин, салвия и мащерка - общо количество 1 с.л. пресни или 1 ч.л. сухи
  • брашно - 250 г

За пълнежа:

  • консерва риба тон - филе в собствен сос – 1 бр.
  • зелен лук - 1 стрък
  • пресен чесън - 1 стрък
  • сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
  • майонеза - 1 с.л.
  • галета - 1 с.л.

Начин на приготвяне:

Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте подправките на ситно и ги смесете с брашното и солта. Омесете бързо меко тесто и го оставете на студено, докато приготвите крема от риба тон. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още малко брашно. Сложете в дълбок съд предварително отцедената риба, лука и чесъна. С пасатор пасирайте на гладък крем. Сложете майонезата и галетата. Разбъркайте и овкусете с подправките. За да направите фунийки, е най-безпроблемно, ако разполагате с метални форми. Но ако нямате лесно може да ги направите сами от няколко ката алуминиево фолио. Разточете тестото и го нарежете на тънки ленти, широки 1 см и дълги 15 см. Увийте ги спираловидно върху металните фунийки и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170* фурна за около 15-20 минути. Изстиналите фунийки напълнете с рибения крем с помощта на шприц с тънък накрайник.

Хрупкави рибени хапки

Необходими продукти:

  • филе сьомга или друга риба по избор - 200 г
  • сол и бял пипер на вкус
  • люта горчица - 1 с.л.
  • стрита суха салвия или мащерка - 1 ч.л.
  • настъргана кора и сок от 1/2 лимон
  • кашкавал - 50 г
  • 4 листа фини кори за баница
  • стопено масло - 30 г

Начин на приготвяне:

Нарежете рибата на хапки и я овкусете със сол и пипер. В купичка разбъркайте горчицата заедно със салвията, сока и кората от лимона. Намажете рибата със сместа. Нарежете кашкавала на толкова парченца, колкото е рибата. Намажете корите за баница с масло и ги слепете две по две. Нарежете ги на ленти с широчината на рибените хапки. Лентите също трябва да са на брой колкото е рибата. Върху всяка хапка риба сложете парченце сирене и увийте в една двойна лента. Подредете хапките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с малко стопено масло и изпечете в загрята на 200* фурна за около 20 минути или докато се зачервят приятно. Сервирайте хапките топли. Да ви е сладко!