0

Д екоративните фонтани са отличен избор за създаването на спокойна атмосфера в градината. Наличието на воден ефект засилва връзката с природата и придава допълнителна стойност на екстериора в дома. Под формата на сфера на две нива или степени в различни цветове и форми предложенията ще ви изненадат приятно. Разбира се, изборът ви зависи основно от две неща – вид на външното пространство и бюджет.

Трябва да знаете, че фонтанът не се слави само и единствено с естетически предимства. През топлите месеци той увеличава влажността на въздуха и помага в борбата срещу пресушаването на растенията, охлажда двора, а звуците му действат успокояващо.

Дизайн

По отношение на формата пазарът предлага богато разнообразие. Важен етап от избора е стилът, който желаете да наложите. В този смисъл външното пространство позволява наличието на куп сегменти - пътеки, цветя, кът за релакс, удоволствие като позиционирането на декоративен фонтан или статуя. Най-търсеният вид е романтичният барок с масивна основа на два етажа, изграден от бетон. Орнаментите ще ви пренесат в годините назад, когато част от аристокрацията е превръщала обикновения си заден двор в зелен парк.

По-модерните видове са готови конструкции, които не изискват специални умения и опит за монтаж. Фигурите, видът на материалите, окраските, елементите, както и допълненията като LED светлини ще събудят колебание - кой всъщност е добрият вариант за външното ви пространство. Нашият съвет е да съобразите инвестицията с вече изградената рамка, т.е. ако имате изобилие от цветя, артистични кашпи, саксии и украси, то фокусирайте се върху по-изчистените модели, ако обратно - имате свободен терен, даващ полет на въображението, не се страхувайте да пристъпите към грандиозна промяна.

Естет

Ако сте естет по душа, то специалистите в областта имат отговор на всеки един от въпросите, които могат да изникнат по пътя на преобразяване. „Ако вашата идея е да създадете пречупване на светлината или огледална водна повърхност, можете да се насочите към изкуствено езерце. То е подходящо и за включването на водни растителни видове, както и за създаване на цялостно усещане за романтика и разкош. Ако предпочитате повече динамика, фонтаните са чудесно решение. При наличие на повече пространство можете да заложите и на изкуствено поточе – освен че създава усещане за движение, то е прекрасен преходен елемент между различни елементи в дизайна на градината. Изкуствените водопади пък често се използват за свързване на различни нива при терасирана градина”, коментират те.

Според мнозина водният елемент превръща и най-обикновената градина в специално кътче, подходящо уединение или сбирки с роднини, приятели и познати. Планирането може да се окаже истинско предизвикателство, а реализацията да надскочи предварително подготвения бюджет. Това е една от причините някои жени и мъже да се свързват с фирми, търсейки добра оферта, отговаряща на изискванията им за вид, качество и цена.