1

В еликден, смятан за най-големия християнски празник, наближава. След четиридесетдневните пости, пречистили тялото и ума, е ред на дома. Предстоящите дни са чудесен повод да внесете настроение вкъщи, създавайки тематична визия – украса с яйца, сувенири във формите на заек, патица и пр., букети с живи или сухи цветя и, разбира се, приготовления за трапезата.

Триумф

Тази година е ред на нещо ново, различно и нестандартно – розов триумф! Представете си колко по-интересен би изглеждал празничният декор, ако е под шапката на най-нежния и женствен цвят. Преди да запретнете ръкави по отношение на украсата, изчистете дома. Бъдете сигурни, че последователните стъпки ще ви улеснят. След като блясъкът е налице, пригответе всичко необходимо. Един от най-лесните ходове, гарантиращи резултат, е наличието на дръвче. И ако през зимата това е тъмнозелената елха с топки, то през пролетта са сухи или живи цветя с прикрепени към стъблата изкуствени и сравнително по-леки яйца. Нашият съвет е да обърнете поглед към бохо стила и да съчетаете модерния цвят с бежово, бяло, светложълто или небесносиньо.

Ако сте почитатели на семплия и елегантен вид, желаете да отбележите празника, но в никакъв случай не мислите за кич визия, то поставете само и единствено венец на входната врата. В различна форма и големина според общите параметри и вида на фасадата, той ясно ще даде знак на съседите ви.

Заедно

Великден също така е повод за среща със семейството, роднините и приятелите. Ето затова е важно да подходите със старание и идея. Отрупаната трапеза, апетитните козунаци и шарените яйца до голяма степен ще ви улеснят и все пак декорът по масата ще провокира ласкави комплименти. Най-напред обърнете внимание на най-малките. Изгответе персонализирани изненади, табелки с имената или ръчно изработени подаръчета. Последното ще ви отнеме време и енергия, затова стартирайте работата поне 3-4 дни по-рано. Повечето елементи като глава, уши, очи и пр. се продават отделно, допълват се с панделки, мъниста, брокат и още. Може да изработите еднакви бройки или уникати, като вторите са по-предпочитани.

Това, което ще усмихне големите, са детайлите. Изберете покривка или подложки за хранене, които отговарят на общата рамка в дома. Поставете платнени салфетки, придавайки важност на деня, подредете приборите и посудата по етикет. Ако не сте убедени в действията си, запознайте се с триковете, четейки в интернет. Запълнете свободното място с вази или ароматни свещи. Не правете компромис с удобството.

За финал – очаквайте удовлетворение от свършеното и вълнение за предстоящото.

Сладкиши за децата

Традиционният козунак със сушени плодове или шоколад е фаворит за мнозина. Това, което задържа интереса на малчуганите, са яйцата и дългоочакваните битки. Бихте могли да ги сюрпризирате с приготвянето на домашни сладки или мъфини, украсени с пъстри цветове и тематични за празника елементи. По този начин ще разширите менюто и ще им подарите усмивки. Ако сте почитатели на биокухнята, то мисията отново е възможна, тайната е в избора на рецепта.

*Автор: Алина Динева