0

В ремето се затопля, това е една от причините да се замислите за външното обзавеждане, ако живеете в къща и разполагате с двор. Шатрата не излиза от мода, това се дължи на удобството и комфорта, който създава. Тя не изисква солидна инвестиция и е възможно най-добрата препоръка, която може да получите, допитвайки се до външна мебел или декор.

Цветове

Необходимо е да подберете красива шатра за своята градина. Повечето разновидности се монтират сами, ако срещнете обаче затруднения с инсталацията и декорирането, може да потърсите помощ в специализираните за градинско обзавеждане сайтове. Друг вариант е да повикате майстори, които да ви окажат съдействие на място. Опитайте се да бъдете креативни и подберете мебели за градината, които да контрастират на цветовете на шатрата – това съветват дизайнерите в maistorplus.com. По този начин ще разчупите визуално обстановката, ще създадете неповторимо настроение и ще имате повече възможности за вмъкване на допълнителни елементи. В този смисъл сблъсъкът на бяло и черно е класика в жанра, както и жълто и кафяво или зелено и бяло.

Видове

За повече спокойствие и уединение можете да оборудвате градината си с шатра с постоянно закрити стени. По този начин ще се предпазите от вятър и дъжд, в случаите когато искате да прекарате следобеда си навън. Оставяйки тази уютна обстановка настрана обаче, подобни шатри могат да станат прекалено тъмни, затова за предпочитане е компромисният вариант с подвижни стени. Специалистите разглеждат и другия вариант – шатри с открити стени. Тези стени носят усещане за свежест и простор, като обаче не са препоръчителни за много ветровити места. Независимо дали са с дървена или метална основа, те изглеждат страхотно, особено декорирани с цветни фенери или свещи, а освен всичко останало са лесни за разглобяване. Това означава, че можете да смените разположението на шатрата в зависимост от слънчевата осветеност, наличието на вятър и личните си предпочитания.

Разположение

Много често шатрата се комбинира с различни мебели. По ваше желание те биват високи или ниски. Според специалисти е добре шатрата и мебелите да са изработени от един и същ материал. По този начин се придава завършеност на обстановката, а освен това са показателни за вниманието и времето, което сте инвестирали в обновяване на своята градина. Нашият съвет е да наблегнете на тъмна гама – навън винаги възможността от зацапване е по-голяма. Без значение по какъв начин предпазвате екстериора, кратък валеж на кален дъжд е достатъчен да съсипе обзавеждането. Петната по тъмната палитра не се виждат или поне не са толкова забележими. За да не се получи твърде еднообразно съчетание обаче, прибавете нестандартни декорации или подредете мебелите по диагонал.

От правилното разположение на вашата шатра до голяма степен зависи нейната устойчивост. Същото важи и за всички други видове мебели за градина, затова подберете равен терен, почистен от листа, клонки и други отпадъци. Обърнете внимание, че местата под голям наклон не са подходящи за поставянето на шатра, защото тя може да се преобърне, докато при глинестите почви има опасност от потъване на основите.

Квадратните форми спестяват място

Предложенията на шатри тип квадрат са класика що се касае до външното обзавеждане. Те са добър вариант, ако разполагате с малко място или искате да поставите шатрата в онзи ъгъл на градината, който отдавна събира само сухите листа от дърветата. Това е и подходящото място за създаване на уютен кът, в който да пиете следобедното си кафе, като за целта са ви необходими единствено маса, столове и няколко интересни декорации, които да придават добро настроение.