0

И деи за домашни сладки с орехи намираме на receptite.com.

Ореховките на баба

Необходими продукти:

  • 3 бр. белтъци
  • 250 г орехови ядки
  • 250 г захар
  • 2 ванилии

Начин на приготвяне:

Орехите се смилат с няколко лъжици захар. Белтъците се разбиват на водна баня, докато водата в долния съд се загрява. Когато станат на сняг, се добавят захарта и орехите. След като водата в долния съд заври, огънят се намалява и разбъркването на сместа продължава още 5-6 минути. Свалят се от водната баня, добавя се ванилията и се разбърква отново. След това се оставя да се охлади. От изстиналата смес с мокри ръце се оформят топчета, които се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително затоплена фурна (горен и долен реотан с вентилатор) на 180 градуса за около 9-10 минути. Когато изстинат напълно, могат да се съхраняват в кутия.

Арменски сладки

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 малка щипка сол
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сода
  • 200 г орехови ядки
  • 150 г локум

За овалване:

  • 150 г пудра захар
  • ванилия

Начин на приготвяне:

Водата и олиото се слагат да заврят. След това се прибавят содата и солта, и сместа се отмества от котлона. Прибавя се брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица. Получава се топка тесто, която се оставя да се охлади. Взимат се топчета тесто и се разстилат леко на дланта. В средата се поставя парченце локум и орехче и се оформя топче. Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат на 180оС, докато се зачервят. Изваждат се от фурната и още горещи се овалват в пудрата захар.

Пури с локум

Необходими продукти:

  • 150 г маргарин или масло
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 3 с.л. прясно мляко
  • 1 яйце
  • 1 ванилия
  • 250-300 г брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол

За поръсване и пълнеж:

  • орехи
  • локум
  • ванилена пудра захар

Начин на приготвяне:

Маргаринът се разбива с миксер, прибавяме лимоновия сок, прясното мляко, ванилията, солта и накрая яйцето и брашното с бакпулвера. Омесваме меко, нелепнещо тесто. Разточваме тестото на тънко върху хартия, нарязваме на ленти широки 6 см, слагаме локум и орехи и завиваме. Може да се направят с различна форма като топчета, кифлички. Нареждаме в тава, покрита с хартия. Пекат се на 180 градуса. Горещи се овалват в пудра захар, след като изстинат, се поръсват обилно с пудра захар. Излизат около 28 броя.

Зайчета

Необходими продукти:

  • 500 г пудра захар
  • 1 белтък
  • 125 г масло
  • 4-5 ванилии
  • какао за мустачките и очите
  • 1 с.л. прясно мляко
  • орехи на половинки - около 200 г
  • пръчици чемшир или филирани бадеми за ушичките

Начин на приготвяне:

Замесва се тесто от захарта, белтъка, мекото масло и ванилиите. Правят се топчета колкото половин орех и се оформят вретеновидно. Отстрани се слага по една четвъртинка от ореха. За ушички се използва традиционно чемшир, като се реже с ножичка така стръкчето, че да има две листенца и стъбълце, което се бодва в зайчето. За рисуването на уста и очички се използва чиста клечка за уши, като се потапя първо в млякото и после в какаото. Трябва да постоят поне 1 ден, преди да се ядат, така стават по-вкусни.

Таралежки

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 150 г свинска мас
  • 2 праха ванилия
  • 70 г пудра захар
  • 300 г брашно
  • 150 г орехи

Начин на приготвяне:

Маста разбивате със захарта до побеляване. Прибавяте жълтъците, ванилията и брашното. Замесвате тесто. Правите топчета, които топите в разбит белтък и след това в нарязаните орехи. Печете в умерена фурна. Леко ги поръсвате с пудра захар.

Биренки

Необходими продукти:

  • 200 мл бира
  • 200 мл олио
  • 1 ч.ч. смлени орехи
  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. канела
  • 1 щипка смлян карамфил в тестото или 4 цели пъпки в сиропа
  • 10 г бакпулвер

За сиропа:

  • 2 ч.ч. захар (450 г)
  • 1 ванилия
  • 2-3 с.л. лимонов или портокалов сок
  • по желание - 3-4 капсули кардамон, лимонова или портокалова кора, розова вода или др.

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 200 градуса. В купа се смесват бирата и олиото, добавят се канелата, смленият карамфил - ако се ползва, бакпулверът и орехите. Брашното се изсипва наведнъж, като се бърка с тел. Накрая се измесва с ръце. Оформят се топчета с големина на орех и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се 12-15 минути и се оставят да изстинат съвсем, а може да се приготвят и един ден предварително. Кипва се 600 мл вода със захарта, слагат се подправките (без ванилията) и лимоновият сок, оставя се да поври няколко минути. Сваля се от огъня, изваждат се подправките (или се прецежда) и се добавя ванилията. Топчетата се пускат на порции в горещия сироп за около 1-2 минути, след което се изваждат и се оставят да поемат влагата. Прибират се на хладно. Добре е да престоят, за да се овлажнят и вътре.

Съвети: Сладките са само влажни, не сиропирани. Ако искате да са мокри, се заливат със сиропа и се оставят поне 1 нощ да го поемат. В тестото няма захар, единствено в сиропа. Ако се ползва по-горчива бира, пилзенска или пшенична, може да се увеличи захарта в сиропа. Може да се направят и други форми, тогава се променя времето за печене - ако са по-тънки, се пекат 2-3 минути по-малко. Интересен и много вкусен вариант се получава чрез прибавяне на 1/3 ч.ч. смлян на прах кокос в тестото, а след сиропирането се овалват в кокосови стърготини. Така могат да минат и за снежни топки. Сладките са трайни в хладилник около 4 седмици.

Овесени бисквити

Необходими продукти:

  • 70 г маргарин
  • 1/3 ч.ч. захар
  • 2 яйца
  • 200 г счукани овесени ядки
  • 1/2 ч.ч. счукани орехи
  • 4/5 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 ванилия
  • 150 г мармалад по избор
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Маргаринът се разбива добре със захарта. Прибавят се яйцата едно по едно, овесените ядки, орехите, ванилията и брашното с бакпулвера. Омесва се средно меко тесто. Разточва се на набрашнена повърхност и се изрязват дребни бисквити с форма по избор. Пекат се на 200 градуса до бледокафяво. Изстинали се слепват с мармалад и се поръсват с пудра захар.

Меломакарони

Необходими продукти:

  • 400 мл зехтин
  • 300 г пудра захар
  • 150 мл пресен портокалов сок
  • 150 мл коняк
  • 20 г бакпулвер
  • 1/4 ч.л. смлян карамфил
  • 2 с.л. канела на прах
  • 850-900 г брашно
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 2 щипки сол за вкус
  • 400 г орехи

За сиропа:

  • 1 ч.ч. мед
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Смесват се зехтинът, захарта, конякът, портокаловият сок, канелата, карамфилът, солта, настърганата кора от портокала и бакпулверът, разбиват се с миксер за 3-4 минути. Прибавя се и брашното, да се получи меко тесто. Откъсват се топчета, сплескват се и се слага по две половинки от орех, загръщат се и се оформят в продълговата форма. Всяко топче да е с големина 35 г. С малка виличка се нашарват отгоре, нареждат се в тава, пекат се на 180 градуса, докато порозовеят отдолу за около 35 минути. Продуктите за сиропа се слагат в малка тенджерка, сиропът ври за около 3 минути. Студени меломакароните се слагат в леко врящия сироп за 5 минути, изваждат се и всеки се топва в смлените орехи.