0

С ъдбата е странно нещо и е направила така, че фамилията на един мързелив и брутален британски лорд е станала име на един от най-популярните видове храна – сандвичите. Те всъщност съществуват столетия, а може би и хилядолетия преди въпросния Джон Монтагю, четвърти граф на Сандвич, да даде фамилията си на ястието през XVIII в. По това време той отговаря за адмиралтейството и завоюването на нови земи за британската корона.

Бил е много влиятелен и под негова егида са преминали експедициите на доста изследователи и завоеватели, в това число и на капитан Кук, който се отблагодарява и нарича Хаваите Сандвичеви острови (после са преименувани), както и групата Южни Сандвичеви острови (останали и до ден днешен с това название).

Та въпросният сър Джон бил толкова мързелив, че даже не можел да отиде до трапезарията, за да хапне нещо, ами с цялата си наглост карал робите и прислугата си да му приготвят филии с краставици. Постепенно върху тях започнали да слагат различни неща, а след време добавили и втора филия отгоре (но краставиците задължително присъствали).

Постепенно всяко нещо между две филии или само върху една започнало да се нарича сандвич и това название се запазило до ден днешен за вечна и несправедлива прослава на един брутален завоевател и робовладелец. Но пък сандвичът е от най-предпочитаните храни в съвремието и е подходящ за деца и пораснали – независимо дали ходят на училище или не. Ето няколко идеи от matekitchen.com.

С омлет

Продукти:

3 яйца

2 филийки тостерен хляб

2 парчета кашкавал

1 домат

1/2 авокадо

20 г масло

сол на вкус

черен пипер на вку

зелена салата по желание

Приготвяне:

Счупете яйцата в купа, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте много добре. Обелете и нарежете на ивици половин авокадо и половин домат на кръгчета. В тиган разтопете маслото, поставете кашкавала, излейте отгоре разбитите яйца. Сложете филийките върху парчетата кашкавал. След 2-3 минути, когато кашкавалът и яйцата се запекат, обърнете омлета и върху филийките подредете авокадото, домата и зелената салата (по желание). Изчакайте да се запече и от долната страна, прегънете и сервирайте.

С прошуто и моцарела

Продукти:

1 хлебче чабата

5 парчета прошуто

60 г моцарела

1 шепа рукола

3 ч.л. сос песто

Приготвяне:

Разрежете чабатата на две по дължина. Намажете двете половинки с песто. Върху едната подредете нарязаната на филийки моцарела. Върху нея надиплете парчетата прошуто. Отгоре разпределете измитата и подсушена рукола и покрийте с другата половина от чабатата.

С телешки стек

Продукти:

3 телешки стека
1 пакет микс салати
1 домат
3 скилидки чесън
2 хлебчета чабата
2 с.л. маслинова паста
30 г масло
1 с.л. зехтин
2 с.л. паста от хрян
сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне:

Обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки. Нарежете домата на колелца. Подсушете телешките стекове. Намажете ги със зехтин от двете страни и ги подправете със сол и черен пипер. Загрейте тиган с незалепващо покритие. Сложете стековете в тигана, добавете бучка масло и малко чесън и ги изпържете от двете страни до златисто. Извадете месото в чиния, покрийте го плътно с алуминиево фолио и оставете да се задуши. Разполовете чабатите. Намажете едната половина на всяка чабата с пюре от хрян. Другата половина намажете с маслинова паста.

Върху намазаните с хрян половини сложете от листата зелена салата.

Върху тях подредете кръгчета домати. Нарежете всеки стек по диагонал и наредете парчетата върху кръгчетата домат. Полейте малко от соса, който се е отделил в чинията. Покрийте с намазаните с маслинова паста половинки. Разрежете сандвичите и ги поднесете със свежа зелена салата, овкусена по ваше желание.

Със спанак, яйце и бекон

Продукти:

2 малки (бели) питки

2 яйца

120 г спанак

80 г бекон

Приготвяне:

Бекона, нарязан на ивици, разпределете върху хартия за печене и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 12-15 минути (докато стане на чипс). През това време счупете яйцата едно по едно в купичка и внимателно ги излейте в сух тиган на умерена температура, похлупете с капак и оставете за 4-5 минути.

Разрежете питките на две.

Поставете предварително нарязания спанак върху едната половина, отгоре сложете яйцата, завършете с бекона и похлупете с горната половина от питката. Може да гарнирате със сосове по желание.