0

„Държавата се намира в катастрофа“ срещу „Намираме се в златната среда“. Това са двете коренно противоположни оценки за финансите на България в момента на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ (ПП). В тазседмичния ни сблъсък на ринга се изправят Делян Добрев и Венко Сабрутев.  

От едната страна са бившите управляващи, а от другата - още по-бившите, с претенции да са и следващите. Двете формации са като севера и юга във всички свои позиции във всяка една сфера. Много трудно намират пресечни точки, което си пролича и при драмата с избора на нов шеф на Народното събрание. Покрай разговора кой ще оглави парламента някак изпадна от полезрението темата за бюджета. БСП се опита да проведе подобна среща, но тя не свърши с резултати. Част от играчите я бойкотираха, а ГЕРБ и ПП пак се разминаха за растежа, за дефицита, за инфлацията и кой е виновникът за това.

„Стига сме повтаряли, че това е инфлация на ПП. Това е световна инфлация. Намираме се в златната среда спрямо другите европейски страни“, увери Венко Сабрутев от ПП след една от срещите преди старта на парламента и помоли медиите за критичност. 

Той изброи причините за инфлацията у нас: „Имаме война, имаме енергийна криза, ръст на цените няколко пъти. Имаме газова криза, защото предишните управляващи осигуриха монопол на „Газпром“. Имахме и безумно печатане на пари от ЕЦБ. Това са причините. Те са външни и приходящи“. И посочи изходът – „Най-добрата антиинфлацонна мярка е вдигането на доходите. Това, което направихме изпреварващо още от март - започнахме да вдигаме рекордно пенсиите“. Накрая изрежда наследството на ПП след падането на кабинета - 1,5 млрд. лв. преизпълнение на приходите, 2 млрд. лв.  по-малко външен дълг и 8,5 млрд. лева по държавните сметки. 

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. „Тази зима и следващата ще бъдат най трудни от 1997 година досега“, подчерта Делян Добрев. Той се аргументира с последните данни на БНБ, според които за следващата година очакваме икономически растеж от 0,1 процент. „Това буквално означава, че ще сме в рецесия. Бюджетът за следващата година е разчетен на 6,8%  дефицит. За този дефицит ще е необходим 12 млрд. лева дълг догодина - каза той. И добави -  Партиите, които си играят с това - с този искам, с този не искам, се държат като в детската градина. В тази тежка ситуация не може да се държим инфантилно. Правителство няма, бюджет няма, а двете леви партии искат харчене“, обобщи Добрев. 

Тази размяна на упреци продължи и в пленарната зала, когато Добрев отново коментира икономическия растеж. „Не само че сме последните в ЕС, но и изоставаме от ЕС благодарение на вашето гениално управление - каза Добрев и добави: - Докарахте държавата до просешка тояга“. 

Тук в спора вече влезе тежката артилерия от ПП Асен Василев: „Г-н Добрев, имах надежда, че поне от трибуната на НС няма да лъжете“. И изброи какво е завещала ПП след 6 месеца на власт - 2 млрд. по-малък дълг и 1 млрд. излишък. „Всички глупости, че държавата е фалирала, са артилерийска подготовка да откраднете пари за пенсиите и да ги дадете на вашите строителни фирми“, завърши Василев.