0

С оциалните мрежи ще трябва да защитават децата, като премахнат възможността малолетни да бъдат автоматично предлагани за приятели на пълнолетни.

Задължението произлиза от заповед на британския медиен регулатор Ofcom съгласно тамошния закон за онлайн безопасност. Ofcom разкрива данни, според които един на всеки десет 11-18-годишни са получавали в интернет голи или полуголи изображения.

Настройки

Сега Ofcom задължава социалните мрежи да променят настройките по подразбиране, така че деца никога да не бъдат включвани в списъците с препоръки за приятели на възрастни потребители. Според регулатора злонамерени възрастни приемат препоръката за приятелство с дете като активизиращ фактор за започване на общуване с детето. Социалните мрежи също трябва да гарантират, че информацията за местоположението на децата не може да бъде разкрита в техния профил или публикации и да им попречат да получават съобщения от хора, които не са в списъка им с контакти.

Все повече регулатори изискват от социалните медии да вземат мерки за защита на децата

 Все повече регулатори изискват от социалните медии да вземат мерки за защита на децата
iSTOCK

Тенденции

Промяната касае Великобритания, но сходни тенденции се наблюдават и в ЕС. Така например само преди седмица Европейската комисия започна разследване за мерките, приложени от Фейсбук, Инстаграм, Снапчат, Ютюб и Тик-Ток, за защита на непълнолетните и опазване на тяхното психическо и ментално здраве.

Брюксел иска от компаниите да й предоставят повече информация за взетите от тях мерки за защита на непълнолетните в съответствие със Закона за дигиталните услуги на ЕС. В зависимост от това какви данни предоставят социалните медии, комисията може да наложи сериозни финансови санкции, в случай на потвърдени и продължителни нарушения. В крайни случаи глобите може да достигнат 6 процента от оборота в световен план на обвинените медии.