0

В секи си има свой любим начин за боядисване на великденските яйца. Ако въпреки това искате да експериментирате и да направите нещо красиво и нетипично, при това с естествени багрила, може да се доверите на слънчевата Йоли, а още съвети и рецепти от нея може да намерите на yoli-bg.com.

Мраморни с каркаде

Хибискусът (китайска роза, каркаде) е красиво растение с великолепни цветове. Запарката от тях е позната като чай каркаде. Въпреки че цветът е наситеночервен, шарките и цветовете, които се получават, правят боядисаните с каркаде яйца да изглеждат досущ като каменни, мраморни. Нужни са ви измити бели яйца, чай каркаде и малко оцет. Чая може да купите като сушени едро стрити цветове или фино стрити в пакетчета. Ако е по-едър, сипете съдържанието на пакета в тенджера. Отгоре наредете яйцата (за да не се пукат по време на варене, аз увивам всяко яйце в парче кухненска салфетка. Тя служи като изолиращ пласт помежду им). Налейте вода, колкото яйцата да се покрият. Сварете яйцата на съвсем слаб огън до желана от вас твърдост на жълтъка. Водата не трябва да ври, а съвсем леко да къкри. Това също предотвратява напукването на яйцата. След като се сварят, махнете тенджерата от огъня, сипете 2-3 с.л. оцет и я оставете настрана за няколко часа. Проверявайте периодично до каква степен са се боядисали яйцата. Колкото по-дълго престояват в отварата, толкова по-наситено сиви ще станат. Изваждайте ги едно по едно, когато решите, че цветовете ви харесват. За светлосиво яйцата са готови за около 30-40 минути и т.н. Листенцата хибискус, между които се варят, образуват по черупките различни шарки, наподобяващи мрамор или други камъни. Ако чаят е на пакетчета, процедурата е същата. Не е нужно да ги изпразвате от съдържанието. Сложете ги цели в тенджерата и сварете яйцата по описаната схема.

Забележка: За да има повече колорит между тези каменни яйца, може да направите и няколко с лучени люспи. Комбинацията сиво с оранжево е великолепна! Накъсайте горните люспи на няколко глави лук на малки парченца. Намокрете яйцата с вода и ги оваляйте в люспите. Увийте ги стегнато в марля, тензух или дамски фин чорап. Завържете стегнато и поставете в каркадето. След това сварете по вече познатия начин. Оставете яйцата в отварата до светлосиво. Ако са много тъмни, оранжевата шарка от лука няма да изпъкне.

На точици с ориз

За този вариант на боядисване са ви нужни топли сварени яйца, по-концентрирана течна боя, бял дребен ориз и пластмасови кутийки или купички с капачки. Най-подходящи за този начин на боядисване са малките пластмасови кутийки, в които се продават насипно различни видове салати. Идете в най-близкия до вас магазин, където има такъв щанд, и купете толкова кутийки, колкото цвята яйца сте решили да направите. В кутийката сложете дребен бял ориз. Върху него сипете около 1 ч.л. концентрирана боя. Колкото по-силна е боята, толкова по-наситени цветове ще получите. Затворете с капачката и раздрусайте за кратко, за да може боята добре да се разпредели по целия ориз. Отворете капачката и сложете едно яйце. Отново затворете и раздрусайте. Готово! Имате великолепно боядисано яйце! По същия начин боядисайте яйца в различни цветове. След като боядисате 1-2 яйца в един цвят, боята отслабва. Добавете още малко боя и продължете. Всъщност сами преценете колко интензивни искате да бъдат цветовете. За по-красиви и свежи цветове купете бели яйца. След като сте боядисали яйце в един цвят, може да го прехвърлите в кутийка, в която има друг цвят.

Експеримент с червено зеле

За този експеримент ви трябват яйца (за предпочитане бели), червено зеле, оцет и малко сода за хляб. Отрежете резен зеле и го смелете фино с пасатор или в блендер, като налеете малко вода. Зелето трябва да е сурово и след смилане да заприлича на каша. Сложете в него няколко сварени яйца и ги оставете да престоят. Няма значение дали яйцата ще са топли или студени. Наблюдавайте наситеността на цвета. След като ви хареса как са се оцветили, ги извадете от зелевата каша и почистете със салфетка. Разбира се, колкото по-дълго ги държите, толкова ще са по-наситени. Резултатът е прекрасен лилав цвят. За да се получи, в зелето не се слага нито сода, нито оцет. Друг начин за шарки със сурово зеле - нарежете няколко много тънки ивици от него и ги наредете върху парче кухненска салфетка. Сложете едно топло сварено яйце отгоре и се опитайте възможно най-плътно да го обгърнете с нея. След това завийте в найлоново фолио. С пръсти внимателно притиснете местата, където изпъкват лентичките от зеле. Може дори да натиснете леко с нокът по тях, за да изтече сок. Да припомня отново – внимателно, за да не се счупи черупката на яйцето. Така завитите яйца оставете да престоят час-два или повече. Като ги развиете, ще получите различни лилави шарки. А междувременно може да експериментирате с още един вариант – нарежете половин глава зеле на ситно и го сварете за половин час във вода, която трябва да е около 1-2 см над зелето. Прецедете и докато течността е още гореща, сложете малко сода. Сложете топли сварени яйца вътре и ги оставете да се боядисат. Ще получите зелен цвят. За различни нюанси на зелено може да извадите някои от яйцата по-рано, а други да оставите да престоят по-дълго време за наситен цвят. Отново сварете зеле като при предния вариант, но този път към прецедената отвара сложете 1 с.л. оцет. Яйцата, боядисани в нея, ще станат сини. Ако ги държите дълго време, ще станат много тъмно мастилено сини. Йоли отбелязва: „Като обобщение мога да кажа, че със сурово зеле се получава лилав цвят, със сода зелен и с оцет син. На мен най-много ми харесаха яйцата с нежни ненаситени цветове и затова не ги оцветявах дълго време. За наситени цветове може да оставите яйцата да престоят в зелето дори цяла нощ. Преценете сами как ще ви хареса най-много. Техниката за багрене със сварено зеле е стара и изпитана, но на мен ми допадна тази със сурово зеле, което си беше изцяло мой експеримент.“