0

И зискани и различни, баните с ретро дизайн са отново на мода, успешно адаптирайки се към различните стилове.  Пъстри по дефиниция, те провокират не само усещане за винтидж, но и силно изразен почерк, издаващ вкуса и предпочитанията на домакините. Ако планирате ремонт, сега е точният момент, тъй като пазарът изобилства от разнообразни предложения, а интериорните дизайнери умело вплитат в едно класическата визия и нестихващата цветна тенденция.

Емблема

Нейно величество ваната никога не е аут от списъка с промени, стига пространството да позволява позиционирането й. Ала френски стил с параван или с една идея по-модерна визия, която разчита на ергономични линии - няма значение. Целта е да преоткриете емблематичния елемент, който днес има нови функции - като масаж и пр. Свободностоящата вана е вечен фаворит.

Разбира се, за да заложите на нея, трябва да имате терен и по възможност основата на помещението да клони към светлата палитра. Незабравимо изживяване с поразителни модни решения може да ви подари и баня без вана, но обзаведена с вкус към детайла. Малки плочки, връщащи ни назад във времето, мозайка или покритие в ориенталски стил – всичко това може да се превърне в акцент или брилянтно да допълни всичко останало. Използваните цветове са от голямо значение, като например така популярното розово, небесносиньо, цвят мента и дори лилаво. Не комбинирайте повече от три цвята. 


Наличието на дървени елементи и живи цветя в банята е важно, но не всеки умее да полага необходимите грижи за поддръжката и свежия вид на растенията. 

Декор

Често етапът с аксесоарите бива пренебрегнат поради изчерпване на бюджета и желанието. Това обаче до голяма степен е разликата между обикновената баня и изключително стилната такава. Ако се борите за второто, не ги пропускайте. Особено когато става въпрос за винтидж!

Може да разчупите дизайна със състарени мебели или реновирането на вехти такива – нетрадиционни лампи от детството ви, позабравени картини, огледала с обемна рамка, както и кошове за кърпи – метални, дървени и плетени, кофи с надписи, килими и постелки... Специалистите в областта са категорични, че ярко усещане за винтидж дават крановете от мед. “Има още едно докосване, което може да бъде идеално за нашата баня, за да придобие онези ретро ефири, които толкова харесваме. Кранът може да бъде от подчертан винтидж стил с тонове като мед. Разбира се, почти е наложително да го поставите в старата вана, но той е идеален и за мивката”, коментират те. Предпочитани са и металическите сиви оттенъци, те особено добре се съчетават със зелено или кафяво. 

Ако искате действително да имате интересна баня, заложете на две огледала, чиято цел е оптически да увеличи пространството, както и на големи прозорци, които пропускат повече естествена светлина. Това е от ключово значение, за да се чувствате добре по време на своя СПА престой. За да е всичко перфектно, допълнете с ароматерапия и свещи.

Светъл латекс или шарен тапет

Постарайте се изборът ви на цветове да следва някаква логика. Изберете готова гама, която ви допада, но имайте предвид, че не всеки цвят, който ви харесва, ще е непременно подходящ и в интериора. При избора на латекс се ограничете в пастелните и неутрални тонове. Изключително подходящи са повечето нюанси на сиво и бежово. Тапетите за баня са друго нестандартно, но много ефектно решение. При тях може да спазите същите принципи като при латекса, но най-важен си остава подборът на десен. Разбира се, сред фаворитите са геометрични фигури, цветя, животински шарки и пр. Ръководете се от неписаното правило за баланс и не прекалявайте с пъстротата в нито едно отношение, защото тя създава винтидж визията и със същия замах я руши, ако е използвана неправилно.

АВТОР* - АЛИНА ДИНЕВА