0

Б ратя Галеви са били засечени в автомобил в Кюстендил през 2019 г. Това е описано в оперативен сигнал до ГДБОП, казаха от МВР пред „Телеграф“.

Информацията незабавно била предадена на местната полиция, но оттам не открили никого. Цели 11 години от Пламен Галев и Ангел Христов нямаше следа допреди седмица. С гръм и трясък стана ясно, че Геле, както е познат единия брат Галев, е починал и се подготвя погребението му в Дупница. Съгражданите им пък са убедени, че не е от инфаркт, а насилствено.

Потапяне

Топ бандитите потънаха сякаш вдън земя през май 2012 години. Само дни преди да чуят присъдите си от 4 и 5 години затвор за ръководене на организирана престъпна група за рекет и изнудване. До днес не е установено откъде е изтекла информация към тях за предстоящия затвор. Интересното тогава беше, че Върховния касационен съд определи първите няколко месеца от наказанията им да излежат в зандана в Бобов дол, а остатъка – в затворническото общежитие в Самораново, което е на няколко километра от имението им в село Ресилово. Тогава вътрешен министър беше Цветан Цветанов. "Надявам се Галеви сами да се предадат, както го направиха по-рано. Това е най- разумното", коментира той в първите дни на издирването им. Още в началото се появи версията, че са духнали зад граница. „Всичко е възможно, само можем да предполагаме. В много от случаите след първа, втора и трета инстанция, когато последната се е произнесла, осъдените по-трудно се откриват”, допълни Цветанов. Веднага след това братята бяха с издадени червени бюлетини на Интерпол и включени в Шенгенската информационна система.

Пет

“Един от първите сигнали за Ангел Христов и Пламен Галев постъпи няколко месеца след изчезването им. Той беше, че се укриват в държава от Южна Америка. Тогава всички се изненадахме, защото обикновено престъпници от такъв ранг избират ЮАР, но такъв беше сигнала. След това имаше още четири информации за тях, като се изброяваха и държави от Обединените арабски емирства, Дубай и т.н.“, коментираха антимафиоти от ГДБОП пред „Телеграф“. Сред тях бил и сигнал от информатор, че Галев са забелязани през 2019 г. в движещ се автомобил в Кюстендил. „Тогава веднага изпратихме данните на ОДМВР-Кюстендил, както и до издирването, но нямаше резултат. Нали не си представяте, че цял регион, който е бил покровителстван от Галеви, ще пропее и ще ги издаде“, коментираха още спецченгета.

Граница

Никой не може да докаже дали Галев и Христов са влизали и излизали от България през последните 11 години. Разследващи смятат, че за последно Геле е преминал нелегално през зелена граница, за да влезе у нас. Личната му карта била изтекла още през 2018 г. Това обаче се изяснява чак след като издъхва. От МВР потвърдиха, че документът е изтекъл. Погребението на брат Галев трябваше да се състои миналия уикенд, но заради разпореждането за аутопсия, то беше забавено до този четвъртък.

Погребение

Повече от 300 близки, приятели, партньори и познати изпратиха Христов в последния му път. Пред църквата в Дупница беше опънат червен килим, през който пренесоха тялото му в ковчега. В знак на уважение дойде и сочения за наркобос Златомир Иванов-Баретата. Той беше с пръстен за 5 000 лв. на Булгари, който веднага беше забелязан от присъстващите. Сред тях имаше много едри момчета с татуирани ръце и дебели вратове. За да поднесат послендо цвете на гроба му беше и сочената за приятелка на Пламен Галев – Юлия, която също изпъкваше с маркови одежди и аксесоари. Катафалката пък беше Мерцедес нов внос и все още стоеше с временни номера. Известно е, че Дупница се смята за меката на колите втора ръка, а бизнеса преди години се покровителстваше от самите Галеви. Никой от присъстващите не посмя да говори пред журналистите официално. Беше наложена омерта, за да не се оскверни паметта на починалия.

Версии

Малко след погребението обаче хора от най-близкия кръг на Геле коментираха, че той е убит. Лансираха версията за т.нар. „руско кафе“. „Това е отравяне. Определени капки се слагат в кафето няколко дни подред като се увеличава дозата и жертвата умира. След това при аутопсията никой не може да разбере какво е станало“, споделиха те. Дали е така обаче, аутопсията не показа. Все още продължава да се издирва Пламен Галев.

Отец Паликарски: Бяха сред най-големите благодетели на църквата

Отец Георги Паликарски разказа пред „Телеграф“, че братя Галеви са може би най-големите благодетели на църквата. Той дори разкри, че докато ги издирват, не са спирали да дават за храма. Пращали пликове с пари по свои хора. Така за полилеи в църквата му дарили 30 000 лв. Не отказвали да осигуряват лечението на болни деца или бедни хора.

Проверяват информатори ли са на DEA

Българските служби са започнали проверка дали Ангел Христов и Пламен Галев са били свързани с американската агенция за наркотиците DEA по някакъв начин. „Има данни, че може да са били информатори. По законите в САЩ там всичко става официално и те няма как да бъдат агенти на тази специална служа. Единствено могат да бъдат свързани с нея като неофициални информатори“, обясниха агенти на ДАНС пред „Телеграф“. Според тях обаче дупнишките братя можело да бъдат свързани с други агенции или управления зад океана, но това няма да бъде разсекретено, ако е вярно.