0

Е сенно време трябва разнообразна храна за набиране на сили за зимата. Затова ето и няколко идеи по въпроса какво можем да сготвим за обед или вечеря, забелязани в gotvach.bg.

Свинско в бял сос

Необходими продукти:

  • 800 г обезкостена свинска плешка
  • 2 ч.ч. бяло вино
  • 1 с.л. брашно
  • 2 зърна бахар
  • 1 дафинов лист
  • щипка захар
  • 1/2 ч.ч. настърган пармезан или кашкавал, чедър, ементал
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Първо нарязваме месото на кубчета и го запържваме до момента, в който започне да оставя покафенели късчета месо по тигана и това е моментът, в който прибавяме бялото вино, за да разтвори остатъците от тигана и да се получи един вкусен сос. Оставяме малко да поври, за да се изпарят алкохолните пари. След това слагаме в йенска тенджера или гювеч продуктите от тигана, като към тях се прибавя бахара, дафиновия лист, захарта, сиреното, солта и брашното, разбито в 2 ч.ч вода. Печем свинското в сос до готовност - за предпочитане на по-малка температура 150 градуса за по-дълго време.

Яхния по добруджански

Необходими продукти:

  • 4 пилешки бутчета
  • 1 глава голяма лук
  • 1 ч.ч. арпаджик
  • 2 домата
  • 3 червени чушки
  • 2 с.л. брашно
  • 2 дафинови листа
  • 5-6 зърна черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • олио
  • сол
  • чубрица

Начин на приготвяне:

В тавичка запържете измитите и подсушени бутчета в леко нагрято олио от всички страни до златисто-кафяв цвят. Извадете бутчетата и в същата мазнина задушете нарязания на филийки лук, обелените главички арпаджик и червените чушки, нарязани на кръгчета. Добавете брашното, червения пипер и разбъркайте, налейте гореща вода. Прибавете ситно нарязаните домати, подправките и разбъркайте. Подредете бутчетата и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, запичате до готовност на бутчетата. Поднесете яхнията топла.

Доматена гозба

Необходими продукти:

  • 500 г домати
  • 600 г кайма
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 с.л. чубрица
  • 1 връзка магданоз
  • 4 с.л. олио
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 щипка кимион

Начин на приготвяне:

Омесваме каймата добре, като добавим сол и смлян черен пипер на вкус. Слагаме щипка кимион и омесваме. Оформяме кюфтенца според вкуса ни. В купа настържете измитите и обелени домати. Можете да ползвате и от консерва. Сложете тенджера с олио на котлона. Прибавете нарязания на ситно лук, като леко го задушите. Добавете настърганите домати. При нужда добавете и малко вода. Прибавете и кюфтетата. Подправете на вкус със сол и чубрица. Ако доматът е по-кисел, можете да сложите 1 ч.л. захар. Оставете да къкри до готовност. Сервирайте с поръсен пресен магданоз.

Лютика на тиган

Необходими продукти:

  • 2 глави лук
  • 1,5 кг пиперки
  • 2 домата
  • 1-2 люти чушки
  • 5 с.л. олио
  • сол на вкус
  • 1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Изпичаме чушките, обелваме и нарязваме на ленти. Лукът нарязваме на ситно, а доматите белим и после тях също на ситно нарязваме. Лютите чушки изпичаме, белим и почистваме от семките. В подходящ съд на котлона поставяме олиото заедно с лука да се задуши. След като се задуши, прибавяме и пипера, а след него - и доматите. Накрая прибавяме лютивите пиперки, нарязани на дребно. Отстраняваме от котлона и поръсваме с нарязания на ситно магданоз.