0

Т ази година се случи така, че сините сливи все още са от най-често срещаните плодове, отгледани у нас, които се продават по пазари и магазини. Полезни са и в суров, и в готвено състояние – изключително богати са на витамини, минерали, особено на антиоксиданти. С антибактериалните си свойства помагат при заболявания на венците и кариес, срещу заболявания на костната система (особено сушените). Използват се при запек, менопауза, при проблеми с хипертония и бъбреци. Но и трябва да се внимава с тях. От сините сливи се правят превъзходни конфитюри и сладка, компоти, сладкиши, но и различни видове солени ястия. Предполага се, че синята слива произлиза от района на Балканите, Мала Азия и Кавказ. Ето само няколко предложения за кулинария с този интригуващ плод, видени на gotvach.bg.

С говеждо

Необходими продукти:

  • 1 кг по-тлъсто говеждо месо
  • 1-2 с.л. олио
  • 500 г сини сливи
  • 1 глава лук
  • 1-2 домата
  • 10-12 зърна черен пипер
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1-2 дафинови листа
  • 1 с.л. брашно
  • 3 ч.ч. вода
  • 1 с.л. червен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на парчета и го задушаваме в собствената мазнина. След това го преместваме в тенджера под налягане и добавяме червения пипер, солта, подправките и ситно нарязания лук. Доливаме 2 ч.ч. вода, затваряме и варим за 30 минути. След това добавяме сините сливи, настърганите домати и още 1 ч.ч. вода. Затваряме отново и варим за още 30 минути. Накрая добавяме брашното, размито с малко вода и варим за 10-15 минути.

С джолан

Необходими продукти:

  • 1,5 кг джолан
  • 12 сини сливи
  • 1 ч.ч. ориз басмати
  • 1/2 лимон
  • 50 мл сайдер - круша или друг вид, може и с вино
  • 50 мл вода
  • 1 с.л. соев сос
  • червен пипер
  • млян черен пипер
  • сол
  • карамфил
  • кимион
  • чесън на прах
  • оцет или сок от нар
  • зехтин

Начин на приготвяне:

За джолана в глинен съд смесваме зехтин, сок/оцет от нар, соев сос, черен и червен пипер, чесън на прах, кимион и ги разбърквате до получаване на хомогенна смес. Овалвате джолана в тази смес и оставяте да престои около час. След като джоланът е престоял, разцепвате на 2 сливите, махате костилката и ги слагате в гювеча с джолана. Изсипвате сайдера и водата. Слагате във фурната и печете свинското със сини сливи на 200 градуса за около 2 часа и половина (фурната не трябва да е загрята предварително). Докато джоланът се готви, може да направите гарнитурата от ориз. Изсипвате ориза в тенджера и заливате с топла вода (3 ч.ч.), посолявате, слагате 5-6 карамфила и 1/2 лимон - не изстисквате лимона, а слагате така цяла отрязана половина, слагате капака и варите до готовност или докато оризът не попие водата и на повърхността му не се получат малки дупчици. Сервирате джолана със сини сливи и ориза заедно!

Печени

Необходими продукти:

  • 1 кг сини сливи
  • 10 с.л. захар
  • 2 с.л. брашно
  • 100 г орехи
  • 1/2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Разрязваме сливите по средата, махаме костилките и ги нареждаме в тавичка. Слагаме ореховите ядки, които са нарязани на едро, поръсваме със захарта и брашното. Накрая добавяме водата и печем в загрята на 200 градуса фурна за около 40-50 минути или докато омекнат сливите и получат приятен загар.

Троянско сладко

Необходими продукти:

  • 1 кг сини сливи
  • 1 кг захар
  • 25 орехи
  • 1 ч.л. лимонена киселина
  • 1 прахче ванилия

Начин на приготвяне:

Измийте сливите, попарете ги с вряла вода и ги обелете. Разрежете леко и извадете костилките. На тяхно място сложете по 1 орехова ядка. Наръсете ги със захарта и ги оставете да престоят така за 24 часа. Сложете съда със сливите да се вари на умерен огън, като отпенвате редовно. Вари се, докато капка, капната върху чиния, не се разтича. Към готовото сладко добавете лимонената киселина, разбъркайте и снемете от котлона. Ароматизирайте с ванилията и разсипете в бурканчета. Затворете ги веднага и ги обърнете с капачките надолу. Щом изстинат напълно, приберете на сухо място.

Царевичен кейк с мед

Необходими продукти:

  • 300 г сини сливи
  • 150 г жълто царевично брашно
  • 100 г бяло брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 240 г заквасена сметана
  • 80 мл топла вода
  • 150 г захар
  • 250 г течен мед
  • 100 г масло + 2 с.л. за намазване
  • 2 яйца
  • 1 лимон - кората

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 180 градуса. Взема се една тавичка и се намазва с разтопено масло. Смесват се царевичното брашно, бялото брашно, бакпулверът и солта. 100 грама масло се разтопява и охлажда. Заквасената сметана се разбива с водата с миксер на ниска скорост. Добавят се захарта, медът, лимоновата кора и маслото. Прибавят се яйцата едно по едно. Постепенно се добавят смесените сухи съставки и тестото се разбърква хубаво. Сливите се измиват и почистват от костилките. Нарязват се на парчета. Част от тях се слагат тестото и се разбърква хубаво. Сместа се разпределя в тавичката. Останалата част от сливите се подрежда върху тестото. Кейкът се пече 45-50 минути. След като се извади от фурната, се оставя напълно да се охлади във формата и тогава се изважда.

Щрудел

Необходими продукти:

  • 1 кг сини сливи
  • 250 г брашно
  • 70 г масло
  • 20 мл олио
  • 50 г захар
  • 50 г галета
  • 1 яйце
  • 1 щипка канела
  • 25 г пудра захар
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Сливите се разрязват на половинки, махат се костилките и плодовете се режат на ситно. Добавят се захарта, галетата, канелата и яйцето. От брашното, маслото, солта и малко вода се замесва тесто и се оставя за 30 минути. Разточва се тънко и се оставя да поизсъхне леко. Напръсква се с олио. В средата на тестото се слага плънката. Завива се на руло и се слага в тава, намазана с мазнина. Пече се на 170 градуса около час. Вади се, оставя се да се охлади и се поръсва с пудра захар.

Обърнат сладкиш

Необходими продукти:

  • 15 сини сливи
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ванилия
  • 2 с.л. ром
  • 1 пакетче бакпулвер

За карамела:

  • 1/2 ч.ч. захар
  • 60 г масло

Начин на приготвяне:

Почистете сините сливи от костилките. Карамелизирайте захарта за карамела, като внимавате да не прегори, защото после ще горчи. Изсипете веднага в тавичка 26 см. Добавете маслото, докато карамелът е още горещ, за да се разтопи. Подредете разполовените сини сливи върху карамела. В купа разбийте яйцата със захарта и ванилията до пухкав крем. Пресейте брашното с бакпулвера и ги добавете към яйчената смес. Накрая прибавете 2 с.л. ром и разбъркайте. Изсипете кейковата смес върху сливите и сложете да се пече на 170 градуса за около 30 минути до суха клечка. Веднага след изпичане обърнете сладкиша върху поднос. Обърнатият сладкиш със сливи ще върви много добре с топка сметанов сладолед или бита сметана.

Картофени кнедли

Необходими продукти:

  • 500 г картофи
  • 1 яйце
  • 15 г разтопено масло (или 1 с.л.)
  • 1/4 ч.л. сол
  • 125 г брашно -
  • 15-17 сини сливи

Начин на приготвяне:

Картофите се сваряват. Охлаждат се и се обелват. С преса се смачкват на пюре, може да се настържат на едро ренде. Междувременно се подготвя топингът. В тиган с разтопено масло се прибавят галетата. Разбъркват се непрекъснато, докато станат златисто-кафяво. Свалят се от котлона и се охлаждат напълно. След това се прибавя захарта и канелата. Разбърква се с телена бъркалка. Оставя се настрана до ползването им. Към картофеното пюре се прибавя солта, яйцето, разтопеното масло и брашното. Разбърква се с дървена лъжица, а след това и с ръка, до гладка и силно лепкава смес. Сливите се почистват от костилката.

Приготвя се голяма тенджера с достатъчно вода да се сгорещи силно на котлона, нека да ври. Малко преди да се пускат кнедлите се намалява силата на котлона. На голяма дървена дъска или плот се сипва повече от 1 с.л. брашно. Загребва се от пюрето с лъжица и се поставя върху брашното, като се обръща и от двете страни, за да не лепи, силно лепкаво е. С пръсти се оформя малка питка и по средата ѝ се поставя почистената слива. Загръща се от всички страни, за да се оформи топче. Оставя се настрана върху брашно, докато се приготвят всички кнедли. Във врящата вода се пускат по 4 до 5 кнедли. Те падат на дъното и се оставят, докато изплуват. Веднага се изваждат и веднага горещи се поставят в купата с галетата. С вилица или пръсти се овалват повече пъти, докато галетата полепне много хубаво. Подреждат се на поднос. Сервират се и топли, и студени.