Й оланта Делибозова - Йоли е специалист в сладките неща и го доказва с коя от коя по-интересни рецепти. Независимо какво готви – сладко или солено, винаги завършва с едно превъзходно пожелание: „Да ви е сладко!“. Това се вижда и на yoli-bg.com. Йоли е известна с това, че сама си прави и снимките на чудесните вкусотии, които приготвя.
Орехови бонбони с кондензирано мляко
Необходими продукти за около 25-27 броя:
- 100 г накълцани на ситно орехи
- 400 г подсладено кондензирано мляко
- По желание - 100 г стопен шоколад по избор
Начин на приготвяне:
Запечете до златисто орехите в сух тиган с незалепващо покритие. Добавете кондензираното мляко. Под непрекъснато бъркане сварете орехите и млякото на умерен огън, докато се получи гъста маса, която се отделя от стените на съда. Нужни са 2-3 минути. Прехвърлете сместа в купа и я оставете да се охлади. Направете топчета с големина на малък орех. В зависимост от това колко гъсто сте сварили млякото, сместа може да е леко лепкава или по-твърда. Ако лепне, намажете дланите си с малко масло или капка олио, за да оформите лесно бонбоните. Аз ги предпочитам по-дъвчащи и затова варя млякото до по-гъсто. По желание топнете топчетата в стопен шоколад и ги оставете върху хартия за печене, докато глазурата се втвърди. Също може да ги оваляте в какао, кокосови стърготини, шоколадови пръчици и др. Да ви е сладко!
Портокалови бисквити
Необходими продукти за около 36-40 броя:
- 100 г стопен бял шоколад
- 200 г много меко масло
- 100 г пудра захар
- 1 яйце размер М
- ванилия
- настъргана кора от 1 портокал (алтернативно 2 мандарини или 2 клементини)
- оранжева сладкарска боя по желание
- 1-2 щипки сол
- 440 г бяло брашно
Друго:
- портокали, мандарини или клементини по избор
- червено желе по желание
Начин на приготвяне:
В купа смесете шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Добавете захарта, яйцето, ванилията, портокаловата кора, боята и солта. Отново разбъркайте добре до хомогенност. Миксер не е нужен, телена бъркалка е напълно достатъчна. Сипете брашното и замесете меко тесто. В началото разбъркайте с лопатка, а накрая съвсем за кратко омесете с ръце, колкото всичко да се събере на гладка топка. Разделете тестото на 2-3 части. Всяка увийте в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 минути. Докато тестото се охлажда, подгответе портокалите. Може предварително да остържете с ренде кората им, за да не нагарча след печене, а може и да я оставите за по-пикантен вкус. Лично аз изстъргах част от нея. Нарежете плодовете на тънки кръгчета и непременно ги попийте с кухненска салфетка.
Разточете тестото с дебелина 4-5 мм. Хубаво е бисквитите да са малко по-дебели от обикновено. Спрямо големината на кръгчетата портокал изрежете кръгове от тестото с приблизително същия диаметър. Ползвайте форма за сладки или чаша. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Върху тях поставете портокаловите кръгчета. Изпечете сладките за около 15-17 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Готови са, след като краищата на тестото леко порозовеят. (Казвам това, тъй като ако оцветите тестото в оранжево, се вижда по-трудно дали тестото е изпечено или не. С други думи - наблюдавайте ги.) След като сладките изстинат, по желание намажете част от тях с тънък слой червено желе. Така ще заприличат на кървавите портокали, които също са много вкусен и красив сорт. Да ви е сладко!
Съвет: Портокаловите бисквити, които ви предлагам може да направите с други любими ваши цитруси. Тъй като сладките са с пресен плод, най-вкусни са в рамките на два дни. След това тестото омеква от влажността на плода. Тестото е подходящо за замразяване.
Бананово руло
Необходими продукти:
За рикота пласт:
- 250 г рикота
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 яйце
- ванилия
- настъргана кора от 1 лимон
За бананов пласт:
- 3 яйца
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 пасиран банан
- 1/2 ч.ч. смлени орехи
- 1/3 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
За карамелен сос:
- 150 г захар
- 150 мл гореща течна сметана
- 20 г масло
- 2 банана
Начин на приготвяне:
Разбъркайте рикотата на фин крем заедно с яйцето, захарта, ванилия и лимонова кора. Намажете лист хартия за печене с масло и разнесете равномерно крема. За банановия пласт разбийте белтъците на сняг заедно с 2 с.л. от захарта. В отделен съд разбийте жълтъците и останалата захар на гъст крем. Към тях добавете банановото пюре и брашното, примесено с орехите, бакпулвера и ванилията. Накрая с внимателно бъркане прибавете и разбитите белтъци. Много внимателно сипете и разнесете банановото тесто върху рикотата. Загладете с лъжица и изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. След като блатът леко се охлади, го обърнете върху кърпа и отстранете хартията. Завийте го на руло, като пластът с рикота трябва да остане от вътрешната страна.
За соса карамелизирайте захарта, докато получите светъл карамел. Отстранете от огъня и бавно налейте горещата сметана. Прибавете маслото и разбъркайте до гладкост. Оставете соса да се охлади. Сервирайте рулото с резенчета банани и карамелен сос. Да ви е сладко!
Меден кекс с медена глазура
Необходими продукти:
За тесто:
- 150 г масло
- 80 г захар
- 150 г течен мед
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. смлян кардамон
- 1/2 ч.л. джинджифил на прах
- ванилия
- 2 яйца
- 270 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
За глазура:
- 200 г натурално крем сирене
- 3-4 с.л. течен мед
- 1/4 ч.л. канела
- ванилия
- 200 мл течна сметана за разбиване
Начин на приготвяне:
За приготвянето на тестото не ви е нужен миксер, а само телена бъркалка. В тенджерка затоплете заедно маслото, захарта и меда, колкото да се смесят. Може да направите това и в слаба микровълнова фурна. Охладете сместа и добавете яйцата и подправките. Разбъркайте. Накрая сипете брашното, примесено с бакпулвера. Сипете тестото в тортена форма 26 см, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете кекса за около 35-40 минути. Оставете го добре да изстине, преди да го намажете с глазурата. За глазурата разбийте сметаната на сняг, а крем сиренето разбъркайте с меда, канелата и ванилията. Смесете ги на гладък крем, като добавяте на малки части сметаната към сиренето. Сложете кекса в равна тортена чиния и го покрийте с глазура. По желание поръсете с малко канела. Да ви е сладко!
Съвет: Може да смените подправките в сладкиша с тези, които харесвате най-много. Формата, в която ще изпечете кекса, е изцяло ваш избор. Аз реших този път да е кръгъл. Кексът прилича на една голяма меденка и точно като при тези бисквити, колкото по-дълго време престоява, толкова по-вкусен става. Сух е, но крехък и ароматен. Може да обогатите тестото с орехи или други ядки.
Топчета с ананас и кокос
Необходими продукти за 70-80 броя:
За тесто:
- 3 яйца
- 3 с.л. вода
- 120 г захар
- ванилия
- настъргана кора от 1 лимон
- 120 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
За пълнеж:
- 1 ч.ч. отцеден плод ананас от консерва
- 100 г счукани орехи
- 500 мл течна сметана
- ванилия
- 200 г кокосови стърготини за овалване
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата с водата и захарта на пяна. Добавете ванилията, лимоновата кора и брашното, пресято с бакпулвера. Изсипете тестото в тавичка, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса и го изпечете за около 20-25 минути. След като бисквитената кора изстине, я стрийте с ръце на трохи. Разбийте сметаната на сняг заедно с ванилията. По желание може леко да я подсладите. Ананаса нарежете на малки кубчета. Внимателно смесете трохите, сметаната и орехите. Не бъркайте дълго време, сместа трябва да остане пухкава. С ръце направете топчета с големина на орех и оваляйте в кокоса. Преди сервиране оставете топчетата в хладилник поне за 2 часа. Количествата са големи, може да ги намалите на половина. Да ви е сладко!
Лимонов чийзкейк
Необходими продукти за сладкиш 24 см:
За основа:
- 150 г ванилови чаени бисквити
- 100 г печени лешници
- 75 г стопено масло
- 2 с.л. заквасена сметана
За крема:
- 500 г рикота
- 200 г захар
- 400 г заквасена сметана
- 2 пакетчета желатин (18 г)
- сок и настъргана кора от един лимон
- 50 мл лимонов ликьор
- ванилия
За желето:
- 300 мл вода
- сок и кора от 1 лимон
- 100 г захар
- 1 капсула лимонова есенция
- 50 мл лимонов ликьор
- 1 пакетче желатин (9 г)
- жълта сладкарска боя
Начин на приготвяне:
За основата сипете в блендер бисквитите, лешниците и маслото. Смелете, докато получите маслени трохи. Добавете сметаната и размесете. Покрийте тортена форма с хартия за печене, а по вътрешните стени сложете ацетатни ленти. Изсипете вътре трохите и с притискане оформете равна основа. Разбийте с пасатор рикотата със захарта. Прибавете сметаната, ванилията, сока и кората от лимона и ликьора. Накрая сипете желатина, разтворен на водна баня в малко вода. Разбийте с миксер и излейте сместа върху бисквитената основа. Оставете в хладилника, докато кремът се желира.
За желето сварете за 1-2 минути сироп от водата, сока и кората на лимона. Махнете от огъня и прибавете останалите съставки. След като напълно изстине, отстранете лимоновата кора и прецедете през цедка. Излейте го върху желирания крем. Оставете сладкиша за няколко часа в хладилника, докато се стегне лимоновото желе. Украсете по желание. Да ви е сладко!
Сладки с авокадо
Необходими продукти за около 50 броя:
- 1 намачкано с вилица зряло авокадо
- 100 г меко масло
- 180 г захар
- ванилия
- настъргана кора от 1 лимон или портокал
- 1 яйце
- 140 г шоколадов чипс или натрошен на ситно шоколад
- 200 г брашно
- 1 равна ч.л. сода бикарбонат
- 1 равна ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
В купа смесете авокадото, маслото, захарта, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте всичко на крем. Ако авокадото е добре узряло, няма нужда да ползвате миксер. Достатъчно е да разбъркате с домакинска телена бъркалка. Добавете яйцето и отново разбъркайте. В отделна купа смесете брашното заедно с шоколада и двата вида набухвател. Прибавете ги към маслената смес и разбъркайте. Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте тава с хартия за печене и с лъжица направете малки купчинки от тестото. Изпечете бисквитите за около 20 минути. Да ви е сладко!
Съвет: Авокадото е неутрално на вкус и непременно добавете аромати към тестото. То допринася за мекотата на бисквитите, но не и за вкуса им. Може да добавите ядки за по-богат вкус. Свежият зелен цвят, който се получава в суровото тесто, се изгубва след изпичане. Ако не ви харесва така, може да добавите малко зелена сладкарска боя.