0

С антиментална носталгия по едно време обзема домакинствата, стане ли реч за това какви сладки неща се приготвяха у дома. Интересни идеи намираме на receptite.com.

Корекомки

Необходими продукти:

  • 125 г крема сирене
  • 200 г извара
  • 250 г масло
  • 3 ч.ч. брашно
  • 2 ванилии
  • 1 ч.ч. кристална захар
  • 5 г бакпулвер

Начин на приготвяне:

Маслото се размеква и се смесва с яйцето, крема сиренето и изварата. Добавя се брашното, пресято с бакпулвер, и се замесва тесто. Ако е необходимо, се добавя още малко брашно. Готовото тесто се оставя да почине за около 15 минути, след което се разточва на тънка кора. С ринг или стъклена чаша се изрязват кръгчета. Захарта се сипва в купа и всяко кръгче се топва в захарта, прегъва се през средата, отново се топва и се прегъва и още веднъж се топва в захарта. Подреждат се в намаслена тава и се пекат на средна скара на 200 градуса до розово.

Американски бисквити с шоколад

Необходими продукти:

  • 250 г шоколад
  • 200 г маргарин
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ванилия
  • 500 г брашно
  • 1 равна ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода

Начин на приготвяне:

Разбиват се яйцата със захарта, ванилията, бакпулвера и содата. Слагат се към мекия маргарин, като отново се разбива. Прибавя се брашното. Шоколадът се нарязва на груби парченца. Слага се в тестото и се разбърква с лъжица (не се разбърква интензивно с тел или с миксер). Приготвя се тава с хартия за печене. С мокра лъжица се взима от сместа и се размазва на тънки бисквити, големината им е според желанието. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8-10 минути.

Целувки на водна баня

Необходими продукти:

  • 5 белтъци от средно големи яйца
  • 450 г ситна захар (на 1 белтък - 90 г ситна захар)
  • 3 ванилии

Начин на приготвяне:

Пригответе тавата, в която ще печете, застелете отгоре с кухненска хартия. Формичка за тулумбички фиксирайте в ъгъла с тиксо на здрава достатъчно голяма торбичка, за да поберете цялото количество целувчена смес.

Вземете две тенджери - едната по голяма и една по малка, да влизат една във друга. И един часовник за да засечете времето. В голямата тенджера налейте вода до половината и сложете на котлона да се загрява. В малката тенджера сложете 5 белтъци и разбийте с миксер на висока степен за 1 минута, прибавете захарта на 3 пъти, след това ванилиите и бийте още 1 минута. Поставете тенджерката в голямата, но дъното да се опира във водата. Разбивате още 15 минути без значение в коя посока въртите. Ако водата заври през това време, изключете котлона. Сместа става гъста - като обърнете тенджерата да не пада нищо. Ако остане неразбита захар в целувчената смес, при печенето се стопява.

В приготвената торбичка сложете сместа и шприцовайте върху хартията, каквато форма и големина желаете, може да поръсите с орехи. Включете фурната на 100 градуса и сложете целувките да се пекат. За около 1 час са готови, като ги бутнете с пръст да се отлепват, когато започва да излиза течност от ръбовете, те са готови. Отдолу да са леко бежови, да не се изсушат много и да бъдат с крем отвътре. Торбичката с шприца се измива, подсушава и се ползва до следващия път.

Въртележка

Необходими продукти:

  • 100 г масло
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • 7 с.л. захар
  • 1 ванилия
  • 600 г брашно
  • 2 ч.л. суха мая
  • 3-4 с.л. какао

Начин на приготвяне:

В купа се поставят захарта, солта и маслото. Млякото се стопля и се налива в купата. Разбърква се хубаво, докато маслото се стопи. Добавят се разбитото яйце, ванилията, брашното и маята. Замесва се тесто и се разделя на две топки. Към едната топка се добавя какаото и тя се размесва отново, докато стане кафява. След това бялата и кафявата топка се разделят на 4-5 по-малки и всяка една се разточва. Подреждат се една върху друга, като се редуват бяла и кафява кора. Отгоре леко се разточват с точилка. Получената по-дебела кора се навива на руло, което се нарязва на кръгчета. Те се нареждат в подходящ съд за печене. Пекат се в загрята фурна за около 30 минути. Получава се кекс въртележка, реже се и се поднася.