С антиментална носталгия по едно време обзема домакинствата, стане ли реч за това какви сладки неща се приготвяха у дома. Интересни идеи намираме на receptite.com.
Корекомки
Необходими продукти:
- 125 г крема сирене
- 200 г извара
- 250 г масло
- 3 ч.ч. брашно
- 2 ванилии
- 1 ч.ч. кристална захар
- 5 г бакпулвер
Начин на приготвяне:
Маслото се размеква и се смесва с яйцето, крема сиренето и изварата. Добавя се брашното, пресято с бакпулвер, и се замесва тесто. Ако е необходимо, се добавя още малко брашно. Готовото тесто се оставя да почине за около 15 минути, след което се разточва на тънка кора. С ринг или стъклена чаша се изрязват кръгчета. Захарта се сипва в купа и всяко кръгче се топва в захарта, прегъва се през средата, отново се топва и се прегъва и още веднъж се топва в захарта. Подреждат се в намаслена тава и се пекат на средна скара на 200 градуса до розово.
Американски бисквити с шоколад
Необходими продукти:
- 250 г шоколад
- 200 г маргарин
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ванилия
- 500 г брашно
- 1 равна ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта, ванилията, бакпулвера и содата. Слагат се към мекия маргарин, като отново се разбива. Прибавя се брашното. Шоколадът се нарязва на груби парченца. Слага се в тестото и се разбърква с лъжица (не се разбърква интензивно с тел или с миксер). Приготвя се тава с хартия за печене. С мокра лъжица се взима от сместа и се размазва на тънки бисквити, големината им е според желанието. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8-10 минути.
Целувки на водна баня
Необходими продукти:
- 5 белтъци от средно големи яйца
- 450 г ситна захар (на 1 белтък - 90 г ситна захар)
- 3 ванилии
Начин на приготвяне:
Пригответе тавата, в която ще печете, застелете отгоре с кухненска хартия. Формичка за тулумбички фиксирайте в ъгъла с тиксо на здрава достатъчно голяма торбичка, за да поберете цялото количество целувчена смес.
Вземете две тенджери - едната по голяма и една по малка, да влизат една във друга. И един часовник за да засечете времето. В голямата тенджера налейте вода до половината и сложете на котлона да се загрява. В малката тенджера сложете 5 белтъци и разбийте с миксер на висока степен за 1 минута, прибавете захарта на 3 пъти, след това ванилиите и бийте още 1 минута. Поставете тенджерката в голямата, но дъното да се опира във водата. Разбивате още 15 минути без значение в коя посока въртите. Ако водата заври през това време, изключете котлона. Сместа става гъста - като обърнете тенджерата да не пада нищо. Ако остане неразбита захар в целувчената смес, при печенето се стопява.
В приготвената торбичка сложете сместа и шприцовайте върху хартията, каквато форма и големина желаете, може да поръсите с орехи. Включете фурната на 100 градуса и сложете целувките да се пекат. За около 1 час са готови, като ги бутнете с пръст да се отлепват, когато започва да излиза течност от ръбовете, те са готови. Отдолу да са леко бежови, да не се изсушат много и да бъдат с крем отвътре. Торбичката с шприца се измива, подсушава и се ползва до следващия път.
Въртележка
Необходими продукти:
- 100 г масло
- 150 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 7 с.л. захар
- 1 ванилия
- 600 г брашно
- 2 ч.л. суха мая
- 3-4 с.л. какао
Начин на приготвяне:
В купа се поставят захарта, солта и маслото. Млякото се стопля и се налива в купата. Разбърква се хубаво, докато маслото се стопи. Добавят се разбитото яйце, ванилията, брашното и маята. Замесва се тесто и се разделя на две топки. Към едната топка се добавя какаото и тя се размесва отново, докато стане кафява. След това бялата и кафявата топка се разделят на 4-5 по-малки и всяка една се разточва. Подреждат се една върху друга, като се редуват бяла и кафява кора. Отгоре леко се разточват с точилка. Получената по-дебела кора се навива на руло, което се нарязва на кръгчета. Те се нареждат в подходящ съд за печене. Пекат се в загрята фурна за около 30 минути. Получава се кекс въртележка, реже се и се поднася.