0

Й оланта Делибозова – Йоли е перфектна и като музикант, и като майстор готвач. Тя представя и поредица от рецепти, които е нарекла сладки закачки, защото ги смята по-скоро за идеи, отколкото за конкретни съвети за приготвяне. Още на yoli-bg.com.

Гранитé от краставица

Необходими продукти за 6-8 чаши:

За желето от диня:

  • 500 г диня
  • 70 г захар
  • 8 г агар-агар или 10 г желатин

За гранитата:

  • 250 г краставици
  • 90 г захар
  • 150 мл вода

За бадемовото мляко:

  • 400 г вода
  • 60 г сурови белени бадеми
  • 60 г захар
  • ванилия
  • 1 горчив бадем или капка бадемова есенция

Начин на приготвяне:

Очистете динята от семките, сложете я в дълбок съд заедно със захарта и пасирайте на пюре. Стопете желатина на водна баня с малко вода, сипете го при пюрето и разбъркайте. Оставете да се желира в хладилника, като от време на време разбърквате. (Ако имате възможност да ползвате агар-агар вместо желатин, не се колебайте, желира мигновено и консистенцията е много нежна и приятна.)

Почистете краставицата от кората и семките. Пасирайте я до гладкост заедно със захарта и водата. Сипете я в подходящ съд и замразете във фризера поне за 4-5 часа, като периодично разбърквате.

За да направите бадемовото мляко, първо смелете фино в блендер бадемите и захарта. Добавете водата и ванилията и с пасатора направете млякото възможно най-гладко. Прецедете през цедка. На дъното на чашите сипете малко от желето от диня, върху него няколко лъжици от гранитéто от краставица, отгоре налейте малко от бадемовото мляко и сервирайте веднага. Да ви е сладко!

Ягодов ликьор

Необходими продукти:

  • 1,2 кг нарязани ягоди
  • 500 г захар
  • сок от 2 лимона
  • 700 мл водка

Начин на приготвяне:

Сложете ягодите в подходящ съд с капак (примерно голям буркан) и ги засипете със захарта. Размесете внимателно с поклащане на съда и ги оставете за 1 ден на стайна температура, докато захарта се стопи напълно. Добавете водката и лимоновия сок. Разбъркайте и оставете буркана за 2 седмици на хладно и тъмно място. Прецедете ликьора през фина цедка, а след това и през тензух, за да стане съвсем бистър. Налейте го в бутилки и му се насладете. Наздраве! Ягодите може да използвате за сладкиши.

Манго-малинов конфитюр

Необходими продукти:

  • 500 г почистено манго
  • 1-2 ч.л. настърган джинджифил
  • 500 г пресни или замразени малини
  • 500 г желираща захар 2:1

Начин на приготвяне:

Нарежете половината манго на ситни кубчета, а останалата част смелете в блендер. Сипете кубчетата и пюрето в тенджера и добавете джинджифила и половината желираща захар. На тих огън сварете конфитюр за 4 минути. Докато сместа е още гореща, я разпределете в малки буркани. По ваша преценка може да ги напълните до половина, 1/3 или 2/3. Оставете конфитюра напълно да изстине. В друга тенджера сложете малините с останалата захар. Отново сварете плодовете за 4 минути. Горещи ги разсипете върху мангото. Напълнете бурканите догоре, за да няма въздух. Затворете с капачки и ги обърнете надолу, докато изстинат. Декорирайте капачките с парче плат или опаковъчна хартия, завържете панделки, сложете етикети и подарете на близките си хора.

Бърз домашен сладолед

Необходими продукти за 8 порции:

  • 200 г гъсто кисело мляко
  • 400 мл течна сметана
  • 100 г захар
  • ванилия
  • 3 белтъка

Начин на приготвяне:

В купа смесете млякото и сметаната. Разбъркайте. Разбийте на сняг белтъците заедно със захарта и ванилията. Прибавете ги към млечно-сметановата смес и разбъркайте. Изсипете крема в кутия и замразете във фризер. Да ви е сладко!

Съвет: Само за пет минути работа ще получите чудесен сладолед! Много лек, пухкав и с нежна консистенция. За да получите тази ефирна структура, не замразявайте десерта за дълго време. В противен случай ще се получат много кристали, тъй като сладоледът се приготвя без разбиване. След като направите основния сладолед, може да го овкусите с различни аромати, да добавите плодове, шоколад или карамел. Ако се притеснявате от консумацията на сурови белтъци, ги темперирайте. Това става най-лесно, като ги сложите заедно със захарта в тенджерка. Загрейте всичко на слаб котлон, като бъркате с лъжица. Захарта трябва да се стопи напълно, но сместа не трябва да завира, за да не се коагулира белтъкът. Не е нужна водна баня, просто слаб котлон. След това разбийте всичко добре с миксер до получаване на сняг. Това е.

Брауни във фунийка

Необходими продукти за 6 десерта:

За брауни:

  • 50 г натрошен млечен шоколад
  • 50 г нутела
  • 50 г масло
  • 2 яйца
  • 40 г пудра захар
  • 75 г фино смлени лешници
  • 30 г брашно
  • щипка сол
  • ванилия
  • 1 равна ч.л. бакпулвер

За крема:

  • 150 мл гореща течна сметана
  • 150 г натрошен бял шоколад
  • 2 с.л. малиново пюре

Друго:

  • 6 вафлени фунийки за сладолед
  • 150 г пресни или замразени малини
  • 2 с.л. захар
  • алуминиево фолио

Начин на приготвяне:

Първо пригответе малиновото пюре. Кипнете 100 г малини с 2 с.л. захар. Пасирайте и претрийте през цедка, за да отстраните семките. Охладете. След това пригответе сместа за крема. Добре е да я направите ден предварително. Залейте белия шоколад с горещата сметана и оставете за 2 минути. Добавете малиновото пюре и разбийте добре с пасатор. Приберете течната смес в хладилника минимум за 8 часа.

За пълнежа стопете заедно млечния шоколад, нутелата и маслото. Охладете. Отделно разбийте на гъст крем яйцата с пудрата захар. Подправете с ванилия. Смесете заедно лешниците, брашното, солта и бакпулвера. Към разбитите яйца добавете шоколадовата смес. Разбъркайте. Постепенно сипете сухата смес, като бъркате внимателно с лопатка. Загрейте фурната на 170 градуса и подгответе формата за печене. Вземете тортена форма или подвижен ринг. Облечете я в два пласта алуминиево фолио и я поставете в тава. Внимателно набодете сладоледените фунийки във фолиото откъм кухата страна на формата. Напълнете фунийките с шоколадовото тесто до 2/3.

Има фунийки с различна големина. Ако разполагате с по-малки, от посочените продукти за тестото може да получите до 12 десерта. Сложете тавата във фурната на долното ниво и изпечете за около 20-25 минути. За да не прегарят фунийките, може да ги покриете с алуминиево фолио. Тестото във фунийките остава течно дори и след 20 минути печене. Не се плашете, че е сурово. След като изстине, ще се стегне. Шоколадовата смес прилича на тестото за лава-кейк. След изпичане трябва да остане влажно и кремообразно. Може да напълните фунийките с кексово тесто по любима ваша рецепта, но аз предпочетох да не е сухо, за да може да се гребе дори с лъжичка. Да не говорим, че малкото брашно прави консистенцията изключително нежна. След като фунийките изстинат, по желание може да топнете краищата им в малко стопен шоколад и да поръсите с цветна захар. Разбийте студения крем до сгъстяване. За по-активен цвят може да добавите сладкарска боя. Върху изпеченото брауни наредете по 2-3 малини. Отгоре шприцовайте от крема и зарадвайте децата. Да ви е сладко!

Съвет: За рецептата са подходящи от по-дебелите фунийки за сладолед. Тъй като трудно се намират по магазините, направете като мен. Помолете в сладкарниците, които продават сладолед, да купите няколко фунийки. И последно, ако нямате у дома специална форма, върху която да ги поставите изправени, може да ги набодете в купа или кутия, пълна със захар.

Ветрила от кори за баница

Необходими продукти за 16 броя:

  • 2 фини кори за баница 
  • 1 с.л. стопено масло
  • 20-30 г стопен шоколад 
  • 2 с.л. счукани ядки по избор
  • клечки за зъби, начупени на малки парченца

Начин на приготвяне:

Намажете едната кора с малко масло и я покрийте с втората. Отново намажете. Така слепените кори трябва да нарежете на 16 малки правоъгълни парчета. Това става най-лесно, като прегънете корите няколко пъти и нарежете с ножица. Получените правоъгълници сгънете на ветрило, като се стараете да правите тънки плисета. Сгъвайте откъм дългата страна. Получената хармоника прегънете на две и в основата на сгънатата част забодете малко парче клечка за зъби. Разлистете плисетата и подредете ветрилата в тава, покрита с хартия за печене. Печете 7-10 минути на 150 градуса. Наблюдавайте ги по време на печене. Много са фини и бързо могат да прегорят. Потопете горната част на всяко ветрило в малко шоколад и оваляйте в ядки. Оставете шоколада да се стегне и поднесете.

Съвет: Ветрилата може да приготвите няколко дена предварително, но не ги съхранявайте затворени в съд, за да не омекнат. Наредете ги в чиния и приберете в шкафа. Ползвайте шоколад и ядки, каквито най-много харесвате. Бих казала, че тези симпатични ветрилца са чудесни за детско парти, особено за момиченцата. За случая използвайте бял шоколад и цветна захар за овалване. Убедена съм, че малките госпожици ще се почувстват като истински принцеси. Точни количества не са ви нужни. Нека всеки направи толкова ветрила, колкото желае.

Боровинкови шишчета

Необходими продукти:

  • боровинки
  • кисело мляко
  • кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Нужни са ви едри боровинки, които да нанижете на шишчета и добре да замразите. След това топнете замръзналите плодове в подсладено гъсто кисело мляко, което сте изсипали във висока чаша. Поставете ги в чиния, покрита с найлоново или алуминиево фолио, и отново замразете. Топнете ги още веднъж в млякото и оваляйте в кокосови стърготини. Може да направите това няколко пъти, в зависимост от това колко плътна желаете да е млечната обвивка. Съхранявайте във фризер до сервиране.

Това е идеята, а вие сами преценете как да овкусите млякото. Може да го подсладите с мед и подправите с ванилия и лимонова кора. В част от него сложете малко смлени боровинки за хубав лилав цвят. Самото мляко може да замените със заквасена сметана или готов стопен сладолед. Оваляйте в ядки, натрошени бисквити или цветна захар. Доверете се на въображението си и направете ледените шишчета с децата си. Забавлявайте се!

Солен сладолед с маслини

Необходими продукти за 6-8 порции:

  • 1 лук шалот
  • 1 скилидка чесън
  • 1 малко клонче розмарин
  • 2 с.л. олио
  • 150 мл бяло вино
  • 3 жълтъка
  • сол на вкус
  • по 2-3 с.л. нарязани на ситно черни и зелени маслини
  • 200 г разбита на сняг сметана

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно шалота, чесъна и листенцата на розмарина. Задушете ги в олиото, като внимавате да не прегорят. Налейте виното и редуцирайте до 1/2. С пасатор пюрирайте всичко до гладкост. Охладете. В купа разбийте на гъст крем жълтъците. Сипете ги в тиган с незалепващо покритие и налейте пасираната смес. Гответе няколко минути на много слаб огън, като непрекъснато разбърквате. Трябва да получите гъст крем. Ако се опасявате, че може като резултат да получите "бъркани яйца", разбийте жълтъците и виното на водна баня. Трябва да получите крем с консистенция по-гъста от тази на бозата. Охладете яйчения крем и внимателно го смесете с маслините и сметаната. Посолете и сипете в кутия. Замразете за няколко часа и сервирайте с пресни хрупкави зеленчуци, нарязани на пръчици. Да ви е сладко!