Т ази рецепта с нежни ароматни нектарини е за един по-различен сладолед без мляко и сметана. Става чудесен и с праскови, ако ги харесвате повече от нектарините, пишат от yoli-bg.com.
Необходими продукти:
- 3 жълтъка
- 100 мл течен мед
- 50 г пудра захар
- ванилия
- настъргана кора от 1/2 лимон или 1 лайм
- 3 нектарини
- 400 г рикота
- 50 г орехи
- 2-3 с.л. кристална захар
Начин на приготвяне:
Разбийте на водна баня жълтъците, меда и пудрата захар. Като бъркате непрекъснато, сварете крем до леко сгъстяване. Прибавете ванилията и лимоновата кора. Охладете.
Две от нектарините смелете на пюре, а третата нарежете на малки кубчета. Прибавете ги в яйчения крем и разбъркайте.
Разбийте добре рикотата с пасатор, за да стане съвсем гладка. Разбъркайте я добре с крема и сипете в кутия. Замразете за няколко часа, като периодично разбърквате с миксер, за да не се образуват кристали. Ако имате машина за сладолед, непременно я ползвайте.
Карамелизирайте кристалната захар. Прибавете орехите, разбъркайте и махнете веднага от огъня. Изсипете ги върху хартия за печене. След като карамелът се втвърди, го натрошете на малки парчета.
Извадете сладоледа от фризера 30 минути преди сервиране. С лъжица за сладолед оформете топки. Сервирайте във вафлени фунийки, като поръсите отгоре с карамелизирани орехи.