Н а 12 август Иван Звездев навършва 48 г. Казват, че това е най-сладката възраст, което пък е повод да припомним някои от най-сладките рецепти на един от най-обичаните български готвачи, още на zvezdev.com.
Родопски баклавички с локум и орехи
Необходими продукти за 8 порции:
- 6 броя точени кори
- 4 с.л. олио за намазване
За захарния сироп:
- 200 мл вода
- 200 г захар
- кората на половин лимон
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. розова вода по желание
Начин на приготвяне:
Разстиламе корите и ги разрязваме наполовина, така че да се получат две правоъгълни парчета. В тенджера наливаме вода и захар. Варим 2-3 минути, докато се разтвори захарта. Прибавяме настъргани лимонови кори и охлаждаме сиропа. Върху всяка кора нанасяме малко олио, прегъваме надве по дължина, леко намасляваме, след това още надве, така че да се получи лентичка. Отново намасляваме и слагаме нарязано парченце локум с размери 2 см и ядка орех. Навиваме стегнати рулца и подреждаме локумените баклавички с навития край надолу. Печем във фурна, загрята на 180-200 градуса, около 20 минути, докато баклавичките придобият златист цвят. След като ги извадим от фурната, ги оставяме да отпочинат 3-4 минути. Заливаме ги с охладения сироп, оставяме баклавичките да го поемат за поне 30 минути и поднасяме.
Торта гараш
Необходими продукти:
- 6 яйца
- 200 г меко масло
- 200 г пудра захар
- 50 г какао - 1/2 ч.ч.
- 1 капсула ванилия (2 пакетчета ванилия на прах)
- 300 г орехови ядки
- кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне:
В две купи отделяме белтъци и жълтъци. Разбиваме белтъците първо на по-висока скорост, а после на по-ниска, докато станат на сняг. Добавяме меко масло в купата с жълтъци. Разбиваме с миксер за 1-2 минути, прибавяме пудра захар и какао и продължаваме да разбиваме. Ароматизираме сместа с ванилия. Отделяме 3 пълни с.л. от крема за намазване на тортата. Смесваме крема с разбитите белтъци, добавяме фино смлени орехови ядки и разбъркваме. Изсипваме сместа за блата в тавичка за печене с големина 26 см. Ако не е с незалепващо покритие, слагаме хартия за печене. Печем блата за тортата във фурна, предварително загрята на 145 градуса, за 10 минути, след това се намалява на 130 градуса и печенето продължава около 50 мин. Изважда се блатът и се оставя да изстине. Намазваме изпечения и охладен блат със запазения крем (3 с.л.) и поръсваме с орехови ядки. Препоръчително е тортата да престои няколко часа в хладилник преди консумация.
Торта с маскарпоне
Необходими продукти:
- 1 пакет обикновени бисквити от 200 г
- 1 пакет какаови бисквити от 200 г
- 250 г сирене маскарпоне
- 250 мл леденостудена сладкарска сметана
- 300 мл прясно мляко
- 2 с.л. сметаново уиски
- 150 г млечен шоколад (натурален)
- 150 г бял шоколад
- 2 с.л. пудра захар
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Двата шоколада се стопяват поотделно, като на всеки се наливат по 50 мл топло прясно мляко. Сметаната се разбива на мек сняг, добавя се маскарпоне, пудра захар и ванилия, разбива се за кратко. Останалото мляко се загрява леко и смесва със сметановото уиски, потапят се бели бисквити и се слагат на дъното на правоъгълна тавичка 20-15 см, поливат се с бял шоколад и се нанася една четвърт от крема, на него се слагат кафяви бисквити, поливат се с кафяв шоколад и се нанася крем, така се редуват продуктите, докато свършат, и най-отгоре се слага крем и шоколад. Оставя се да стегне за час и накрая се декорира с бял шоколад.
Орехово брауни
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. орехови ядки - 100 г
- 1 непълна ч.ч. брашно - 90 г
- 1 и 1/2 ч.ч. кристална захар - 200 г
- 100 г млечен (натурален) шоколад или пелети
- 1 пакетче краве масло - 125 г
- 3 яйца
Начин на приготвяне:
Разтопяваме на водна баня шоколад и краве масло. След като се разтопи, оттегляме от котлона. В купа слагаме яйца и ги смесваме с кристална захар. Прибавяме брашно и разбъркваме. Прехвърляме шоколадовата смес и размесваме много добре. В блендер пасираме за кратко орехови ядки или ги накълцваме на едро и ги добавяме към останалите продукти. Изсипваме сместа в квадратна тава за печене с размери 25х25 см, покрита с хартия за печене, или в тава с незалепващо покритие. Поставяме в ниската част на предварително затоплена фурна. Печем на 180 градуса за 20-25 минути. След като се изпече, нарязваме сладкиша на малки квадратчета, които поръсваме с пудра захар.
Плачещ кекс
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 125 г захар
- 60 мл прясно мляко
- 4 с.л. олио
- 200 г брашно
- 60 г какао
- 1 пакетче бакпулвер – 10 г
- 1 пакетче ванилова захар - 5 г
За шоколадовия сос:
- 1 с.л. какао
- 40 мл прясно мляко
- 100 г захар
- 125 г шоколад
- 25 г масло
- 200 мл млечна сметана за разбиване
- 200 мл прясно мляко за поливане на кекса
Начин на приготвяне:
Яйцата се смесват със захарта в купа и се разбиват с миксер, докато се сгъстят за 2-3 минути. Брашното заедно с какаото се пресяват върху яйцата. Внимателно се разбъркват за кратко. Сипват се прясното мляко и олиото. Отново се разбърква. Добавят се бакпулвер и ванилия и се смесват добре. Сместа се слага в тава. Пече се в предварително загрята до 175 градуса фурна, в по-ниската част, за 25 минути.
За соса в малка касерола се сипва мляко и смесва с какао и захар. Загрява се леко до 50 градуса. Тогава се слага шоколад и се оставя да се стопи. Накрая се добавя масло и сосът се оставя да изстине напълно. Той трябва да се изстуди в хладилник. Изпеченият кекс се набожда с шиш на 15 места и постепенно се полива с 200 мл прясно мляко. Оставя се да изстине напълно в хладилник. В купа се налива леденостудена млечна сметана с 30% масленост и се разбива на сняг. Студеният сладкиш се покрива със сметаната. Върху нея се сипва леденостуденият шоколадов сос. Кексът се оставя за 8-10 часа в хладилник да стегне добре. Нарязва се и поднася.
Чийзкейк с боровинки
Необходими продукти:
За блата:
- 200 г бисквити
- 80 г масло
За плънката:
- 500 г крема сирене
- 300 мл сметана
- 3 с.л. пудра захар
- няколко капки есенция лимон или настъргана лимонова кора
- 250 г конфитюр от боровинки + 1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Бисквитите се мелят. Стопява се масло. Бисквитите се смесват с маслото и се нанасят на дъното на 20 см тава с ринг. Слага се в хладилник да стегне за 10-15 минути. С миксер се разбива сметана, докато стане на пяна. Слага се пудра захар, крема сирене и есенция лимон. Разбива се на средна мощ за 3-5 минути до получаване на пухкав крем. Сместа се нанася върху охладения блат и се оставя в хладилник да стегне за 5 часа. В малка касерола се слага конфитюр от боровинки да се стопи на бавен огън. Оставя се леко да се охлади и се налива лимонов сок. Конфитюрът се разпределя върху студения чийзкейк. Оставя се отново в хладилник за още поне 4 часа, след което се реже и поднася.
Черешово изкушение
Необходими продукти:
- 200 г череши
- 3 с.л. захар
- 250 г цедено кисело мляко
- 100 мл сметана
- 50 г шоколад
- 10 обикновени бисквити
- 2 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Черешите се почистват от костилките. Отделят се 20 броя и пюрират със 1 с.л. захар. Сметаната се разбива на сняг. Смесва се с цедено кисело мляко и останалата захар. Добавя се пюрето от череши и разбърква добре. Бисквитите се натрошават на дребно. Добавя се медът и се разбърква добре. От бисквитената смес се слагат две лъжици в чаша, притиска се добре. Покрива се с 4 с.л. от крема, поръсва се с една лъжица едро настърган шоколад и се покрива с 5-6 почистени от костилките череши. Декорира се с листенца мента.
Сухиндолски бухти
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно - около 350 г
- 1 ч.ч. кисело мляко - 200 г
- 1 к.ч. захар
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 капсула ванилова есенция
- 1/4 ч.л. лимонов сок
- половин чаша пудра захар за поръсване
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Содата се разбърква с киселото мляко и оставя за минута. Яйцата се смесват със захарта и се разбиват за минута с миксер. Смесват се с кисело мляко и лимонов сок. Добавя се и ванилия. Хубаво се размесват и постепенно се прибавя брашно, с дървена лъжица се размесва добре. Загряват се 3 чаши олио в дълбок тиган. С лъжица се взема от сместа и се слага да се пържи за 3-4 минути, като бухтичките се обръщат един или дава пъти. След като добият златистокафяв цвят, се изваждат и слагат на салфетка. Ако се пържи във фритюрник, температурата е 160 градуса. Изпържените бухти се поръсват с пудра захар.