0

П евицата Жана Бергендорф, която бе освободена от полицейския арест на 6-о РУ в София в сряда след пиянски скандал, може да бъде върната обратно в килията. Причината е, че тя има тридневен срок да плати определената й гаранция от 1000 лева. Ако не стори това до понеделник, когато срокът изтича, ще трябва или да се върне в ареста, или да пусне жалба в съда.

Тъй като гаранцията й е взета от прокурор, Жана може да я обжалва пред Софийския районен съд в тридневен срок от предявяването на акта за определянето й, обясниха за „Телеграф“ юристи. Съдът разглежда незабавно делото в закрито заседание и се произнася с определение, което е окончателно. При условие че определението потвърди размера на гаранцията или определи друг, Жана ще е задължена да плати незабавно. В противен случай трябва да бъде отведена в следствения арест.

Изцепка

Заради пиянската й изцепка от вечерта на 5 март обаче звездата от X Factor може да го отнесе и далеч по-сериозно. Причината е, че е подведена под отговорност за хулиганство, но и за съпротива срещу полицаите, които са били повикани на адрес в блок на бул. „Президент Линкълн“ в столичния квартал „Овча купел“. Заради тази изцепка, където е псувала и ритала униформените, вече Бергендорф може да отнесе до 5 години затвор, което е сериозно наказание. Няма и шанс да се измъкне по административен ред с глоба, тъй като вече има серия от изцепки през годините. Преди да потроши покъщнината на приятеля си в „Овча купел“, чупейки чаши, мятайки фотьойли и столове при скандал с гаджето си, който също дошъл в апартамента, Жана има и други проблеми със закона.

Авери

Последно преди няколко години певицата призна, че има проблем с наркотиците и се зарече повече да не употребява. Дали това е факт, никой не се наема да каже. В „Овча купел“ се оказа, че е пресушила бутилка уиски заедно с аверите си. Дали е имало и други вещества, няма как да се установи, тъй като законът не задължава при задържане в полицейския арест лицата да бъдат тествани за наличие на опиати. Една от най-запомнящите се изцепки на Жана е от 19 април 2016 г., тъкмо когато е изгряваща звезда от нашумелия телевизионен формат. Тя е спряна към 22.35 часа на столичната улица „Раковски“ след употреба на кокаин. Пробата й за алкохол тогава се оказва отрицателна, но наличието на наркотика е факт.

По случая бе започнато бързо производство от органите на СДВР, което се водеше под надзора на Софийската районна прокуратура. Въпреки че Бергендорф се прояви още през лятото на 2015 г., когато бе задържана след битов скандал в дома й, а полицаите намериха марихуана у нея, прокуратурата отказа да й повдигне обвинение. При втория случай с шофирането под въздействие на кокаин пък от прокуратурата отново се смилиха. Певицата бе пусната срещу подписка, а по-късно от държавното обвинение я освободиха от наказателна отговорност и Бергендорф се размина само с глоба.

Проблем

След инцидента поп певицата коментира пред различни български медии, че наистина има проблем и зависимост. "Нямам какво да кажа... Виновна съм. Срината съм, сбърках. Проблемът с мен е наистина сериозен. Имам нужда от помощ, необходимо е да се лекувам. Предстои ми сериозна битка", каза тогава тя. При последния случай в „Овча купел“ се оказа, че Бергендорф не е имала никакви пари. Дори е взела заем от полицай, за да си извика такси и да се прибере вкъщи след ареста. Тя е имала в себе си едва 4 лева. Прокурорът се е смилил над нея и е определил възможно най-ниската гаранция от 1000 лева при такива деяния, обясниха запознати. Самата Бергендорф призна в края на 2021 г., че продуцентите й не й осигуряват участия и тя няма доходи.

Лечение

„Смятам, че всеки човек на този свят има права. Моето е да работя, да изкарвам пари за детето ми, защото аз съм и майка му. Както и да бъда артист и пълноценен човек. Никой няма право да ми го забранява", казва тогава Бергендорф пред столичен седмичник. Певицата твърди, че като не я пускат да пее, ще пише книга, но така и не я е завършила. Самата тя споделя, че не желае да свърши като колежките си Уитни Хюстън или Ейми Уайнхаус. Твърди се, че прекомерната употреба на марихуана води до психически отклонения. Самата Бергендорф отговаря: „Ще вляза в клиника, за да се лекувам. Няма да ми е за първи път да вляза в клиника. В България се лекувам и тук има много добри професионалисти психиатри“.