0

М разовитите вълнения от първите дни на подледния риболов са достъпни за най-запалените по най-високо разположените родопски язовири. Според всепризнатия майстор на тази дисциплина Станил Йотов през отминалите почивни дни десетина смелчаци са проверили дебелината на леда и риболовната си слука на язовир „Широка поляна“ – в онази част, която е известна сред познавачите като Блатото – с най-дебел лед. Вероятно вече е възможен подледния риболов и на язовирите „Тошков чарк“ и „Малкият беглик“, но очаквания за риболовни трофеи са преждевременни – лови се предимно дребен до среден костур. Големите надежди са свързани с очакваното замръзване на язовир „Батак“ – по общо мнение там именно се крият рекордни костури и щуки. Но последни ледени емоции в този водоем имаше през 2019 г. – оттогава той не е замръзвал.

Улов

Сайтът на НЛРС СЛРБ също съобщава за добър улов на костури на „Широка поляна“. От всяка от разпробитите десетина дупки са се хващали риби, някъде повече, другаде по-малко, но ги е имало почти повсеместно. Не са големи, масовите са от дребни до средни, рядко удря по някой по-едър костур. Такъмите са деликатни и капризни – най-често въдица тип „балалайка“ с комбинация от мормишка и пинки за стръв са били печеливши на старта на сезона. Хирономусите са най-силната зимна стръв, но засега все още са дефицитни и не се намират по риболовните магазини. Налага се набавяне по трудния начин – чрез копане в крайбрежната тиня на някой водоем. В минали години на леда на яз. „Широка поляна“ излизаха и бабушки, но тази зима още ги няма.

От лодка

В равнинната част на страната няма заледени водоеми и това дава възможност да се продължи риболовът от лодка – за хищници. Ловят се бели риби и костури, но пасажите са групирани на определени дълбоки места и намирането им не е никак лесна работа. Сонарът на борда на лодката е много важен помощник. Все пак се чува за хващани бели риби на язовирите „Искър“, „Пясъчник“, „Копринка“, „Тича“.

Големите ни реки и на север, и на юг от Балкана вече са в типично зимен режим на риболов след новата снежна вълна, обхванала през уикенда голяма част от страната. Времето после се кротна, но сутрешните температури са ниски, на много места с отрицателни стойности. По Янтра ловят скобари и морунаши, случват се и бонуси с едри бели мрени. По средното течение на Тунджа все още залагат на хищници (костури и по-рядко щуки), а след Ямбол се хващат обичайните речни риби. Морунашите са най-многобройни, но има и скобари, и кефали.