0

П евицата Белослава влезе в позорния списък на плеядата български звезди, хващани с алкохол зад волана. Издъни си навръх рождения си ден, и то по възможно най-наивния начин.  Отишла с автомобила си до денонощен магазин, а точно там в засада дебнел патрул на КАТ. Тествали я с дрегер, а след това отказала да даде кръв за лабораторно изследване.

Очевидното в случая е, че Белослава едва ли често употребява алкохол, явно поводът е бил рожденият й ден, а грешка е допуснала, че се е подвела да шофира до въпросния магазин. Певицата обаче вади късмет. Дрегерът на полицаите отчита 1,25 промила алкохол, но се оказва, че е негоден, тъй като липсвала задължителната за тези уреди пломба. Така пробата й и съставения акт реално са невалидни. От Софийската районна прокуратура още в сряда отказаха да образуват досъдебно производство точно поради тази причина.

Певицата е отказала да даде кръвна проба за лабораторно изследване, с което няма и как повече да се установи какво количество алкохол е употребила и дали действително то е над разрешените от закона 0,5 промила. Ако бе започнала процедура по досъдебно производство срещата на Белослава с Темида бе неизбежна.

Шанс

Законът предвижда между 1 и 3 години затвор, глоба от 200 до 1000 лева и отнемане на книжката. Тъй като й е първо провинение обаче, Белослава имаше шанс да постигне споразумение с прокуратурата, което най-вероятно и би направила ако поканията на дрегера бяха валидни, за да отърве кафеза. Часове след като бе освободена от ареста на Шесто РУ на МВР, певицата призна за постъпката си и се обърна към феновете си:

„Моя любима публика, в нощта на своя рожден ден допуснах огромна грешка, неприсъща за мен. За беда и за урок понасям всички последствия“, написа певицата във Фейсбук и се обърна с извинение към публиката си и своите близки. Разкаянието й е достойно за уважение, но не я вади от позорния списък, а в него има редица известни имена от родния хайлайф, бизнес и политика.

Изцепка

Последният прочул се с алкохолна изцепка е топготвачът Андре Токев. Той си понесе последствията, влезе за кратко в затвора, където се превърна в любимец на лишените от свобода. Но причината да види кухнята на затвора отвътре бе единствено, че се оказа хващан повторно зад волана след употреба на алкохол. Токев бе хванат да шофира пиян колата си, и то само по джанти, с 1,7 промила алкохол в кръвта. След инцидента готвачът призна вината си, споразумя се и получи 7-месечна ефективна присъда. Той вече е свободен, а успя да възстанови и шофьорските си права.  Проверка на „Телеграф“ показа, че едва 17 преди него са осъдени на ефективно лишаване от свобода, след като са спипани повторно да шофират пияни през изминалата година. За същия период 39 са осъдените на първа инстанция шофьори, спипани да карат след напитка или наркотик. За тях това е първо провинение и са успели да се споразумеят и минат по тънката лайсна, без да влизат на топло.

СЛЕД ПАНДИЗА: Шеф Токев се завръща в кухнята

Чашки

А иначе, че родните звезди обичат чашката и не се притесняват да седнат зад волана след няколко "малки“, се доказва от множеството случаи през годините. Сред едни от най-нашумелите имена на родните ВИП-ове, нарушили закона на пътя, е актьорът Явор Бахаров. Той е хващан не само с алкохол, но и с наркотици. Актрисата Елена Петрова беше хваната от закона преди три години с над 1,3 промила алкохол в кръвта. Според свидетели актрисата купонясвала и изпила доста чашки, което не я спряло да се качи зад волана. През 2019 година евродепутатът Ангел Джамбазки бе изловен в курорта Боровец да шофира след употреба на няколко чаши вино. Същата година изгоря и генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

Рекорди

На него му се наложи да каже сбогом на поста си, след като съдът потвърди изцяло присъдата му, с която бе признат за виновен, че е шофирал с 1,6 промила в кръвта. Продуцентът Иван Христов сгафи през далечната вече 2008 г., когато катастрофира в боклукчийски камион в Стара Загора, а дрегерът отчете рекордните 2,25 промила алкохол в кръвта му. Спаси се по чудо от затвора, но оттогава не припарва до шофьорската седалка, ако е употребил. В криминалните хроники често попадаше Жана Бергендорф. След употреба на кокаин певицата предизвика лека катастрофа с друг автомобил в центъра на София. Една от най-драматичните и тъжни истории е тази на Максим Стависки, който през 2007 година предизвика катастрофа след употреба на няколко чаши домашна ракия. Шампионът по фигурно пързаляне се удря в насрещен автомобил. При удара загива на място единият пътник, а неговата спътничка Мануела Горсова е в будна кома вече 16 години. Тогава Върховният касационен съд определи наказание от две години и шест месеца условно с 5 години изпитателен период, както и глоба в размер на 100 хиляди лв.

Отказват тест, остават с чисти досиета

Нарушителите масово избягват делата, като отказват да бъдат тествани за алкохол или наркотици, щом бъдат спрени от катаджиите. Тогава им коства единствено санкция - лишаване от право да управляват МПС за срок от 24 месеца и парична глоба. Досието им обаче остава чисто. Така тези, които знаят, че са седнали да карат, след като са обърнали няколко чашки или пък са взели дрога, предпочитат да не рискуват Темида да ги погне. За тях е за предпочитане или да карат с отнета книжка, или да не карат изобщо в продължение на две години. Въпрос отново на личен избор. Затова от прокуратурата предлагат промени в закона, които да задължат водачите да се подлагат на тест без право на отказ. Предложението обаче към момента не среща подкрепа у народните представители в парламента.