0

С ветлината влиза в битка с тъмнината и повежда за половин година силите на доброто, които побеждават злото – вярвали древните траки.

Те особено силно почитали двата периода, когато тъмнината и светлината са в примирие – равноденствията. А в сряда, 20 март, се задава пролетното. Астрономично то се пада в 05:07 ч софийско време, а традиционно се празнува от 20 до 22 март.

Врата

В древните тракийски земи има множество места, където са се чествали равноденствията, но особено тържествено те са били отбелязвани на две места – на скалния мегалит Момини камъни (известен и като Момини скали) край Старосел и на Татул в Родопите.

Слънчевата врата – така древните са наричали Момини къмъне, защото са вярвали, че навръх пролетното равноденствие Слънцето с изгряването си се промушва през свещените камъни и оплодотворява Земята. Това е свещен божествен съюз. През вратата в трите дни на равноденствието преминават и душите. Някои се връщат от онзи свят, други тогава отиват при сенките.

Слънцето се промушва през Момини камъне на равноденствието.

 Слънцето се промушва през Момини камъне на равноденствието.
ПОЧИВКА БГ

Край Староселския мегалит е имало празненства, които започвали още преди изгрев, а кулминацията е била след залеза на Слънцето. Като в древността се смята, че са се разигравали вакханалии, обогатени с много вино, пиене и ритуални сексуални игри. Но противно на нечии очаквания, те са били само между женените двойки и не е имало масово изневеряване.

А що се отнася до името на Момини камъне, то идва от легенда, която гласи как едно мома се влюбила лудо в момък и му се отдала. Родителите й разбрали за позора и я проклели. Тя и момъкът избягали и тръгнали към върха, но проклятието ги застигнало и те се превърнали в прегърнати камъни за вечността.

Орфей

Татул е друго място, където древните ни предци срещали идването на Слънцето и пролетта. Смята се, че там са се правели жертвоприношения, като даровете не винаги са били само от цветя, питки и плодове. Според проучванията на историците, траките са вярвали, че там е погребан легендарният Орфей.

Иначе на 21 март, в деня след слънцестоенето, започва и астрологичната нова година.

Гробът на Орфей в Татул.

 Гробът на Орфей в Татул.
ТЕЛЕГРАФ