0

К акво да направим със старите козунаци – някои чудесни и изпитани идеи по въпроса намираме на receptite.com.

С компот от кайсии

Необходими продукти:

  • 1 козунак: 400-500 г (по-лесно е, ако е правоъгълен, за да се нареже на филии и после на кубчета)
  • 5 яйца
  • 1 л прясно мляко
  • 2 ч.ч. захар
  • 2 компота от кайсии (от по 800 г)
  • 40 г желатин

Начин на приготвяне:

В средно голяма кръгла тава (моята е с диаметър 30 см) се карамелизира едната чаша захар до златисто. Козунакът се оставя малко да поизсъхне и се нарязва на хапки. Нареждат се шахматно, на два реда в тавата. Яйцата, прясното мляко и останалата захар се разбиват добре и се изливат внимателно върху козунака. Пече се в умерена фурна до готовност. Оставя се да изстине. През това време се разтваря желатинът с малка част от сока от компот, излива се в останалата част и се бърка на котлона, докато се разтвори добре желатинът. Кайсиите се нареждат върху изстиналия сладкиш. Сокът с желатина се изсипва отгоре внимателно, за да не се разместят плодовете, оставя се в хладилник поне 12 часа да желира.

Като тирамису

Необходими продукти:

  • 400 г сух (стар) козунак или панетоне
  • 2-3 с.л. какао за поръсване

За сиропа:

  • 80 г захар
  • 100 мл вода
  • 1/2 ч.л. канела

За крема:

  • 1 л прясно мляко
  • 1 ванилия
  • 6 яйца
  • 120 г захар
  • 80 г брашно
  • 10 г желатин
  • 300 г сирене маскарпоне

Начин на приготвяне:

Сиропът се приготвя, като водата и захарта се слагат на котлона да заврят. След 2-3 минути се слага канелата и се оставя настрани да изстине.

За крема желатинът се разтваря в 100 мл хладка вода. Млякото се слага на котлона да заври. Добавя се ванилията. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се брашното. Млякото се смесва с яйчената смес и се слага на котлона, докато кремът се сгъсти, като се бърка непрекъснато. След като се махне от котлона, се добавя маскарпонето, а после и разтопеният на котлона желатин. Кремът се оставя да изстине.

В тава с размери 20х30 см се подрежда половината козунак, нарязан на филии с дебелина 1 см. Полива се с половината сироп. Покрива се с 3/4 от крема. Слага се още един слой козунак, сиропира се и се намазва с останалия крем. Сладкишът се прибира в хладилника най-малко за 4 часа. Преди поднасяне се поръсва с плътен слой какао.

Ала пудинг

Необходими продукти:

  • 6-8 парчета козунак
  • 1 с.л. масло
  • 2-3 с.л. течен шоколад
  • 2 яйца
  • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. сметана
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. екстракт ванилия
  • пудра захар за поръсване по желание

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Подмажете тавата, която ще използвате с масло. Разтопете маслото и го смесете с течния шоколад. Намажете парчетата козунак с шоколадовата смес. Подредете парчетата в тавата с шоколада нагоре. Разбийте яйцата, млякото, сметаната, захарта и ванилията. Изсипете сместа върху парчетата козунак и оставете 10 минути преди печене. Изпечете пудинга 35-40 минути или докато се зачерви. Поръсете с пудра захар.

Пудингът може да се направи със сух хляб.

С крем карамел

Необходими продукти:

  • 1/2 сух козунак
  • 800 мл прясно мляко
  • 5 яйца
  • 1 1/3 ч.ч. захар + още 100 г за карамела
  • ванилия

Начин на приготвяне:

Карамелизирайте 100 г захар в тава. (Използвах правоъгълна тава, за да мога по-лесно да наредя козунака, тавичката е с размери 30х20.) Наредете отгоре филии козунак с дебелина около 1 см. Разбийте с миксер яйцата със захарта, прибавете ванилията и млякото. Сипете смества върху козунака. Оставете така да престои 10-15 минути, за да може козунакът да попие течността. Сложете да се изпече в друга тава на водна баня в предварително загрята на около 160 градуса фурна. Готовият сладкиш се охлажда добре и се обръща в подходящ поднос.

Домашна торта

Необходими продукти:

  • 1 козунак (използвах с ядки и стафиди)
  • 1 л прясно мляко
  • 60 г нишесте (избрах ванилия)
  • 170 г захар
  • 150 мл компот

За украса:

  • смлени орехи
  • настърган шоколад
  • шоколадов топинг
  • пресни плодове по желание

Начин на приготвяне:

Приготвя се кремът от млякото, захарта и нишестето. Във форма с подвижно дъно се слага пекарска хартия, намаслява се и се сипват 2-3 лъжици от крема. Нареждат се филиите от козунака, сиропират се леко с компот и отгоре се намазва с крем. После се нареждат останалите филии, също се сиропират леко и се намазват с крем. Оставя се на студено да стегне. След това се изважда от формата и се слага в плитка чиния. Ако е останал крем, се намазва отстрани. Готовата торта се поръсва със смлени орехи, настъргва се шоколад и се полива със шоколадов топинг. Може да се гарнира с пресни плодове. А между пластовете може да се наредят кръгчета банан и/ли други пресни плодове.

Великденски сладкиш

Необходими продукти:

  • козунак
  • нишесте ванилия
  • захар
  • 1,2 л прясно мляко
  • 200 г масло
  • орехи
  • стафиди

Начин на приготвяне:

Приготвя се нишестето - смесва се с около 150 мл мляко и се прибавя към свареното и подсладено (на вкус) мляко (850 мл), като непрекъснато се бърка, за да не стане на бучки, или както е указано на опаковката. Към готовия крем се прибавя маслото и отново се бърка, докато се разтвори напълно. Козунакът се нарязва на по-дебели филийки. Всяка филийка се потапя за много кратко в останалото мляко и се подреждат в тава. Заливат се с крема, поръсват се с орехи и стафиди. Реди се втори пласт козунак и се залива с останалото нишесте. Пак се поръсва с орехи (за да стане по-красиво, може да са цели половинки) и стафиди. След като изстине, сладкишът се оставя да се стегне в хладилник за около час.

Суфле

Необходими продукти:

  • 4 филии стар козунак
  • 2 яйца
  • 4 с.л. захар
  • 350 мл прясно мляко
  • 200 г цедено кисело мляко - за глазура
  • шоколадови пръчици - за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата, млякото и захарта с миксер. Правим козунака на едри трохи с помощта на блендер, или го нарязваме на малки кубчета. Добавяме козуначените трохи към млякото, объркваме добре и слагаме да се пече в предварително загрята на 180 градуса (с обдухване) фурна. Печем до готовност. Когато изстине, внимателно с помощта на нож отделяме десерта от стените на съда и обръщаме върху чиния. Отгоре може да импровизираме. Аз покрих суфлето с дебел слой цедено кисело мляко и поръсих с шоколадови пръчици. Може да го намажете с крема сирене маскарпоне, заквасена сметана или сладолед.

Топли сандвичи с малини

Необходими продукти:

  • 4 филии козунак
  • 250 г малини
  • 100 г извара или крема сирене
  • 1 яйце
  • 1 с.л. пудра захар
  • 1 ч.л. нишесте
  • 1 ч.л. ванилова захар
  • 1 с.л. ром по желание

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 220 градуса. Изварата (крема сиренето), яйцето, пудрата захар, нишестето, ваниловата захар и ромът по желание се разбиват до гладка смес. Козуначните филии се нареждат в тава с хартия за печене, без да се допират. Нареждат се малини върху тях и се заливат с изварената смес. Пекат се на средната шина на фурната до зачервяване.