0

П рез зимните месеци кожата ни е подложена на изпитание. Студът и вятърът я изтощават, а тя става зачервена и започва да се лющи. Когато градусите навън станат минусови, е много важно кожата ни да е добре хидратирана, за да не страда. Симптомите, които показват, че тя страда, са сърбеж, изтръпване или зачервяване. Има няколко правила, които трябва да спазваме през зимата.

Съвети

Изключително внимание в студа заслужава кожата при хората, които страдат от атопичен дерматит. Вятърът и ниските температури бързо я изсушават, което води до увреждане на кожната бариера, а това от своя страна увеличава риска от инфектирането й. Вместо сапун или стандартен гел за къпане използвайте такъв с овлажняващи агенти. Водата, с която се къпем, трябва да е топла, но не гореща, тъй като вода с висок градус изсушава допълнително кожата. Лицето и ръцете, които са постоянно открити и страдат от агресивните метеорологични условия, трябва да се мажат с крем преди всяко излизане. Добре е това да се случва поне половин час преди това. Нанасяйте балсам всеки път, щом усетите устните си сухи. Адекватната грижа в студа гарантира намаляване на бръчките и свеж вид. В борбата за сияен вид може да ни помогне първият козметичен крем в историята, чиято рецепта е в основата на всички съвременни. Той е дело на древногръцкия лекар, хирург и философ Гален, живял през втори век. Тъй като Гален е бил главен лекар на училището за гладиатори в Пергам, натрупал много опит в лечението на рани. Той изобретил много терапевтични препарати и сред тях прочутия студен крем на Гален, който е получил това име поради охлаждащия си ефект върху кожата. В продължение на 15 века рецептата на Гален остава непроменена. А съставките на крема са в основата на всеки успокояващ и разкрасяващ крем и до днес. Оригиналната рецепта се състои от няколко съставки.

У дома

За да си забъркате у дома крема на Гален, са ви необходими 40 грама бадемово масло, 10 грама пчелен восък, 40 грама розова вода, 10 капки етерично масло от роза. Настържете пчелния восък с нож. Поставете бадемовото масло в купа и добавете пчелния восък. Поставете розовата вода и етеричното масло в друга купа, след което сложете двете купи в голям плитък съд с вода на слаб огън. Разбъркайте купата, съдържаща бадемовото масло и восъка, докато всички съставки се разтопят. Започнете да добавяте розовата вода към маслата по капки, докато разбивате с бъркалка. Добавяйте ги постепенно, докато разбивате през цялото време. Когато розовата вода и капките етерично масло се абсорбират в сместа с восъка, спрете да разбивате веднага. Накрая разбъркайте крема и го сложете в буркан. Оставете на хладно място или в хладилник, докато стегне. Тази домашна козметика ще е годна за употреба седмици наред, тъй като етеричните масла действат като естествени консерванти. Ако правите големи партиди, дръжте в хладилника, докато е необходимо, и след това разпределете малки количества в отделни бурканчета. През 1890 г. класическата формула се променя. Бадемовото масло се заменя от парафиново масло, което не се окислява. Промяната на някои от съставките води до промишлено производство на крема, който е с по-дълъг срок на годност.