0

- Здравейте и честита награда? Какво е за вас това отличие? 

- Привет на теб и всички читатели на любимия ми вестник "Телеграф" и благодаря за въпроса. Наистина бях изненадан от решението на организаторите на церемонията Code Fashion Awards и на г-жа Мария Бонева да ми връчат тази престижна награда за цялостен принос към българската и европейската модна сцена. Статуетката идва точно в момент, когато отбелязвам 30 години на модната сцена у нас и по света. Минаха като един миг... Повечето хора, които са от модния бизнес и ме познават, знаят, че стартирах като букер в най-големите модни агенции в България, след това резонно дойде и работата ми на стилист и моден редактор в едни от най-известните модни списания. Само за миналата година имам реализирани 17 модни корици и кампании с модели и родни знаменитости.

- Да ви върна малко във времето назад, кога открихте, че модата е вашето призвание?

- В модния бизнес влязох още в зародиша му у нас през 1993 г. като инструктор в „Роуз моделс“, след което преминах в „Ивет фешън“. Повече от 10 години натрупах голям професионален опит в модна агнеция "Визаж" и работата ми с Жени Калканджиева. Работих с модни агенции в Европа, Азия, Америка, за които менажирах модели. През 2010 г. две агенции ме поканиха на работа в Париж и аз заминах за Меката на модата. Върнах се, защото, както се казва, „дървото винаги си има корени“, но продължих да бъда агент и на френските агенции. Тези контакти до ден днешен са ми най-ценните, защото продължават да ме канят за съпорт и стилист на всички седмици на модата в Париж, Милано и Лондон. Обичам да пътувам до световните модни столици, тъй като там човек си сверява часовника.

- Работите с много звезди не само в България, но и в чужбина, къде се работи по-лесно?

- Както споменах вече, България е доста малък пазар, много често родните звезди нямат такива големи екипи, както на Запад, нямат мениджмънт и са с ограничени средства. Но пък наистина последните години нещата се промениха, ползват услугите на стилист. Иска ми се в България да се дава път на млади и талантливи хора, които се обучават в Националната художествена академия и в другите университети. Имам идея в бъдеще да се срещна и запозная по-отблизо с такива български студенти, чиито творения да ползвам в моята работа, защото смятам, че има уникални таланти, които имат какво да покажат на света.

- Разкажете ни за работата си със световните звезди?

- Причината, за да работя с определени звезди, е това, че между нас се получава химия. Незабравими са ми срещите с Флавио Бриаторе, който изобщо не беше капризен и много бързо се разбрахме за визията му. Той заложи на класиката: сако, дънки, тишърт и красиви ризи. Снимахме го в Монте Карло заедно с тогавашното гадже на Селена Гомез, италианския плейбой Томазо Чиабра, който през миналата година се ожени за световния топмодел Фрида Ансен. В Лондон преди няколко години направих стайлинга за британската Клаудия Шифър – Аманда Кронин, която днес е горд собственик на световен козметичен бранд. През миналата година реализирах и корица с българската звезда Мария Бакалова и снимахме по едни от най-интересните и вълнуващи места в многомилионния Истанбул. През тази година ме очакват още интересни проекти, тъй като имам покани за филмовия фестивал в Кан и за фестивала в Иския, в чийто борд е българката Дарина Павлова. Предстоят интересни срещи и снимки с популярни и модерни личности.

- Визията, с която най-много се гордеете?

- Обичам да съм различен в работата си, въпреки че не съм почитател на екстремностите във визиите, които правя. Радвам се, че стилът, който избирам, се харесва. За по-специални проекти се доверявам на интуицията си, влагам оригиналност и мислене извън рамките. Толкова много визии съм реализирал за тези години, че не мога да избера фаворит, но всяка една е свързана с някакъв сантимент. Аз имам сантимент и към определени дрехи, свързани с ключови моменти в живота и кариерата ми, пазя определени аутфити. Обичайно стоят в моя личен реквизит.

- Коя е най-добре облечената звезда в света и у нас?

- Абсолютният ми фаворит е световният топмодел Наоми Кембъл, която е безупречна във външния си вид и има невероятен стил. Толкова много години тя продължава да е инспирация за световните модни къщи и не слиза от модния подиум и кориците. Напоследък впечатление ми прави и попзвездата Тейлър Суифт, която разби модните класации, като влезе в своята аристократична ера с бяла рокля на Schiaparelli, комбинирана с дълги черни ръкавици, на наградите „Грами“. Само огърлицата ѝ с логото на Мики Маус подсказваше, че по душа изпълнителката е още на 14 години. С нетърпение очаквам А-листата на Холивуд, които ще дефилират на предстоящите оскари. Относно българските звезди не мога да откроя определена личност, но е факт, че все повечето от тях обръщат внимание на външния си вид.

- Какво хората не знаят за теб?

- Ще използвам мисълта на Конфуций, който казва: „Блажен е този, който нищо не знае, той не рискува да остане неразбран“. Мога да кажа, че съм един щастлив и реализиран човек. Искам да съм здрав и да продължавам да създавам красота с моята работа, няма по-голяма награда, когато видиш реализирана твоя идея или проект… Имам истински и ценни приятели и съм сигурен, че най-доброто тепърва предстои.