0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ предлагат и прекрасни рецепти за супи в студеното време, още на bonapeti.bg.

Лучена

Необходими продукти:

  • 4 глави червен лук
  • 4 глави бял лук
  • 2 стръка праз
  • 6 скилидки чесън
  • 1,5 л телешки бульон
  • 1/2 с.л. сос уорчестър
  • 50 мл зехтин
  • 5-6 листа салвия
  • сол и черен пипер на вкус

За поднасяне:

  • 3 питки
  • 100 г овчи кашкавал

Начин на приготвяне:

Червеният и белият лук се нарязват на жулиени. Празът се почиства и се нарязва на шайби, чесънът – на филийки. В касерола се загрява зехтинът и в него се слага чесънът, леко се запържва, накъсва се салвията и се слагат всички видове лук. Похлупва се и се оставя да се готви на слаб огън. Когато лукът омекне, се маха капакът и се увеличава силата на огъня. След като зеленчуците се карамелизират, се налива бульонът. Оставя се да къкри 10-15 минути. Овкусява се със сол, черен пипер по желание и сос уорчестър. Питките се нарязват на филийки, поръсват се с настъргания кашкавал и се запичат на висока температура на фурната, на грил програма, за 5 минути. Супата се сервира с филийките хляб.

От карфиол с наденица

Необходими продукти:

  • 1 малка глава карфиол
  • 2 картофа
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. краве масло
  • 2 ч.ч. пилешки бульон
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 100 г заквасена сметана
  • 150 г сурово пушена наденица
  • 1/2 ч.л. сух естрагон
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на ситно. Карфиолът се накъсва на розички. Наденицата се нарязва на шайби и се запържва в загрятото масло. След това се изважда от съда. В същия съд се запържва лукът, докато омекне. Добавят се картофите и се наливат бульонът и млякото. Похлупва се и се оставя да къкри на слаб огън. Когато картофите са почти готови, се добавя карфиолът и когато и той омекне, супата се пасира. Прецежда се и се връща в тенджерата. Овкусява със сол, черен пипер и естрагон. Добавя се заквасената сметана и се кипва. Сервира се със запържената наденица.