Л ора и Стоян от „Бон Апети“ предлагат и прекрасни рецепти за супи в студеното време, още на bonapeti.bg.
Лучена
Необходими продукти:
- 4 глави червен лук
- 4 глави бял лук
- 2 стръка праз
- 6 скилидки чесън
- 1,5 л телешки бульон
- 1/2 с.л. сос уорчестър
- 50 мл зехтин
- 5-6 листа салвия
- сол и черен пипер на вкус
За поднасяне:
- 3 питки
- 100 г овчи кашкавал
Начин на приготвяне:
Червеният и белият лук се нарязват на жулиени. Празът се почиства и се нарязва на шайби, чесънът – на филийки. В касерола се загрява зехтинът и в него се слага чесънът, леко се запържва, накъсва се салвията и се слагат всички видове лук. Похлупва се и се оставя да се готви на слаб огън. Когато лукът омекне, се маха капакът и се увеличава силата на огъня. След като зеленчуците се карамелизират, се налива бульонът. Оставя се да къкри 10-15 минути. Овкусява се със сол, черен пипер по желание и сос уорчестър. Питките се нарязват на филийки, поръсват се с настъргания кашкавал и се запичат на висока температура на фурната, на грил програма, за 5 минути. Супата се сервира с филийките хляб.
От карфиол с наденица
Необходими продукти:
- 1 малка глава карфиол
- 2 картофа
- 1 глава лук
- 2 с.л. краве масло
- 2 ч.ч. пилешки бульон
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 100 г заквасена сметана
- 150 г сурово пушена наденица
- 1/2 ч.л. сух естрагон
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на ситно. Карфиолът се накъсва на розички. Наденицата се нарязва на шайби и се запържва в загрятото масло. След това се изважда от съда. В същия съд се запържва лукът, докато омекне. Добавят се картофите и се наливат бульонът и млякото. Похлупва се и се оставя да къкри на слаб огън. Когато картофите са почти готови, се добавя карфиолът и когато и той омекне, супата се пасира. Прецежда се и се връща в тенджерата. Овкусява със сол, черен пипер и естрагон. Добавя се заквасената сметана и се кипва. Сервира се със запържената наденица.