0

Н а 11 юни православната църква почита един светия и чудотворец Св. Лука Кримски (Войно-Ясенецки). Случаите със застъпничеството му от Небесата подир молитви са кой от кой по-чудни. Вече има доста и в България. Доста често това са пострадали от катастрофи с тежки счувания, които се възстановяват, дори без белег да им остане. Не липсват свидетелства и за преборване на онкологични заболявания.

Дървеница

Миряни споделят, че са открили помощ в храм „Св. Георги Победоносец“ в столичния квартал „Дървеница“. Жена получила много тежко счупване на крака и трябвало да бъде извършена сложна операция, но и тогава голям шанс за възстановяване докторите не давали.

Храм Св. Георги в София

 Храм Св. Георги в София
Фейсбук/ Храм

Тогава била откарана от роднини в храма. Започнала да се моли на Свети Лука Кримски, да й върне здравето. Свещеник извършил маслосвет и наскоро след това кракът на жената по чудесен начин оздравял. От храма разкриха, че наистина има много подобни случаи. Те се водят под отчет от архимандрит Флавиан.

Причастяване в храм Св. Георги в столичния кв. Дървеница.

 Причастяване в храм Св. Георги в столичния кв. Дървеница.
Фейсбук/ Храм

Другото място, където Св. Лука помага, е храм „Св. Троица“ в Бургас. Елка Иванова сподели преди време пред „Чудеса и Вяра“, че светията е извършил в живота й едно истинско чудо, като я е спасил от тумор. Тя се молила пред иконата на Св. Лука в бургаския храм и скоро след това била оперирана и бързо се възстановила. „Купих си и книжка за Св. Лука. Даже малко неудобно, но аз бях с нея по време на операцията, а след това си я четях в леглото. Въпреки че операцията беше много тежка, се възстанових учудващо бързо. Сега се чувствам прекрасно“, сподели християнката.

Храм Св. Троица в парк Изгрев, Бургас.

 Храм Св. Троица в парк Изгрев, Бургас.
wikimapia.org

Доста случаи има и в съседна Гърция. Там миряни разказват, че са виждали Св. Лука по време на операцията да държи ръцете на хирурзите над телата им.

Царска Русия

Св. Лука Кримски (1877 -1961 г.) приживе е бил гениален хирург, учен, художник, живял в Царска Русия, а след това в атеистичния СССР. Оперирал е стотици по време на войните. За жалост е преследван от съветската власт, многократно е пращан в лагери все в Далечния север. Веднъж го пратили само с една шейна на 200 км зад Полярния кръг, но по волята на Бог свещеникът хирург пак оцелял. Ето какво пише в тази връзка Ловчанският митрополит Гавриил в предговора на сборника „Бърз помощник... Чудесата на свети Лука днес”: „Несломимост на духа, гениалност на интелекта, свръхчовешко страдание, беззаветна вярност на Христа, жертвена любов, небесна слава - ето основните черти в личността и жизнения подвиг на св. Лука Войно-Ясенецки, Кримски архиепископ, лекар чудотворец и изповедник на Православието.

По време на земния си път светителят Лука проявил решимост и мъжество на духа, свойствени единствено на великите подвижници на Православната църква. Бидейки блестящ хирург и един от водещите учени в медицината на своето време, великият архиепископ приел духовен сан през 1920 г. във времена за Русия, когато да служиш на Бога и Църквата било равнозначно на мъченичество. Дългите години на изгнания, лагери, разпити и изтезания не успели да пречупят вярата и упованието му в нашия Господ Иисус Христос, но както винаги той неизменно служел на Църквата, а заедно с това продължавал в расо и с кръст на гърдите да чете лекции по топографическа анатомия и оперативна хирургия. В ъгъла на операционната му неизменно висяла икона и никога не започвал операция без молитва.

Таланти

С времето в светителя започнали да се разкриват в пълнота не само дадените му по рождение таланти на знаменит хирург и професор по медицина, но и свръхестествените дарове на Божията благодат, в това число прозорливост и чудотворство. Още през земния си живот св. Лука лекувал неизлечими болести и със силата на своята молитва, а след смъртта му неговото небесно застъпничество пред Божия престол е извор на неизброими чудеса и изцеления.

Днес светите мощи на светителя Лука почиват нетленни в Свято-Троицката катедрала в Симферопол и по чудесен начин излъчват небесно благоухание. Но славата на великия подвижник се разпростира далеч зад пределите на Русия. По неговите молитви стават многобройни чудеса на изцеления и в Гърция, където светецът е много почитан и обичан“.

Доста случаи са описани на руснаци и украинци, получили застъпничество от Небесния хирург. Т. Королева не крие, че той многократно е помагал в живота й не само за здраве. „Мъжът ми не можеше да запали колата, електротехниката отказа, това беше през зимата и аз вече замръзвах, много се молих на св. Лука и буквално след десет минути мъжът ми успя да се справи.

Ето още един случай на помощ по молитвите на св. Лука. Бяха ми открили киста на яйчника, четох акатиста на светеца и след два месеца лекарят се учуди, че кистата е изчезнала. Много се радвам, че научих за този свят застъпник, слава Богу!“

Шипове

Татяна Кашигина разказва следното: „По молитвите на св. Лука (при нас в храма донесоха частичка от неговите мощи) ми минаха болните пети - няколко години имах шипове. На сутринта се събудих и започнах да се движа без никаква болка! Дълго ходих из апартамента и се чудех, че просто ей така престанаха да ме болят краката!

Между другото да кажа, че когато отидох да се поклоня на мощите, не мислех въобще за себе си, а се молех за леля ми, която се измъчваше от ужасни болки, не й помагаха никакви лекарства (дори наркотични обезболяващи). Постепенно болките на моята леля също преминаха. Благодаря ти, мили наш молитвениче, отче Лука! Дивен е Господ в Своите светии!“

Херния

Д-р Екатерина Филатова споделя, че вярва в науката, но нейният син е бил изцелен от нещо невидимо за нашия взор. „Малкият ми Ваньо имаше пъпна херния и аз си спомних, че у дома имаме флаконче с елей от светителя Лука. След като се помолих на светия хирург, аз намазах с елей хернията.

На следващия ден забелязах, че тя е изчезнала! Като лекар разбирам, че това е почти невероятно. Но като вярващ човек зная, че невъзможното за човека е възможно за Бога. Слава на Бога за всичко!“

Елей от кандилото затваря рани

Елей от кандилото, горящо денонощно пред иконата на Св Лука, раздават и в храма „Св. Троица“ в Бургас, намиращ се на булевард „Стефан Стамболов“. Там топят памучета, напоени от кандилото на иконата. Духовници разказват, че пострадали от катастрофи буквално възкръсвали. Те помазвали местата, за които лекарите казвали, че или ще зараснат трудно, или ще остане белег, но после всичко се нормализирало. А случаи на изцеление - буквално да се промени диагноза, дори да е онкологична, имало много.

Но как е възможно това? Отговор може да се открие в словото на митрополит Гавриил... „и в наши дни светителят продължава своята лекарска деятелност, но вече неограничаван от рамките на земната реалност и недостатъчните възможности на медицината... Явява се край болнични одъри и сред неволи, в операционни зали и сред самите лекарски екипи, сам ръководи или извършва хирургически операции, събужда от кома, вдига от смъртния одър сломени души и тела, често прави ненужни лекарствата и назначените като неотложни хирургически интервенции и накратко: отново лекува, като за всички, които го призовават с горещо желание и молитва, е „бърз помощник“. Защото от Бога е приел дар да възвръща здравето на хората и тази благодат щедро раздава на мнозина. И днес, както преди, той е толкова нужен: Светителю, отче Лука, моли Бога за нас!“