0

Т ова е може би най-чаровната баба в турските сериали. Обикновено играе сватовница. Благородна и достолепна, тя наставлява и закриля младите в семейството. Но в сериала „Ти разкажи, Черно море“ Нуршим Демир е дразнител.

В ролята на Сание всички снахи припознават досадната свекърва, която прави забележки за всичко и се държи надменно, сякаш е висша форма на благодеяние и милост, че е дала благословията си за този брак, който очевидно не одобрява. А синът се разкъсва от желанието на коя от двете жени да угоди – на съпругата и майката на детето си или на собствената си майка, към която питае уважение. Не може просто да скръцне със зъби и да прати враждуващите снаха и свекърва в двата края на имението. Но пък хапливите реплики, които те си разменят, са солта и пиперът на иначе мудно развиващия се сюжет, в който има заложени много шаблони.

Фокус

Основният от тях е, че добрите героини ги правят на хахави. Но тук акцентът е върху тормоза в семейството. И Нуршим Демир е в най-сложно положение, защото е мъдра и стара. От нея се очаква да е най-непримирима към несправедливостта. В същото време тя е фокусирана върху семейството си и хем не може да оправдае насилието, на което е подложена „чуждата жена“ - Нефес Калели (Ирем Хелваджъоглу), хем не иска и косъм да падне от главите на нейните собствени деца Тахир Калели (Улаш Туна Астепе), Мустафа (Синан Тузджу), Мурат (Джем Кенар) и Фатих (Фуркан Аксой). И докато се опитва да пречупи характера на непокорната снаха Асие (Ойкю Гюрман), майка Сание се чуди как да прогони завинаги другата натрапница в семейството – Нефес. Разбира се, това е като на сериал и в крайна сметка свекървата ще е тази, която ще претърпи пълна промяна. В живота нещата се случват малко по-различно. За зряла жена е много по-трудно да приеме новия човек в семейството и да се примири с това, че синчето е излязло от опеката й, както и да се съобразява с други порядки в дома си, защото навиците са си навици. Много често такива конфликти водят до разрушаване на брака, защото майката играе по тънката струна и отказва да се примири с поражението си и да се съгласи да бъде детронирана.

Пример

„Убийца на любов“ - така снахата Асие нарича в един от епизодите свекърва си. Но както виждаме, тя е тази, която контролира положението – дали с кокетно пърхане с мигли, или пък защото е прозряла истината, че любовта на мъжа минава през стомаха (виж как се случва това – вдясно), но Асие има тактика и както се вижда тя е успешна. И ако зрителите се забавляват със сцените, в които снаха и свекърва се джавкат и зъбят, то не е зле да изберете на коя повече симпатизирате. Може даже да я копирате: „Какво, Мустафа, какво?“. Не отклонявайте поглед от съпруга. С нежност може да му покажете, че той е господарят. А ние си знаем, че слабостта е най-голямата женска сила.

Преди сценаристите да помилват свекървата и да я превърнат в още по-любим образ, няколко думи за Нуршим Демир. Която е живото доказателство, че възрастта няма значение. Родена на 29 май 1952 г., скоро тя ще направи 71. А първата й роля, при това епизодична, е на 32. След още 20 години прекъсване се появява като топ бабата, която обикнахме в редица сериали, сред които „Стая 309“, „Домът, в който си роден, е твоята съдба“, „Ти разкажи, Черно море“ и др.