0

21-годишният риболовец Димитър Петров от Велико Търново е новият шампион на България по спортен риболов с изкуствена муха и шнур – съобщава http://bfrs.bg/ . Младежът грабна титлата след изумително представяне, като спечели индивидуално и трите турнира, които се проведоха на река Въча. Втори е Огнян Бачочев, а трети – Александър Методиев. В отборното класиране победител стана двойката от Фарио 1 Огнян Бачочев – Александър Методиев, следвана от Стримерите 1 Димитър Петров – Андрей Артарски и Стримерите 2 Георги Стоянов – Мариус Митов.

Отбори

В шампионата на новоучредената секция в Българската федерация по риболовни спортове участваха общо 30 състезатели от шест клуба, разпределени в отбори по двойки. За трите кръга те уловиха общо 5033 пъстървови риби – балканка и американка, между които и два липана, незнайно как завъдили се във Въча. Последният кръг се проведе в участъка на река Въча между Кричим и Куртово Конаре, където се хващаха само диви пъстърви. Мухарите показаха отлична подготовка и за всеки манш от 90 минути съумяваха да извадят средно между 5 и 10 пъстърви. Пъстървите се точкуваха съобразно линейния им размер, регистриран от персоналните контрольори на състезателите чрез специални мерителни улеи. Улови се и най-голямата риба на шампионата – балканска пъстърва с дължина 43 см, извадена хладнокръвно от единствената дама в първенството Мария Целкинска. По регламент всички хванати риби след премерването им се пускаха обратно във водата.

Организация

Новият шампион на България при мухарите е Димитър Петров, който само на 21 години показа, че е овладял риболова с муха и шнур до майсторски клас, след като започна да се състезава при мъжете още преди шест-седем години като ученик. За трите кръга той улови общо 376 риби, най-много измежду всички участници. Двойката победител Огнян Бачочев – Александър Методиев показа отлична отборна тактика и заслужено вдигна шампионската титла. Александър Методиев живее в Испания, където се състезава в тамошния национален шампионат. За да играе и в нашия, му се наложи да лети три пъти от Билбао до София.

Националният шампионат по риболов с изкуствена муха и шнур беше подновен този сезон след прекъсване от няколко години. Организаторът на секцията Георги Стоянов и неговият партньор Георги Харизанов се справиха чудесно с организацията.