0

К илиан Мбапе подписа дългосрочен контракт до 2029 г. и официално е футболист на Реал Мадрид. Нападателят няма как да не е доволен въпреки атаките от Пари Сен Жермен – все пак беше златният им голмайстор. Но най-щастлив е баща му Уилфрид – родителите се радват, когато децата им надминават успеха им, а Килиан сбъдна всички мечти на татко си.

Преди да кажем нещо повече за бащата, който запали у сина любовта към футбола, да направим едно уточнение – той самият е в разцвета на силите си, на 11 октомври ще направи 54 години. Но за него се заговори усилено през февруари миналата година, когато 48-годишен мъж се престори, че е баща на футболиста Килиан Мбапе, за да си уреди разрешение за пребиваване във Франция. След тази случка звездата на световния футбол реши, че е време да запознае всички с истинския си баща, който се казва Уилфрид и също е футболист.

Биография

Бащата на Мбапе е свързан с футбола от дете. Той израства в голямо семейство, където всички обичат спорта, а брат му Пиер дори става футболен консултант. Уилфрид играе за клубове в младостта си и след това става треньор в школата на Бонди. Освен това се жени за спортистка. Файза Ламари е професионална хандбалистка. Те се срещат във Франция, където Уилфрид се мести след края на кариерата си като играч.

Мбапе-старши прекарва целия си живот като треньор на деца, учи ги на основите на футбола и им помага да вземат решения в живота. Започва като обикновен ментор. Един от неговите ученици е Жирес Кембо-Екоко. Момчето е изпратено от родителите си от Конго във Франция при чичо си и леля си, а самите те се преместват в Заир. Той е на 6 години, когато за първи път се появи в училище във футболен клуб AS Bondy.

Любов

Уилфрид вдъхва на синовете си любов към детския спорт. Благодарение на баща си Килиан влиза в най-добрата спортна академия Clairefontaine. Уилфрид лично го води на обучение, въпреки че за целта трябва да изминават значителни разстояния. Мбапе-старши работи като треньор в продължение на 25 години с деца на възраст от 10 до 17 години, докато не стана личен агент на Килиан. Възпитаниците му казват, че е вдъхновяваща личност и винаги излизал на терена с усмивка и можел да подкрепи всеки играч с насърчителни думи. Но синовете му имаха нужда от неговата помощ, затова той напусна любимата си работа и се отдаде изцяло на собствените си деца. Когато Килиан смени агента си, подписвайки договор с WME, Уилфрид продължи да посещава мачове с негово участие като фен.

Лично

През 1997 г. Уилфред Мбапе се жени за Файза (родена през 1974 г.), която е не само хандбалистка, но и медийна личност. Тя се състезава за родината си Алжир до напускането на националния отбор. След това се мести във Франция, където среща бъдещия си съпруг. През 1998 г. се ражда първата рожба на двойката - Килиан. През 1998 г. почива бащата на Жирес Кембо-Екоко. Уилфрид осиновява 10-годишното момче и му дава възможност да прави това, което иска – футбол. Бащата на момчето също беше известен футболист. Жан Кембо игра за националния отбор на Заир. Той почина в Киншаса след боледуване.

През 2007 г. в семейството се появява трети син, Итън. Той също посвети живота си на футбола. Не стана известен като брат си, но играе с чест като защитник в клуба Пари Сен Жермен.

След като живеят заедно повече от 20 години, Уилфрид и Файза решават да се разведат. Синовете израстват всеки със своите интереси. Файза си връща моминското име Ламари и сега управлява бизнеса на Килиан. Тя отговаря за неговия имидж, реклама и благотворителни събития. Няма нито една област от живота, в която тя да не участва.

Забележка: мама внимателно следи финансите, но Килиан е този, когото всички смятат за скъперник, а не нея. Именно тя настоява синът й не само да спортува, но и да овладее творческа професия. Затова Килиан се научава да свири на флейта като дете и получава основно музикално образование.

Докато още са заедно, Уилфрид разпределя задълженията в семейството. Той се грижи за спортното възпитание на децата, за останалото - жена му. Но именно майката, а не бащата, се оказва най-твърдият и взискателен преговарящ с клубовете, в които ще играят децата й. Мбапе-старши може само да подкрепя момчетата и да се радва на техния спортен успех. Нетното състояние на бащата на Килиан Мбапе се оценява на приблизително 5 милиона долара. За сравнение: в Реал Мадрид заплатата на сина му ще е около 14 млн. евро на година (в ПСЖ взимаше около 72 млн. евро годишно), но са предвидени бонуси, които ще възлизат на около 30 милиона евро. Контрактът на играча с "лос бланкос" ще е за следващите пет сезона.