Датски хляб

Необходими продукти:

  • 4 ч. ч. брашно
  • 1 яйце
  • 1/4 ч. ч. кристална захар
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 120 г краве масло
  • 1 пакетче суха мая (7 г)
  • 20 г ванилова захар
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1/2 ч. ч. бели стафиди
  • 1/2 ч. ч. тъмни стафиди
  • 1/3 ч. ч. сушени червени боровинки
  • кората от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Сушените плодове се заливат с 1 ч.ч. вода, кипват се за 10 минути и котлонът се изключва. В купа се смесват брашното, сухата мая, солта и захарта. Добавят се топлото мляко, настърганата кора от лимона, ваниловата захар, яйцето и разтопеното масло. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса в купа, покрито с фолио за свежо съхранение, докато удвои обема си. Плодовете се подсушават върху кухненска хартия. Втасалото тесто се разстила, върху него се слагат плодовете, размесва се, оформя се на топка и се оставя отново да втаса в намазнена тавичка. В средата на втасалото тесто се слага ринг с големината на яйце и се притиска. Пече се за 1 час в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор до златистокафяво. В средата се слага едно боядисано яйце, поясняват от "Бон Апети".

Кокалник

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 1/2 кубче мая
  • 2 ч. л. сол
  • 400 мл хладка вода
  • 1 сурово яйце
  • 1 великденско яйце

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и в него се оформя "кладенче". Вътре се поръсва солта, налива се предварително разтворената в 100 мл топла вода мая и леко се замесва. Постепенно се доливат около 400 мл хладка вода и се меси, така че да се получи меко тесто. Тестото се оставя да втаса на топло за около 20 минути. След това се бие 100 пъти в плота и отново се меси. Отделят се 2/3 от тестото и се разточват на питка. Тя се поставя в намазнена тавичка и в центъра й се слагат свареното великденско яйце и суровото яйце. Останалото тесто се разделя на няколко топки, от които се приготвя украсата. От две от топките се оформят фитили, които се увиват около яйцата. С останалото тесто се прави украса по избор – цветя, птички, слънце. Така приготвеният кокалник се пече 10-15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След това температурата се намалява на 180 градуса и се пече до готовност.