0

З а Цветница поднесохме на нашите читателки букет със заглавия на филми, които ухаят. И тъй като правилото да се поднасят цветя само на празници не е джентълменско, а и много от нас обичат да се глезят без повод с красиви китки и растения, днес ви предлагаме още един импровизиран букет. 

ТОП 5 филма с имена на цветя: Черни лалета и рози ни връщат в миналото (СНИМКИ)

„Дива орхидея“ 

Страст

YouTube, IMDb

Екзотиката в букета е филмът „Дива орхидея“ от 1989 г., когато Мики Рурк още беше секссимвол. Три години преди това той от филмов побойник се превърна в еротична звезда, като за това допринесе и сексапилът на Ким Бейсинджър в „Девет седмици и половина“. Залман Кинг, признат майстор на еротичното кино, реши да използва сексуалността на Рурк. "Дива орхидея" не успя да надмине по популярност своя предшественик, но филмът получи своите няколко минути слава. В Холивуд все още се носи легендата, че Мики Рурк и екранната му партньорка Кари Отис в една от сцените не са успели да обуздаят страстта си и са извършили истински любовен акт пред камерата. Няма да разрушаваме мита. Ще се съгласите, че такива пикантни детайли правят филма на Кинг още по-привлекателен за нашия букет.

„Червена роза“

Страх

YouTube, IMDb

Всеки знае, че розите имат бодли. А когато те са сътворени от Стивън Кинг, могат да доведат до парализиране, защото ужасът е реален. Телевизионният минисериал от 2002 г. по сценарий на Кинг, режисиран от Крейг Р. Баксли и с участието на Нанси Травис, Мат Кислар, Джулиан Сандс, Кимбърли Дж. Браун, Дейвид Дюкс, Мелани Лински, Мат Рос, Емили Дешанел, Джудит Айви и Кевин Тайе, е една смразяваща роза в букета ни. Стивън Кинг е един от първите, които се обърнаха към темата, станала често срещана в съвременното кино - героите отиват в зловещо имение, което, както изглежда на собствениците му, е в плен на неземни сили. Героите трябва или да разобличат измамниците, манипулиращи страха на хората, или да останат завинаги между стените на обитаваната от духове къща. Правилно познахте, второто е много по-вероятно при такъв автор. Сериалът не спечели някаква невероятна суперпопулярност, но получи правото на пълнометражна предистория, която обаче също изчезна безследно сред купчината средняци на жанра.

„Белият олеандър“

Лудост

YouTube, IMDb

Олеандърът, отровен храст, чиито ярки цветя привличат непредпазливи насекоми и малки животни, ще добави малко пикантност към нашия букет. Главната героиня в драмата "Белият олеандър" Астрид Магнусен по волята на съдбата от ранна възраст е принудена да се скита из приюти и приемни семейства и където и да се появи Астрид, омразата, ревността и лудостта я следват. Картината е интересна преди всичко с актьорския си състав, а предният план е украсен с четири истински цветя: Алисън Ломан, Мишел Пфайфър, Рене Зелуегър и Робин Райт - само това вече може да гарантира една нескучна вечер, прекарана пред телевизионния екран. Но картината е интересна не само визуално, героите в нея са великолепни, а сюжетът не ни разочарова.

„Прекършени цветя“

Търсене

YouTube, IMDb

Джим Джармуш ни предоставя особен нюанс в букета с трагикомедията си „Прекършени цветя“. Първоначално Джармуш беше още по-строг, неговият сценарий се казваше „Мъртви цветя“, но авторът се опомни навреме. Главният герой на филма – Дон, изигран от Бил Мъри, на стари години получава анонимна бележка от една от бившите си любовници, която го информира, че има голям син. Дон се впуска в дълго, абсурдно пътешествие през миналите си страсти, за да разбере дали бележката е написана сериозно. Приятелките на героя на Мъри, трябва да се каже, са добре подбрани: Шарън Стоун, Франсис Конрой, Джесика Ланг, Тилда Суинтън и Жули Делпи - това е, както разбирате, букет. Нищо не може да прекърши такива цветя!

„Роза дамасцена“

Легенда

YouTube, IMDb

И едно българско цвете в букета – филмът е „Роза дамасцена“, създаден по истинска история, преплетена с легенда. В центъра й е Течо, обикновено момче, както обичат да се изразяват родните сценаристи, родено и израсло в Долината на розите през 60-те на миналия век. Тук сърцето ми трепва, защото това е точен портрет и на моя съпруг, родом от Казанлък. Но той не е „обикновено“ момче и никой още не се е сетил да му посвети филм. Иначе действието се развива точно в Розовата долина край Казанлък и е за голямата мечта. Ако сте по-търпеливи от мен и успеете да го изгледате докрай.