0

„Най-добрата диета за отслабване е тази, която ще спазвате“. И все пак големият брой диетични планове може да ви затруднят, тъй като не сте сигурни кой е най-подходящ и ефективен. Някои диети за отслабване имат за цел да ограничат апетита ви, за да намалите приема на големи количества храна, докато други ограничават приема на калории, въглехидрати или мазнини. Нещо повече, много от тях предлагат огромни ползи за здравето на тялото ви, които надхвърлят загубата на тегло, пише spiritell.com.

Вижте 3-те най-добри диети за отслабване, които ще ви помогнат да свалите килограми и да подобрите цялостното си здраве.

Средиземноморската диета

Технически средиземноморската диета е здравословна диета за отслабване, която е по-скоро начин на живот. Освен че доказано понижава риска от сърдечни заболявания, многобройни проучвания показват, че може да помогне и за отслабване.  В класацията на U.S.News за „Най-добрите диети като цяло“ тя заема първо място.

Основите 

Яденето предимно на плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, морски дарове и екстра върджин зехтин е в основата на средиземноморската диета.
Храни като домашни птици, яйца и млечни продукти трябва да се консумират умерено, а червените меса ограничено. Избягвайте преработените храни, трансмазнините и рафинираните масла.

Отслабване 

Въпреки че не е конкретно диета за отслабване, много проучвания показват, че приемането на диета в средиземноморски стил може да помогне за отслабване. Анализ на 19 проучвания установява, че хората, които са комбинирали средиземноморската диета с упражнения и ограничаване на калориите, губят средно с (4 кг) повече от тези на контролна диета. 
Други предимства Проучванията показват, че средиземноморската диета намалява риска от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт. 

При средиземноморската диета се набляга на яденето на много плодове, зеленчуци, риба и здравословни масла, като същевременно ограничава рафинираните и силно преработени храни. Въпреки че не е точно диета за отслабване, проучванията показват, че тя може да насърчи загубата на тегло и цялостното здраве.

С ниско съдържание на въглехидрати

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са сред най-популярните диети за отслабване. Примерите включват диетата на Аткинс, кетогенната (кето) диета и диетата с ниско съдържание на въглехидрати (LCHF). Основите Нисковъглехидратните диети ограничават приема на въглехидрати в полза на протеини и мазнини.
Най-хубавото при тях е, че обикновено няма нужда да броите калории или да използвате специални продукти. Всичко, което трябва да направите, е да ядете храни, които дават възможност за питателна и пълноценна диета.

При диети с много ниско съдържание на въглехидрати като кето диетата тялото ви започва да използва мастни киселини за енергия, а не въглехидрати, като ги превръща в кетони, процес, известен като кетоза. 

Отслабване

Проучванията показват, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати водят до загуба на тегло и подобряване на здравето. 
Например в 53 проучвания, включващи 68 128 участници, се установи, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати водят до значително по-голяма загуба на тегло в сравнение с диети с ниско съдържание на мазнини.

Други предимства

Отслабването, изгарянето на мазнини, по-ниската кръвна захар, подобрената умствена яснота и по-добрата работа на храносмилателната система са най-често цитираните ползи от храненето с ниско съдържание на въглехидрати.

Изследванията показват, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да намалят рисковите фактори за сърдечни заболявания, включително високи нива на холестерол и кръвно налягане. Те могат също да подобрят нивата на кръвната захар и инсулин при хора с диабет тип 2.

Недостатъци

Когато започнете строга диета за отслабване с ниско съдържание на въглехидрати, могат да се появят странични ефекти като „кето грип“ (главоболие, усещане за умора, липса на мотивация, гадене и раздразнителност). Добрата новина е, че тези симптоми често изчезват спонтанно в рамките на няколко дни.
В някои случаи диета с ниско съдържание на въглехидрати може да повиши нивата на LDL (лошия) холестерол.

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати ограничават приема на въглехидрати, което насърчава тялото ви да използва повече мазнини като гориво за енергия. Те могат да ви помогнат да отслабнете и да подобрят здравето ви.

*В следващия брой на Приложение Уикенд ще бъде публикувана примерна диета за отслабване по дни.