0

С лед края на лятото диетите с пресни плодове и зеленчуци са трудно изпълними. Но здравословното отслабване не е мисия невъзможна дори през късната есен!
Сезонът на капещите листа е не по-малко очарователен и носи със себе си много възможности за релакс и пречистване на ума и тялото. През настоящия месец е идеалното време да прочистите организма си от прекомерната употреба на сладки изкушения като сладолед и от консумацията на коктейли, вървяща ръка за ръка с топлите дни от годината.

Продукти

Сега е и перфектният период да подготвим организма си за предстоящата смяна на сезона и последствията, които тя носи със себе си. Есента е сезон, през който тялото трябва да се подготви за идващата зима. Това е сложен процес, който включва натрупване на мазнини, което е рефлексен механизъм и се среща при всички същества в животинския свят. Метаболизмът се забавя, но това далеч не значи, че няма как да се спасите от качването на килограми. Може да изглеждате добре и да се чувствате перфектно, стига да спазвате подходящия хранителен режим, който да осигури на тялото ви достатъчна комбинация от протеини, мазнини и въглехидрати, пише WOMAN.BG. Спазвайки есенна диета тялото ви ще се пречисти и ще се адаптира към природните изменения. Подчертаваме, че не ви е необходима строга диета, а просто да включите правилните продукти в хранителния си режим и да внимавате каква по вид храна в коя част на деня консумирате.

Постоянство

Добре е закуската винаги да включва бавен въглехидрат. Такива по вид са пълнозърнест хляб, овесени ядки, оризовки и т.н. Ако искате да отслабнете обаче, консумирайте въглехидратите до обяд, когато метаболизмът е по-забързан и те по-лесно се обработват и усвояват. Важно е на закуска да се консумира и протеин. Според диетолозите именно той е ключът към отслабването и постигането на добре изглеждащо тяло. Високият прием на протеин доказано ускорява метаболизма, намалява апетита и повлиява положително хормоните, тясно свързани с регулацията на теглото. Затова и той ще е главният компонент във всяко едно от основните яденета за деня.

Не забравяйте най-важното във всяка диета - постоянството. Той е ключът към успеха в борбата с килограми. За успешното провеждане на диетата е задължителна и автосугестията. Особено за онези от нас, които нямат достатъчно силна воля и трудно устояват при вида на шоколадова торта. Всеки път, когато си кажете "Само веднъж ще си хапна", си спомняйте за банския си костюм и как ще изглеждате след няколко месеца на плажа. Проявите ли упоритост и твърдост в диетата, резултатът ще бъде налице.

Ако нямате достатъчно информация за видовете храни, ето примерно меню с няколко варианти за всяко едно от храненията за деня :

Закуска:
Вариант 1: 70 г пълнозърнест хляб, 50 г извара, няколко парчета краставица
Вариант 2: Три супени лъжици овесени ядки, предварително накиснати във вряла вода, с кисело мляко и лъжица мед
Вариант 3: Три оризовки, 1/3 авокадо, две сварени яйца

Междинна закуска:
Вариант 1: Ябълка
Вариант 2: Круша
Вариант 3: 30 г ядки

Обяд:
Вариант 1: 150 г пилешко филе с гарнитура домати
Вариант 2: 150 г риба на скара с гарнитура от зелена салата с репички и краставици, овкусена с лимон и една лъжица зехтин
Вариант 3: Омлет натюр със салата от зеле и моркови, овкусена с лимон и една лъжица зехтин

Следобедна закуска:
Вариант 1: 100 г кисело мляко в комбинация със 100 г извара и половин краставица
Вариант 2: Ябълка с две лъжици сусамов тахан
Вариант 3: Кефир с шепа ядки

Вечеря:
Вариант 1: 150 г кюфтета от телешко месо с варени броколи
Вариант 2: 150 г пилешко филе със айсберг и краставици, овкусени с лимон и една лъжица зехтин
Вариант 3: 150 г сьомга с варени моркови. За да получите максимален ефект от диетата, съчетайте я с физическа активност два-три пъти седмично и приемане на поне 1.5 литра вода дневно.